lördag 29 januari 2011

Pumpaplaner

Bild från countryliving.com
I år vill jag odlar pumpor så det står härliga till! Jag har alltid odlat sommarsquash, men detta med pumpor gick jag fulltständigt loss på förra året.

Bild från countryliving.com
Tänk att det finns så många olika sorter, färger och former. Och så användbara de är i matlagningen sen! En helt ny värld öppnade sig, med de tre nakenfröpumporna jag odlade förra året.


Härlig inspiration har jag också fått från Anette, Daylily-potager, som gjorde en "pumpatårta" av gödsel, att odla sina pumpor på. Så häftigt! Bilden ovan tog jag när jag var på dagliljeträff hos Anette i slutet av juli. Titta på hennes läckra inlägg HÄR.


Jag har också en hög med gödsel, fast inte alls så stor. Men den räcker säkert till de pumpor jag drömmer om att odla i år! Eller får jag se om jag kan få någon av grannarna att dumpa ett traktorlass till här:)


Den enda jag hittills odlat är nakenfröpumpan 'Lady Godiva' och den har jag ju tjatat om hela hösten och vintern;) Oj, vad vi har haft glädje av de tre stora fina pumporna det blev av två plantor i en pallkrage! Både pumpakött och fröna har ätits upp:)

I år ska jag förutom 'Lady Godiva' också odla:'Crown Prince', som PoD beskriver den så här:
Stålgrå färg. Uppskattad för sin goda smak och ännu mer för sin utmärkta lagringsduglighet - den håller till slutet av mars! Köttet är mörkt orange. Utomordentligt bra sort!
'Red Kuri' som PoD beskriver så här:
Exklusiv sort. Förmodligen den bästa kastanjesmakande Potimarron-typen. Mycket saftigt, kolafärgat fruktkött med frön i samma färg. Utmärkt lagringsduglighet. En drottning bland Potimarron-sorterna! Missa inte denna då tillgången på frön är begränsad i år.


Bild lånad från thekitchn.com
'Red Turban', som jag fått av Gelas hem och trädgård. Visst ser den fantastisk ut?  Den kan köpas hos Runåbergs fröer och de beskriver sorten så här:
En rödare variant av den välkända frukten, som oftast används till dekoration. Den liknar en turban med sitt stora och iögonenfallande, uppväxta blomsterfäste. Färgen är djupt röd med ränder i vitt och grönt. Plantan växer rankande och ger frukter på 1-3 kg. Köttet är orange och gott, utmärkt att ungsbaka. 


Bild lånad från flickr.com
'Golden Hubbard' har jag också fått av Gela och kan köpas hos Runåbergs. De beskriver den så här:
En tidig Hubbardsquash för långlagring med ett kraftigt rödorange, lite knottrigt skal. Den är kraftigväxande och ger 2-4 kg tunga frukter. De är runda med spetsiga, lite grönrandiga ändar och har ett tjockt kött, som är orangegult och slätt. Golden Hubbard kan lagras mycket länge. Har stora frön. 


Bild lånad från goestores.com
'Connecticut Field' är den sista av det tre sorterna jag fått av Gela och även denna kan köpas från Runåbergs, som beskriver denna gamla sort så här:
Pumpan för Halloween som också går fint att äta, om man är många och älskar pumpa. Är det bara en hygglig sommar, då ger Connecticut verkligen stora, oranga frukter. De väger lätt 5-10 (25) kg och har ett sött, färgglatt pumpakött lämpligt för pumpkin pie. Plantan är rankande och kraftig och ger 2-3 frukter. 


Bild lånad från ondacook.blogspot.com
'Marina di Chioggia' är den sista av sorterna jag valt i år och är liksom 'Connecticut Field' en kulturarvssort. Jag har köpt denna hos Runåbergs och deras beskrivning lyder:
Välkänd, kraftig sort från nordöstra Italien. Frukten är plattrund, väger 2-3 kg. och har ett småbuckligt mörkgrönt till brungrönt skal. Köttet är kraftigt orangegult och mycket gott. Marina di Chioggia har gett fin skörd under flera år i våra försök. Frukten kan lagras länge. Har stora frön. 

Det ska bli så kul att se vad det blir av min pumpaodling! Egentligen skiljer man mellan pumpa och vintersquash, men det spelar ingen roll när man odlar. Bland de ovanstående sorterna tror jag bara det är 'Connecticut Field' som räknas till pumpa. Däremot är sommarsquash sorter som inte går så bra att lagra, utan bör konsumeras direkt. Så småningom ska jag göra ett inlägg om vilka sorter av dem, som jag ska odla i år:)
Lev väl,

22 kommentarer:

 1. Lycka till!
  Känner som du - pumpor vill jag odla. De är helt underbara, både till prydnad och till mat. Pumpasoppa har jag testat.
  Har försökt odla egna i flera år men inte alls lyckats. För lite gödsel kanske, eller för torrt. Skall försöka igen :-)
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Herre min skapare! Att du har plats med alla dessa pumpor! :0) Jag hade tre plantor på odlingslimpa förra året som fullkomligt tog över hela köksträdgården. Men skörden blev å andra sidan inte så pjåkig heller... ;0) I år har jag tänkt att jag ska begränsa mig till en pumpaplanta av varje sort. Vi får se hur det går när man ser alla små groddar som kommer upp. Jag brukar ha vääääldigt svårt att slänga plantor. Idag har jag investerat i pluggboxar för första gången. Tänk jag har odlat i 8 år och har aldrig köpt några tillbehör för förodling! Det var verkligen dax! :0)

  Ska bli så kul att få följa dina odlarmödor i vår!

