torsdag 20 januari 2011

Drömmar om dahlior


Min mormors trädgård var fylld av dahlior när jag var barn. Därför har denna blomma en särskild plats i mitt hjärta.

En frösådd planta, som jag köpte på trädgårdsmässan i Älvsjö i Dahliasällskapets monter.
Den har dessvärre under några årtionden varit bespottad och förkastad som alldeles för märkvärdig och prålig. En märklig åsikt kan jag tycka, då hela naturen rockar loss i prålighet under de svenska sommarmånaderna;)

En vacker sensommarbuket, plockad i augusti 2010
Hur som helst är jag glad över dahlians återtåg, som de senaste åren lett till ett enormt mycket större sortutbud!


På sängbordet ligger just nu denna ljuvliga bok. Otroligt nog den första svenska bok någonsin som bara handlar om dahlior. Den är mycket läsvärd och tar upp såväl intressant historia om dahlians väg till våra hjärtan och trädgårdar som odlings- och skötselråd. Som kronan på verket är boken fylld av vackra, inbjudande bilder som väcker stort ha-begär!
Lev väl,

Psst, kanske någon av er la märke till att jag gjort en ny vårheader? Jag har också "pimpat" bloggen med fler bilder från trädgården i höger- och vänsterspalterna. Längst ner i högerspalten har jag också lagt upp bilder och länkar till en del av mina favoritrecept. Alla är inte där än, men det kommer:)

28 kommentarer:

 1. En jättefin ny header! Vårlik!
  Dahlior - jag vet inte riktigt vad jag tycker...
  Jag har litet för liten trädgård för en sådan överdådig blomma, tror jag. Och så måste man gräva upp den på hösten och plantera om på våren..
  Men finns det någon annan blomma, som finns i så många sorter, som kan se såå annorlunda ut?
  Ha en bra dag, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Tack för ljuvliga bilder! Färg vill vi ha nu. Och dofter. Fast dahlior doftar inte så mycket. Finns de de som doftar mer än andra?/Katarina

  SvaraRadera
 3. Håller med dig! Den Pionboken är verkligen läsvärd!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Humppp!!! Jag menar DAHLIABOKEN!!
  /R

  SvaraRadera
 5. Tycker dahlior är fina och i år ska jag försöka fröså några. Har köpt knölar förr, men de lyckas jag aldrig övervintra. Jag tycker bäst om "pompom-modellen". /Anette

  SvaraRadera
 6. Din underbart våriga header gick inte att missa! ;)

  Dahlior har jag aldrig tillåtit mig att bli förtjust i, tycker de verkar svåra och något besvärliga, men det finns ju onekligen många olika varianter där den ena är finare än den andra.

  SvaraRadera
 7. Jeg elsker Dahliaer og sår nye hvert år fordi jeg ikke orker å overvintre knollene.
  Har bilder av mange i siste innlegg i bloggen min.
  http://newdawnsinhagedagbok.blogspot.com/2011/01/dahliablomstring-2010.html

  PS Den hvite kaktusdahlaen i første bilde var nydelig :-)

  SvaraRadera
 8. Hejsan! ja visst är dahlior fina blommor! odlar du de själv? har hört att de inte ska vara så svårt att odla dahlior! du är verkligen en inspirationskälla för min egna trädgård! är du den ända i familjen som har så gröna fingrar?
  ha det fint / Margot

  SvaraRadera
 9. Visst är dahlian en fin blomma, frösådde dahlia för första gången förra året och hade mycket glädje av dem då de blommade långt in på hösten. I år har jag valt en annnan sort och hoppas jag lyckas lika bra. "Dahlia" boken har jag också, mycket bra bok.
  Vilken härlig och fin header du gjort, mycket tilltalande.
  Ha en fortsatt fin dag
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 10. Åh, så vackert!!! :) Jag är också galen i dahlior. Inte minst sedan vi var till Giverny i höstas. Har också Dahlia-boken på min läslista. Just nu är jag alldeles "förälskad" i Karin Berglund och läser allt jag kan få tag i av henne. Ska också prova att fröså dahlior i år. Har du några tips?
  Kramar i massor!
  PS. Headern var helt ljuvlig!!! Blev helt planteringsgalen! ;) Och tack, snälla för att du delar med dig av spännande recept!

