lördag 2 oktober 2010

Vår närmaste omgivning...

... består av mycket vacker natur och kulturbygd. Den vill jag visa idag.

Här står jag med ryggen mot den nya dammen och blickar ner mot vår "mad" (en slags våtmarksäng som förr användes till bete och slåtter). En stenmur och det gamla häststaketet syns närmast.
Några steg närmare muren och kameran högt syns den branta lövskogssluttningen och maden breder ut sig i morgondimman.
För drygt tio år sedan bröt vi upp från ett villaområde i Malmö. Vi bodde inte dåligt - men vi hade en idé om vad det innebär att bo människovärdigt. Det ansåg vi oss inte göra där. Det går att bo mycket sämre, men vår fasta övertygelse var att det också går att bo bättre.

Vi bor som i en "Bullerby". Här står jag nedanför vår ladugård och blickar upp mot grannens två  stallbyggnader.
Vänder jag mig om, står jag med näsan mot traktorvägen som leder ned till maden. (Närmast i bild syns en bit skog som vi röjt och där all jord från damm och rabatter hamnade. Det blev en fantastisk glänta som kan användas till alla möjliga fantastiska trädgårdsprojekt...)
Valet föll på Småland och innebar tillbaka till rötterna för monsieur C. Vi har aldrig ångrat oss. Vi valde inte det lättaste livet, inte det mest bekväma. Just nu lever vi med tonåringar som starkt ifrågasätter vårt val... Men för oss innebär människovärdigt att bo där det är vackert, fridfullt, nära till naturen, finns möjlighet till både närhet och avskildhet och framför allt på en plats där många underbara drömmar kan förverkligas. När och om vi vill.

En riktigt skön fortsättning på helgen önskar jag er alla.
Lev väl,

28 kommentarer:

 1. Håller med fullständigt!! Vi har också hamnat på landet i Småland (alltid bott i staden tidigare) och ångrar det inte en sekund! (Våra barn är så små än så länge, så dom tycker också att det är toppen.)

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 2. Trevligt att få dela era tankar om boende, natur och miljö och modigt av er att flytta ut på landet - och med tonåringar och allt :)

  Skämt åsido - boende i naturlig miljö är något som vi alla drömmer om men oftas så avgör jobb och barns skolor, hur vi väljer boende. Nu börjar våra döttrar dra ut i världen och vi har börjat spåna på andra boende - och visst lockar "landet" ;) så vem vet.....

  Ha det gott :)

  SvaraRadera
 3. Underbart vackert och dessutom spännande, intressant och roligt att läsa om. Berätta gärna mer om er flytt, omgivningen och hur ni hittade platsen (någon gång när du känner för det)!

  SvaraRadera
 4. Ja ni bor verkligen vackert! härliga omgivningar och visst är det trevligt i Småland! (:D
  Ha en bra helg! (:D
  Gullvivan

  SvaraRadera
 5. Verkligen ett bullerbyn :) kan inte alltid vara lätt om man har tonåringa som hellre vill bo i stan. Har gjort ett lite steg mot landsbygden och har en tonåring som inte gillar det alla dagar :) min dröm är dock att flytta ännu längre ut i landsbygden men får nog vänta tills barnen har flyttat :) /Suss

  SvaraRadera
 6. Hej och tack för kommentar i min blogg! Kul med nya bloggvänner! Antar att du hittade dit via Agneta i Snäckskalsdalen?
  Intressant att läsa om er flytt och se hur vackert ni bor nu!
  Har kollat litet bakåt i din blogg och återvänder gärna!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Ja, jag vet hur det är att bo på landet med fyra tonåringar. Det blir mycket "taxikörning" eftersom det är så dåliga bussförbindelser. Men inte vill jag byta bort mitt boende på landet mot att flytta till storstan. Aldrig.

  Fin omgivning ni har runt era "ägor".
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 8. Ni har en vacker omgivning.
  Vi bor också lantligt så jag förstår dej, det är livskvallité.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Så fint ni bor...och så modigt att bryta upp och göra det man drömmer om...hur gamla var barnen när ni flyttade?
  Våra barn känns inte flyttbara nu...de är mellan 11 och 17...

  SvaraRadera
 10. Jag kan helt följa era tankegångar och har haft liknande tankar i många år! Snart hoppas jag kunna förverkliga dessa om än i mycket mindre skala än vad ni har gjort!
  Vilka underbara bilder du visar - så vackert ni bor och vilken livskvalitet det är! Visst - livet blir ju inte mindre jobbigt, men på ett helt annat sätt!
  TACK för att du delade med dej!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 11. Åh, så fint ni bor! Mina föräldrar kommer från Småland och jag drömmer om en sommarstuga där...

