I mitten av juli var det tid för vitlöksskörden.
Ovan en bild på årets största och minsta vitlök!
Här ligger hela skörden på tork i stallet på ett luftigt täcke av torr halm,
grovt sorterade efter storlek. Det största och finaste används till utsäde.
De allra minsta går raka vägen till köket för färskkonsumtion.
De allra minsta går raka vägen till köket för färskkonsumtion.
De medelstora räcker till vår familj ett år framåt och för
att dela med sig till vänner:)
Vi har skördat ca 80-90 lökar som vuxit i fyra pallkragar.
En vitlöksklyfta blir till en ny lök. Sorten, som heter 'Sibirisk röd'
sattes förra hösten, i september.
Och så här fin "blomma" kan man ta med sig till en middagsbjudning, istället för en vanlig bukett:
Och så här fin "blomma" kan man ta med sig till en middagsbjudning, istället för en vanlig bukett:
I de tomma kragarna myllade vi ner lite ny kompost
- aldrig ta utan att ge tillbaka till jorden! Jag känner mig
som en gammal vis indian när jag ständigt upprepar
det mantrat för mig själv:)
Sedan satte vi nya sallatsplantor i de nyvattnade kragarna. Det är cossallat 'Little Gem' och
'Winter Gem', samt isbergssallaten 'Crispino'.
Här kommer också ett förslag på något gott att ha till soppan i vinter:
Ört- och vitlöksbröd.
Jag mixar olivolja, färska örter (koriander eller persilja t ex), en näve färska vitlöksklyftor
och flingsalt till en jämn smet. Denna mix breder jag sedan på bröd och grillar i ugnen.
Här kommer också ett förslag på något gott att ha till soppan i vinter:
Ört- och vitlöksbröd.
Jag mixar olivolja, färska örter (koriander eller persilja t ex), en näve färska vitlöksklyftor
och flingsalt till en jämn smet. Denna mix breder jag sedan på bröd och grillar i ugnen.
Lev väl,
Vilken härlig skörd av vitlök. Jag använder mycket vitlök i min matlagning, det är så gott. En jättebra ge bort present.
SvaraRaderaKram
What a fantastic garlic harvest, great job!
SvaraRadera-Mary
Åh vad jag längtar efter våren, då ska jag odla i mitt lilla torp. ÄLSKAR bilderna
SvaraRaderaKram Bibban
Härligt det ser ut. Fick också en rejäl skörd men tyvärr blir alltid mina vitlökar så små, vet inte varför..... Gör efter konstens alla regler tycker jag...
SvaraRaderaJättefin vitlök, så frisk den ser ut! Jag får gärna lökmögel på mina, det är väl all blötan här.
SvaraRaderaVilken skörd! Stora och fina. Sibirisk röd ser ut att vara en bra sort - hur fick du tag på utsädet ursprungligen?
SvaraRaderaHa det gott!/Laila
Beautiful photos and food,looks very taste!
SvaraRaderaKisses.
Jättefin vitlök .. och vad mycket sen ... tyckte jag hade mycket som hade EN pallkrage ! Ört- och vitlöksbrödet ser jättesmaskiga ut !
SvaraRaderaHa det så gott och tack för all inspiration från din trädgård !
/Isa
Jösses vad ni odlar alltså!!! Superfina vitlökar - ser så himla gott ut!
SvaraRaderaKram!
Stina
Härliga bilder!
SvaraRaderaDet är så gott med vitlök. Din recept ser smaskigt ut.
Ha det bra.
Anje
Så härligt med all vitlök. Och vackert är det också. Den gåbortbuketten skulle i alla fall jag bli väldigt glad över. Tack för att du hjälper till att drömma oss tillbaka till sommaren lite, det behövs verkligen i dag.// Peter
SvaraRaderaHallå,
SvaraRaderaprecis en sån här blogg vill jag läsa så jag får lite mer inspiration i min trädgård...
lägger mej som följare ;)
kram ullamaria
Sådär mycket vitlök skulle jag också behöva..får sätta fler två rader har tagit sig här medan två försvann, sorkar?
SvaraRaderaVet du att det vattnas i munnen på mej när jag sitter här och läser! Vilken njutning med alla lökarna och tänk, vilken härig "middagsblomma"!
SvaraRaderaJag kan riktigt känna smaken av ört- och vitlöksbrödet - åååh, så gott, och så mycket gott man kan göra med vitlök!
Hur lång tid har ni den i jorden för att den ska bli så stor?
Lisa
Jättefin vitlök!!! min blir alltid gul i förtid, buhu !Får nog göra ett nytt försök igen, skam den som ger sig. Nu fick jag inspiration igen, tack !
SvaraRaderaVilken läcker bukett ;) bättre än en blomma.
SvaraRaderaSå härligt det måste vara att vara självförsörjande ;)
Så gott det ser ut! Och vitlöken - så fin! Och så sur jag blir på mig, nu missade jag höstplanteringen av vitlök. I år igen!
SvaraRaderaOk, jag vet, det är onormalt att inte gilla vitlök...
SvaraRaderaMen jag gör det inte ändå!
Kram, Monica
You have got a bumper harvest of garlic! The green chutney on the toast looks so appetising!
SvaraRaderaThat was a lovely garlic harvest. Your herb and garlic bread looks delicious, I'll have to try it, I have a lot of garlic and there's still fresh parsley in the garden.
SvaraRaderaYou had a great garlic harvest this summer and it looks like most of the bulbs/cloves were good sized.
SvaraRaderaAbsolutely beautiful harvest!
SvaraRaderaMmmm så gott det såg ut, både snittarna och vitlöken. Det var en stor du odlat, och vilken härlig bild när alla ligger på tork.
SvaraRaderaHa det gott
Kramar
AnnaMaria
Hej Charlotta!
SvaraRaderaVilken skörd!! En sån vacker vit färg lökarna har!
Ha en trevlig kväll!
Kraam Jenny
Garlic has got to be one of the most beautiful harvests. So pretty.
SvaraRaderaVilken fin skörd! Och vilken härlig middagsbjudningsbukett! /Katarina
SvaraRaderaÅhhh.... jag minns inlägget..... Alltså... blir lika imponerad igen..... Ni är bara för duktiga på att odla gottigheter... Såna mängder ni får tilll.... Den där gåbort-blomman är suverän...... Lyckos den som får en sån av dig!!!!!
SvaraRaderaKram Charlotte
Hej!
SvaraRaderaTill och med jag blir sugen på att odla... Härliga bilder! Kan tänka mig att det är en alldeles särskild känsla att tillaga det egenodlade...
Beautiful garlic! It looks like you have a wonderful garden! I like the bouquet idea.
SvaraRadera