lördag 6 november 2010

Insektsholkar - bra julklappstips!

Alla med trädgård behöver dessa! Att önska eller ge bort.
Kan det vara något, så här när julen snart står för dörren?

Fjärilshus finns att köpa hos http://www.klinta.org/ (bilden lånad därifrån)

För en ekologiskt hållbar trädgård behövs mångfald. Att blanda blommor, bär och grönsaker vet vi är bra. Att vara rädd om fåglarna och mata dem om vintern är ju självklart. Men att vara rädd om insekterna och se till att de har någonstans att bo, det har inte alltid varit så självklart här hos oss.

Ritning på bo till solitärbin (bild lånad från http://www.sverigesradio.se/)

Visserligen visade Åke Truedsson oss redan för tio år sedan, hur han satte upp små stubbar fulla med borrhål, kring fruktträden, för att få solitärbina att bosätta sig i hans trädgård. Men det var först förra året, som Monsieur C kom hem med en humleholk. Den sitter nu så fint långt ner på ett träd i köksträdgården.


I trädgårdstidningar och runt om på nätet stöter man allt oftare på olika sorters bon och holkar till alla möjliga djur och insekter. Här ovan en humleholk och andra skojsiga trädgårdsgrunkor som insekter gärna bor i. I sortimentet finns också något så exotiskt som en bipool(!), hos Yvonne Thor Keramik och Design på Öland. 
Bibox  och paddbo från den fina webbshoppen Klinta. Även fjärilshuset högst upp kommer därifrån. Hos Klinta finns dessutom ett enormt urval av fågelholkar, fladdermusholkar, ekorr- och näbbmusbon.

Hos oss blev det av en slump ett helt hotellkomplex till insekterna. En gammal huggkubb användes förra sommaren som hållare åt vattenspridaren i köksträdgården. Den blev kvar under vintern och har varit irriterande mycket i vägen hela våren. Till slut blev jag så trött på att den jämt var i vägen, att jag välte omkull den rakt in i hösthallonlandet. Detta var innan hallonen hade börjat komma upp ur jorden! Har tänkt många gånger att den där huggkubben måste flyttas.

Men så plötsligt, när jag tittade närmare, upptäckte jag alla hål och sprickor i den och såg plötsligen inte längre en huggkubb stadd i förruttnelse, utan ett insektshotell! Snart är hotellet helt dolt av hallonen och jag hoppas gästerna kommer att trivas!


Lev väl,

13 kommentarer:

 1. Det är inte många som har ett hotell för sina kryp i trädgården. När de ser vad fint de kan bo kommer vi andra inte ha ett kryp kvar. Så nu får vi se till att skaffa hotell vi andra också//Britt

  SvaraRadera
 2. Det där är jätteintressant. Vi har minst två biodlare i trakten (kan alltså köpa närproducerad honung i butiken), så där behöver man inte bekymra sig. Däremot har jag funderat på fjärilsholk. Om inte Tomten ger mig någon ska jag någ köpa en själv. /Vänligen Ulla Laiho

  SvaraRadera
 3. Bra att du lät huggkubben vara kvar, dian små besökare blev nog glada för din gästfrihet!
  kram

  SvaraRadera
 4. Jag har också gamla huggkubbar det kanske finns insektshotell i mina också, har inte kollat.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vad mysigt med insektshotell och vad fina de är :) men hur funkar de?? använder de verkligen dem??? Kram suss

  SvaraRadera
 6. Vilket bra julklappstips. Perfekt för alla trädgårdsälskare. Kanske dags att släpa hem ett gäng med gamla stubbar...
  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 7. Ett insektshotell låter väldigt trevligt. Jag har en gamal stubb i min trägård men aldrig tittat efter. Ska göra det när vi kommer där igen. Spännande.
  Och vilka söta holkar.Fina julklappar.
  Ha det gott.
  Anje

  SvaraRadera
 8. Hmm, ett julklappstips värt att tänka på, tack!
  Tänk, att det till och med finns paddbo! Fast det skulle jag nog inte köpa...
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Bra initiativ! De där keramikholkarna var väldigt fina, biboet likaså. Vi är biodlare men vårt fantastiska samhälle strök med förra vintern och vi står i kö för ett nytt, det tycks vara ont om dem nu tyvärr. Men humlor och solitärbin trivs på vår mycket vilda tomt.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 10. Ett väldigt bra julklappstips både till mig själv och andra. Som du säger, att mata småfåglarna under vintern är en självklarhet men man tänker inte på insekterna.

  SvaraRadera
 11. Vilket klokt inlägg! Jag blev helt förtvivlad då jag läste att sälgen var ovärderlig för många insekters överlevnad på våren. De 5 stora sälgar som stod längs vår tomtgräns har dött och trillat efterhand och nu finns bara stubbarna kvar. Hoppas de har glädje av dem i alla fall. Fladdermusholk står högt på min önskelista.
  Ha en fin vecka.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Det var härliga tips o så bra det blev med ditt egna "hotell" för småkrypen.
  Det är noga också nu att vi inte städar för mycket utan att de har ngnstans att gömma sig i löv o rishögar
  Du är så alert med dina växter o DJUR
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 13. Intressant inlägg! Många snygga små hus du visar. Ja tänk så mycket man kan göra för att de ska trivas bättre. Har en gammal stubbe kvar i utkanten av trädgården där det säkert bor några stycken. Gillade dom i keramik!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)