  SvaraRadera
 11. Du den headern missar man inte, så himla härlig. Helt underbar! Och dahlia är en blomma jag tänkt jag skulle ha, kanske iår. Har så många planer för vår och sommar.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 12. Uppriktigt sagt kände jag inte riktigt igen mig, den är jättesnygg. Dahlior är bara så vackra. Har inte själv några, beror nog på att jag inte fattar att det kan bli frost.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Gillar Dahlior, frösådde ett år, men det gör jag aldrig om. Det blev 100 sorter, olika, och jag ville spara alla ! Eftersom jag hade ett 30-tal förut blev det lite jobbigt nästa år...och nästa.
  Men fina är de och härligt att kunna plocka stora fång på hösten. Å vad jag tyckte om din nya header!!!
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 14. Gillar Dahlior men har bara en ännu, kanske pga platsbrist för övervintring. Det blir säkert någon mer sort i år!
  Men det lär tydligen gå bra att fröså om man hellre vill det, fantastiskt att de då hinner blommar samma sommar. Ha en bra kväll! /Gullvivan

  SvaraRadera
 15. Du har det så fint på din blogg och dahlian är en fantastisk blomma. På bilden som ligger under din profilbild, den med krukan och lökarna, du har ett så bra verktyg att göra hål med när du sätter ner löken, vad har du köpt den?
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 16. Din nya top-bild är urskön! Andas vår och skir grönska. Har inte börjat med fröerna än, men jag har plockat fram mitt planteringsbord (inomhusvarianten). Köper plantjod i hlegen och sätter i gång. Lika spännande som tidigare!
  Jag har inga dahlior, så de återstår för mig att "upptäcka". Pampiga blommor tycker jag, men med oförtjänt "stämpel" på sig, tror jag. Ny trend?!
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 17. Hej Charlotta !
  Jättehärlig ny header !! Älskar också dahlior .. visst är det otroligt att det kan växa upp en sådan underbart vacker blomma ur de där torra knölarna. Har en hel tvättkorg full med väntande knölar i förrådet !

  Du har såna fantastiska inlägg om grönsaker du odlar att jag blir jättesugen att börja odla grönsaker jag också ... det har varit lite sparsamt med det tidigare ! Men nu lockar en riktig köksträdgård !

  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 18. Visst är dahlior underbara!!
  Jag har blivit mer och mer förtjust i dahlior, dom kommer garanterat finnas i min trädgård i sommar :)Färg och sort har jag inte bestämt än.
  Ha det gott /Stina

  SvaraRadera
 19. Hej Margot,
  Nejdå, min älskade monsieur C har också synnerligen gröna fingrar. Trädgårdsintresset är vårt stora gemensamma intresse!
  Kram!

  Hej Anna-Karin,
  Nej, jag har inga särskilda tips för frösådda dahlior. Sår själ för första gången i år så jag antar att vi får utbyta erfarenheter:)
  Kram!

  Hej Anne-Lie,
  Härligt att du är så pigg att du orkar "blogga runt":) Det där lökverktyget tror jag bestämt ingår i Nelsons sortiment. Den är i alla fall inte specialbeställd utan bara hittad i vanlig affär. Jag lovar att hojta till om jag ser den någonstans i vår:)
  Kram!

  SvaraRadera
 20. Visst har fröerna kommit http://mimmismammaliv.blogspot.com/2011/01/antligen-dags.html, chilin har krupit ner i jorden och REDAN grott så fint. Blev väldigt förvånad när jag igår upptäckta att nästan alla sorterna tittat upp redan efter 10 dagar - är inte det väldigt snabbt? Än en gång tack för det superroliga fröbytarinitiativet! Kram från Mimmi

  SvaraRadera
 21. Väldigt vackert! Både dahliorna, den nya headern och din nypimpade blogg.
  Kram

  SvaraRadera
 22. Din nya header piggar verkligen upp.Tänka sig att snart kommer det små gröna skott lite varstanns.
  Innan vi åker till Frankrike kommer jag att handla massor med dahlior.Jag grävde inte upp dom i höstas och vintern var kallt därnere. Förra året klarade dem sig men om inte.... Jag vil inte vara utan.
  Tror att jag har sagt det flera gånger men din blog år så fantastisk inspirerande , vacker och informativ.
  Kram.
  Anje

  SvaraRadera
 23. Har heller aldrig förstått varför dahlian har ansetts 'tantig'.... Dahlior är en av mina absoluta favoritblommor... Men så gillar jag stora och robusta blommor överlag. Den där boken är jag sugen på...

  Jajamensan... visst såg jag den nya headern.... Love it! Mycket vårig och ljuv!!!!!

  Många kramar
  /Charlotte

  SvaraRadera
 24. Du har det så vårligt och fin hos dig! Och i trädgården kommer det att spraka av färg, när dina dahlior blommar i sommar! Jag antar att de blir fler, nu när du inspirerats av boken!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 25. Längtar efter paj när jag ser din mysiga heder...
  Dahlior har min granne massor av kanske man skulle prova att odla...men sen måste man komma ihåg att gräva upp dem...
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 26. Hurrududu, vår-Header? Snacka om optimistisk, januari har ju inte kommit till sitt slut ännu och jag har faktist några tomtar kvar från julen som sitter och tittar på mig (och förmodligen undrar varför dom inte blivit undanplockade).

  VACKRA dahlior! Är i år första året som jag prövar på dem tro, de är ju så fina.

  Kram

  SvaraRadera
 27. Visst såg jag den nya headern! Just Dahlior är inte en favorti hos mig... jag vet inte vad det är, det är nog lite för mycket färg...?

  I år ska jag göra rosenmarmelad! Tack!

  Stor lördagskram till dig!

  //M

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)