onsdag 17 november 2010

Om givmildhet

Givmildhet är ett vackert ord, tycker jag. Ordets innebörd är också vacker.

Bild: http://www.lovethissite.com/feelgood/feelgood3.gif
Samtidigt som näthatet sprider sig och diskussionerna är vilda kring anonymitet, tryckfrihet och bloggandets avigsidor, förstummas jag av den fantastiska givmildhet som tycks vara trädgårdsbloggarnas signum. Jag vistas nästan inte alls på andra typer av bloggar än dem som rör trädgård och därför saknar jag helt referensram när jag läser om t ex Marcus Birro, som helt enkelt fick lägga ner sin blogg för att bli lämnad i fred och slippa bli verbalt trakasserad!

Bild: http://www.chrisparker.info/workimages/Feelgood_large.jpg
Här i det bloggland där jag känner mig hemma är det helt annorlunda. Den mest uppenbara typen av givmildhet bland trädgårdsbloggar är ivern att ge uppmuntrande och vänliga kommentarer. Det kommenteras mycket och så gott som alltid mycket personligt och positivt. Den stackare med onda avsikter som skulle förirra sig hit till denna del av bloggosfären, skulle ju framstå som rent pinsam och patetisk!

Bild: http://hakunamatata.blogg.se/images/2009/feelgood_40x60_small_big_55987703.jpg
Visste ni förresten att det går åt mycket mer energi att ge positiva omdömen än negativa? Visste ni att hos den som får mycket positiv respons också föds en längtan att få ge positiv respons? Att få positiv respons gör att  må-bra-känslor väller upp inombords. Tänk då vilket flöde av "feelgood" som dagligen skapas här bland alla trädgårdsbloggar!
Bild: http://www.brettmasondesign.co.uk/large%20images/feelgood%20poster%201.jpg
Men det är inte bara positiva kommentarer som flödar. Givmildheten tar sig också andra uttryck. Inläggen är ofta fyllda med tips, råd, och odlar- eller kökshemligheter! Om någon ställer en fråga eller skriver om ett problem vill många vara med och bidra med hjälp på ett eller annat sätt.

Bild: http://www.thegivingtreeholidayshop.com/treetransparentred.gif
Sist men definitivt inte minst, delar många med sig rent fysiskt av sitt överflöd! En gång skrev jag om att mina tagetesfröer av den speciella sorten "Linné" inte ville gro. Någon vecka senare mottog jag ett tjockt kuvert, med massor av fröer! Tack snälla, goa Lotta (Lottas trädgård)

Tack vare Lotta kunde vi njuta av vackra tagetes även i år!
För ett tag sedan skrev Charlotte, som har den ljuvliga bloggen Trädgårdsflow, att hon tagit massor av fröer av sina fina strandiris. Skämtsamt kommenterade jag det hela med att jag och min nya damm behöver många strandiris i framtiden. Och se nu vad jag fick på posten igår. Den finaste lilla påse, fylld med fröer och smyckad med vacker etikett och allt! Tack, tack, tack, snälla raraste Charlotte!

Vackra fröer i snygg förpackning från givmilda bloggkompisen Charlotte:)
Vad glad jag är att jag befinner mig i denna del av bloggvärlden, så härligt befriad från cynism och illvilja! Kanske tar jag i och blir för pretentiös nu, men jag vill gärna tro att vi som är aktiva här bidrar till att skapa många goa, varma känslor hos varandra - hela tiden.

Kjell Enhager som fick Stora talarpriset 2009 säger i en av sina föreläsningar: "Det handlar inte om att ge för att få, utan om att ge för att ge. Det är alldeles för få som ger för att ge, för få!" (Jag AB, 2005) Ordvitsigt men ack så tänkvärt!

Stora, varma bloggkramen till er alla!