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 3. Åhh, pumpor - det är så gott och dessutom vackert. Får se om det blir någon plats över i år.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 4. Ååå jag blir bra sugen på 'Crown Prince'. Även om jag också har flera andra pumpor på listan att odla :-)

  SvaraRadera
 5. Pumpor verkar kul .... att odla. Jag ska kolla mina Halloweenpumpor som blivit kvar. Kanske det finns frön där? Ska bli kul att se fortsättningen på ditt "äventyr" med pumporna.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Det är bra sorter du har valt säger jag, inbiten pumpaodlare, favoriter har blivit Red kuri och Golden hubbards bror Blue Hubbard, de supplerar varandra bra. Red kuri är superbra i soppor, mosig och lite söt, medan hubbardarna är fasta och fina super till ugnsbakning. Conneticut field kan bli rätt stora, de är mina barns favoriter..
  De andra sorterna är goda de med och det är kul att prova några nya varje år tycker jag. kram Sophia

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig lista!

  I år tänkte jag anlägga trädgårdens odlingsdel. Kanske skulle satsa på ett gäng pumpor:)

  Ha en fortsatt fin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 8. Det ska verkligen bli spännande att följa din pumpaodling. Är lite rädd för pumpor... :) Inbillar mig att det är hemskt svårt.. Får se om du omvänder mig och jag blir lika pumpabiten som dig till nästa säsong... ;)
  Kram,
  A-K

  SvaraRadera
 9. YES!!! Din pumpatårta ser jag fram emot att få se översållad med pumpor..... Tänk om man ändå hade möjlighet till en sådan..... Red Kuri har jag också tänkt mig på bland annat... Pumpor är läckra på alla sätt och vis!!!!

  Många kramar
  Charlotte

  SvaraRadera
 10. Så många olika sorter du tänker odla. Din trädgård är tydligen enorm.Mina pumpar tog över halva landet och det var inte meningen.Men det ser fantastisk ut. Är riltig nyfiken hur det blir.
  Visst är det härlig att få planera!
  Ha en bra fortsättning på helgen.
  Anje

  SvaraRadera
 11. Så spännande! Jag har aldrig odlat pumpor, men i år ska det bli av. Gillar sånt som tar mycket plats. Nu måste jag ta tag i det här projektet. Tusen tack för inspirationen.
  Kram Randi

  SvaraRadera
 12. Helt underbart om man har plats för att kunna odla en massa pumpor :) de är ju så vackra och dekorativa och man kan göra så mycket av pumpa :) Kram Suss

  SvaraRadera
 13. Tyckte väl jag kände igen gödselhögen ;) Det blir ett bra pumpaår då bestämmer vi nu! Mycket värme och massor med nattregn beställt.

  SvaraRadera
 14. vilka underbara planer ni har! /colette

  SvaraRadera
 15. Hade jag en större trädgård skulle jag definitivt odla pumpor. Dom är så dekorativa och användbara. Ska bli kul att följa din pumpaodling. Härliga sorter du hittet.

  /Anita

  SvaraRadera
 16. Vilket omfattande inlägg om pumpor - verkligen inspirerande!
  De har alltid fascinerat mej också, men jag har ännu inte kommit till skott, har haft fullt upp med vanlig squash som jag alltid odlar, men kanske man skulle göra ett försök i år med några små i alla fall!
  Ha en fin söndag!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 17. Vacker pyramid! Pumporna vill inte trivas hos mig - har nog inte rätta växtförhållanden. /Vänligen Ulla Laiho

  SvaraRadera
 18. Jag håller med, det ska bli jättekul och se dina odlingar med pumpa. Jag slängde ner några frön ett år på komposten, sen åkte vi till stugan och var borta jättelänge. När vi kom hem hade det växt över till grannen.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 19. Jag nöjer mig med att följa din pumpa sådd här på bloggen//Britt

  SvaraRadera
 20. Ja, jag säger som i någon annan kommentar: Om jag hade plats, skulle jag också odla pumpor!
  har aldrig smakat pumpa, faktiskt...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 21. Butternut squash är min favorit, testade att odla den förra året men det blev tyvärr inget så det blir till att gå till affären när vi ska äta den ;-)

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)