  /Mia

  SvaraRadera
 12. Så otroligt vackert ni bor. Jag tycker om Småland. För en del år sedan(innan bron fanns) letade jag efter en stuga där.Sedan blev det Franrike. Det är samma tanke som liger bakom.Nära till naturen och slippa stress och dålig luft.Men...jag tycker om staden också.
  Ha en fin söndag
  Anje

  SvaraRadera
 13. Oj vad vackert ni bor...ni har gjort ett bra val :=)
  Tror att det barnen känner nu går över och att de sedan längre fram också vill bosätta sig så...
  Men det är en jobbig tid när man måste köra och lämna och hämta överallt...
  ha en go söndag
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 14. Underbart härliga bilder!
  Kram J

  SvaraRadera
 15. Livet på landet är vad jag vill ha, livet på landet gör mig så glad! Det ser bara så härligt ut, stora öppna områder och inte ett villaområde. Jag är själv uppvuxen långt ut på landet. Känner igen dina tonåringars misstrivsel, långt från all action. Men jag behövde inte bli stort mer än 20 så gick det över. Nu skulle jag ge vad som helst för att få bo sån igen ( men min man är det uppvuxta stadsbo och får skräck bara han ser en skog ;)

  SvaraRadera
 16. Jag önskar jag bodde så, inte som här, så nära grannarnas hus. Så rofyllt ni verkar ha det, underbara bilder för mig.
  Såg att julboken kunde beställas via en länk hos Ellen, dit kommer du via länken hos mig. Pris där var 305:- och adlibris tar 308:-, tror det kan vara dyr frakt från Norge. Kolla adlibris först, jag fick ju min i gåva så jag har inte stenkoll på detta.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 17. Så fint det ser ut, det verkar som ni har valt helt rätt! Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 18. Inte alla förunnat att få bo i sådana fina omgivningar, hälsa barnen det!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 19. Ni lever min dröm i alla fall! En vacker dag ska jag också skaffa mig en gård där jag kan göra verklighet av alla mina drömmar... Där vi bor nu är ett steg på vägen till mina drömmars trädgård :0). Jag har dina qviltar i tanken än så länge... Tiden räcker inte riktigt till men när jag är klar med den beställningen jag har nu ska jag sätta igång med din!

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 20. Så vackert ni bor! Det var ett modigt och klokt beslut, tycker jag, att flytta från storstan när ni kände att det kanske fanns något som passade er bättre. Ha det bra.

  SvaraRadera
 21. Jag tycker ni gjorde alldeles rätt. Ni verkar bo helt fantastisk med den härliga Bullerby-känslan. Det är livskvalitét. Jag bor i ett villaområde och har själv samma längtan. Att få gå rätt ut i naturen och bara omslutas av naturens dofter, plocka svamp, odla sina egna grönsaker. Mmmm ... så underbart det vore.

  SvaraRadera
 22. U
  N
  D
  E
  R
  B
  A
  R
  T

  Vilka möjligheter :)
  Håkan

  SvaraRadera
 23. Hej Charlotta!
  Linnéträdgården ligger på Teleborg, vid Trummen. Exakta adressen vet jag inte, vi körde vägen mot Teleborg (den som går förbi landstingshuset, jag flyttade från Växjö för 27 år sedan så jag kommer inte ihåg vad vägarna heter) och svängde vänster i en rondell, där det fanns en skylt: "Linnéträdgården 350 m". Du måste gå dit och titta, den är inte stor men mycket speciell!!! /Katarina

  SvaraRadera
 24. Så vackert ni bor! ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 25. Jag går i tankar om något liknande men då jag saknar körkort ... känns det lite vågat!
  :)

  SvaraRadera
 26. Hej du bloggvän!
  Fint ni bor. Förstår ett livsval helt och fullt.
  Vi lever som ni ute på landet med tre barn, 11, 14 och 17 år...

  Det fungerar - riktigt bra till och med. Men så har de ju alltid bott här. Vi har dessutom buss, 500 m från huset. Men gud vad vi kör
  Fast det blir faktiskt många mysiga turer med sköna samtal som man kanske inte haft annars...

  Kan också berätta att 17-åringen som nu går gymnasiet på annan ort och bor på ovanvåingen i en villa mitt i en mindre stad säger att han ska bo på landet när han blir vuxen. Och han är absolut inte "lantligt" intresserad.

  14-åringen han skulle flytta till stan i morgon om han fick ...

  Kram!

  SvaraRadera
 27. Vad vackert ni bor! Men det är ju Småland, väldigt vackert. Vi bodde innan på en gård norr om Hässleholm, och vi hade underbar natur runt knuten - som ni. Härliga gamla "stengärsgårdar", skogen, och få grannar. Härligt! Men nu är vi också väldigt nöjda med att bo som vi gör i en liten idyllisk stad med små butiker och kullersten på torget. Passar oss väldigt bra just nu. Men visst drar landet ibland...

  Tack för dina vackra bilder!

  Kram M

  SvaraRadera
 28. PS. Och vad roligt att du fann lite arbetsrumsinspiration hos mig :-). Jag som finner såå mycket inspiration hos dig.

  Kram igen!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)