Lev väl,

27 kommentarer:

 1. U
  N
  D
  E
  R
  B
  A
  R
  T

  I
  N
  L
  Ä
  G
  G

  Håller med Dig.....
  Och visst är det Underbart i vår del av landet BLOGGLANDIA :)

  Ha det gott
  Håkan

  SvaraRadera
 2. Beautiful post, I lake it!!!

  Kisses dear.

  SvaraRadera
 3. Det är ju allt det positiva som gör bloggandet så kul...

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig. Man får så mycket tillbaka av sina bloggvänner, bara positiva, uppmuntrande ord, många vill dela med sig av fröer, tips, ideér.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. jo, att blogga ska vara roligt.

  SvaraRadera
 6. Visst är det mysigt här i vår lilla värld.. håller sååå med dig, har förstått att det inte alltid är så kul i andra delar av blogglandia.. synd om dem, jag trivs o frodas år efter år... hehe.. kram/Moa

  SvaraRadera
 7. Visst är det underbart med goa bloggvänner. När det kommer överraskningar dessutom så blir man ju otroligt glad.

  Ha det gott
  kram/Gunilla

  SvaraRadera
 8. Vilket fantastiskt inlägg Charlotta! Precis så där upplever jag det också.... Jag är så glad över att vara en del av en positiv blogg-gener...... Har också hört om att det är så mycket skit som avhandlas på bloggar generellt sett. Näe... Lyckliga oss trädgårsbloggare som slipper sådant och såklart är med och bidrar till att vi håller en positiv och uppmuntrande ton.... Jag blir så ledsen och bestört när jag stöter på andra tongångar.... eller att man inte ska få vara väldigt positiv ifall man vill.... att det ska bli 'för mycket'.... Näe... jag tycker vi ska ösa på med beröm om man känner för det... Det finns inget dåligt som kan komma från det... Precis som du säger så hjälper det till att föra den positiva andan vidare..... Det finns så många kloka människor... Kjell Enhager är en... Kaj Pollak en annan. Hans bok 'Att välja glädje' är nästan en husbibel hemma hos oss och jag har haft förmånen att få höra honom föreläsa flera gånger (även Kjell Enhager). Man lär sig alltid något nytt och blir så berikad av dessa klokisar..... Och även av kloka bloggare... som du Charlotta exempelvis som gör ett sånt här fint inlägg för att påminna oss andra!!!!

  Kul att fröerna kom fram till dig!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 9. Men precis så är det, du har så rätt i det du skriver. Man blir så glad av att sitta och snurra runt på trädgårdsbloggar och suga i sig av all den positiva energi som råder här.
  Ha det bra resten av veckan.
  Kramar

  SvaraRadera
 10. Underbara du! Vilket härligt inlägg. Jag som är nybörjare i bloggvärlden är helt överväldigad av den positiva enerig som du (och andra) sprider. Kärlek till dig!

  SvaraRadera
 11. Vilket underbart inlägg!!Håller med dig till 100 procent, visst är det härligt att få vara en del av något som sprider positiv energi och glädje! Äkta glädje kommer av att kunna glädja och uppmuntra andra! Det är ju just det som gör bloggandet så kul och beroendeframkallandet! Beröm, uppmuntran, omtanke och kärlek kan aldrig bli fel, det man sår får man skörda :))
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jag instämmer till tusen! Jag tycker också att det finsn så mycket värme och omtänksamhet ute i bloggvärlden. Jag har aldrig fått någon elak kommentar, under de 3 år jag har bloggat.

  Stor kram till dig Charlotta och tack för en underbar blogg!

  Kram M

  SvaraRadera
 13. Instämmer!
  Det är positivt och glatt att trädgårdsblogga.
  Kram kram
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Tack ska du ha för ett fantastiskt inlägg.Du har så rätt att det är bara positivt i trädgårdsbloggares värld och jag är glad att ha hittat till er.
  Jag är också handarbetsbloggare och även där är det positivt.Hoppas verkligen att det fortsätter på det här viset och att ingen av oss kommer att råka ut för någon som vill illa.
  Stor kram till dig.
  Anje

  SvaraRadera
 15. Ja, vilken tur att man valt att blogga med sånt som inte folk behöver att vara elaka omkring,
  i lantlivsvärlden är det bara trevliga människor också. Det är ett trevligt nätverk av människor man bygger upp...
  kram ullamaria

  SvaraRadera
 16. Instämmer! Kanske är det något med själva odlandet som gör trädgårdsbloggare så positiva och generösa?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 17. Vilket värmande inlägg i den råkalla november. Varmt tack! Gladare går jag vidare i dagen. Och jag tror på devisen Giver´s gain, som kloka coachen Nina Jansdotter förmedlade.

  SvaraRadera
 18. Så sant, så sant! Det är så fantastiskt med alla supertrevliga och positiva trädgårdsbloggare! Jag hade ingen aning om att det var så kul och givande att blogga när jag började i augusti, åh vad jag är glad att jag började! Men jag har även tidigare märkt att trädgårdsmänniskor ofta är positiva och generösa, både i ord och med att dela med sig av plantor och fröer.
  Ha det bra!
  Kram,
  Katarina

  SvaraRadera
 19. Fint inlägg och värmande! Upplever också samma sak en fantastisk omtänksamhet och generositet, det gör det verkligen berikande att blogga!
  Lät fint med era dartmoorponnyer, hästar är kul, och än så länge tycker mina tjejer här att det är livet med hästar.
  kram!

  SvaraRadera
 20. Jag håller också med dig, nu har ju inte jag trädgårdsblogg men kikar ofta in på såna. Fast jag har nog fått någon "lite annorlunda" kommentar, vilka jag registrerar och ignorerar. Det var gulligt att dom skickat fröer till dig, sånt blir man glad för.
  Ha det gott
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 21. Hej Charlotta,
  Vilket underbart fint inlägg som verkligen värmer gott. Väldigt inspirerande och positivt. Jag rör mig också för det mesta bland trädgård, foto och interiör bloggare. En positiv och kreativ grupp människor!!
  Ha det så bra.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 22. Jag rör mig ju också mest bland trädgårdsbloggar och det är helt fantastiskt vad mycket glädje man får både i allas inspirerande inlägg och uppmuntrande kommentarer!

  SvaraRadera
 23. Hej!
  Jag sällar mig de övriga och säger: Fantastiskt fint inlägg! Väl formulerar, fin tanke och visst är trädgårdsbloggarna rara, skriver vänligt, uppmuntrande och bjuder på inspiration i massor...helt makalöst fint med alla trevliga vänner!
  Må gott1
  Kram /bea

  SvaraRadera
 24. Toppeninlägg! Ja det är sannerligen en jättepositiv gemenskap man har hittat här! Inte nog med att det visade sig finnas fler människor med brinnande trädgårdsintresse - alla är verkligen super snälla och goa! Var lite avvaktande i början, men det här är ju bara toppen! Det ger mig massor av positiv energi!

  KRAM!!!
  Stina (som från början inte vågade gå ut med ens vad jag heter i förnamn - därav Scilla)

  SvaraRadera
 25. Så fint uttryckt, Charlotta! Jag har bara bloggat i några veckor men upptäckt redan denna värme och vilja att hjälpa och uppmuntra som finns i bloggvärlden, inte minst i trädgårdsbloggar. Jag är inte ren trädgårdsbloggare men njuter av att se fina trädgårdar och blommor hos andra. Och så påtar på efter bästa förmåga i vår trädgård :)
  Kram! Det är skönt att det finns sådana som du!
  Leena

  SvaraRadera
 26. Très intéressant ton billet

  SvaraRadera
 27. Hej vännen!
  Åh, Vilket bra o tänkvärt inlägg du bjuder på, så bra skrivet!

  Tack för att du själv alltid är så givmild med dina omtänksamma o glädjande kommentarer inne hos mig! Du gör mig alltid glad....

  Trevlig helg!
  Kram Therese

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)