söndag 3 oktober 2010

Söndag i köksträdgården

Åh, en sådan härlig söndag! Vackert och milt väder och nästan hela dagen har jag fått spendera i köksträdgården. Mys, mys...


Förutom att städa och gräva, var det viktigaste att få ner vitlöken i jorden. Här är det sättning av Sibirisk Röd som vi odlat för första gången i år.


Lär vara en av de allra bästa sorterna att odla i Sverige för tillfället. Lökarna blir stora och klyftorna gigantiska. Jag har alltså valt ut de allra största och finaste lökarna av vår skörd för att använda som utsäde. Den här löken hade så stora klyftor att det bara fanns fyra (!) i en hel lök. Otroligt och en ren dröm i köket:)


Det blev ungefär 90 klyftor av Sibirisk Röd. Dessutom satte jag en rad (ca 15 klyftor) av Rysk Topset. Det är en spännande sort som får fina smålökar i toppen. Dessa kan sättas också och med lite tur kan man få fram små fina lökar av dem, som bara är som en hel klyfta. Längst ut till höger satte jag slutligen två rader av sorten Vigor, som till skillnad från de andra två sorterna inte får någon styv stängel, utan mjuk blast som, när den torkat, blir flätbar. Ser fram emot att göra en eller två vitlöksflätor till nästa år:)


Här syns de små topplökarna av Rysk Topset. De är små som en lillfingernagel ungefär.


Jag satte dem med ca 5x5 cm avstånd i den här lilla, lilla odlingslådan. Passar bra till sådana små minisättor!

Ha en riktigt bra höstvecka:)

Lev väl,

17 kommentarer:

 1. Mmmm, vitlök! Det bästa som finns. Vi sätter vår nästa helg, har inte riktigt prioriterat att rensa platsen. Men jag ska ju göra nåt även denna veckan ;)
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 2. Visst är det skönt när man får höststäda i trädgården. Vilken bra "planteringspinne" du har när du planterar lök.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 3. Ohoj så mycket lök!!! Du finns väl inte varulvar i smålandsskogarna? Ser väldigt prydligt ut och sättjärnet verkar väldigt praktiskt. Men, obs det får inte bli luftfickor längst ner i gropen. Kanske ingen risk, det rasar väl alltid ner lite jord i hålet.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. ...små lådor?
  Det måste vara underbart att ha så mycket plats...till många lådor ;)

  SvaraRadera
 5. Vilka intressanta sorter! De har gått oss helt förbi, och den där Sibirisk Röd ska vi hålla utkik efter. Ja, de övriga lät bra de med!

  Hos oss är favoriten Flavor, med rödaktigt skal, och Carail, med klyftor som nästan faller isär av sig själva. Tänk att det finns så många sorter! Och vad trist att butikerna bara saluför förtorkade lökar av samma sort.

  SvaraRadera
 6. Härligt att få ha egen vitök. Du är så flitig i ditt trädgårdsland. Allt ser så fint ut.

  Ha det gott
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Så fint det ser ut med odlingslådorna. Vilken bra grej att göra hål med:) Har aldrig provat att sätta vitlök, visste inte änns att det fanns så många sorter. Det bästa med bloggen är att man får reda på så mycket i växtväg:)
  Tack för tipsen med bönorna!

  SvaraRadera
 8. Fick jättefin vitlök i år, första gången, så nu har jag planterat nya klyftor för ett par veckor sedan.
  Hoppas det fina höstvädret består ett tag till för det är härligt att vara ute och påta i jorden.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Så fina odlingslådor du har! Snyggt och prydligt! Och så många!
  Jag är en av de få människorna på jorden (känns det som...), som inte tycker om vitlök, men jag förstår, att det måste vara kul att odla själv, när det blir så bra!
  Ha en fin höstvecka, kram, Monica

  SvaraRadera
 10. Aj fasen...jag har alldeles glömt att plantera vitlöken, tack för att du påminde mej ;)
  Visst var det en alldeles underbar trädgårdshelg!

  SvaraRadera
 11. Heeej!

  Ser att jag missat massor av fina inlägg... Du är aktiv vid datorn du ;-) Låter helt magiskt med egen vitlök.... Har aldrig satt några, har inte riktigt plats för det..., men skulle gärna göra det om jag hade något lämpligt ställe.

  Åh, du har hunnit ta upp dahliorna... Hos mig står de sloknande kvar ute i rabatterna eller fullt blommande i växthuset.... Smart att märka upp så där med lappar, det ska jag också göra.

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 12. Åh vad kul det är at följa din köksträdgård! Det ger mig massor! Själv var jag trist och satte någon 15 kr vitlök från Blomsterlandet... jaja, bättre än inget kanske?

  Hopaps förresten att du läsar kommentarer i gamla inlägg, för jag som är lite sen av mig har skrivit i gamla inlägg idag :-).

  Kram M

  SvaraRadera
 13. Hej! inte så insatt i plantering av grönsakslandet (borde kanske skämmas för mina föräldrar håller på mycket med sin grönsaker) Men man planterar alltså vitlöken nu och skördar den??? Du har ju så fina planteringslådor, Hur gör man? hur djupt med jord har man i en sån och vad har man i botten??? (vet att det är en massa dumma frågor jag har :) men alla är vi nybörjare någon gång) :) /Suss

  SvaraRadera
 14. Så mycket vitlök du planterar. Ska också plantera om 3 veckor när vi är i Frankrike igen.Måste se till att få lite olika sorter. Du inspirerar verkligen.I vårt lilla skjul hittade jag några planteringspinnar efter gamla Victor som ägde huset förre oss. Mycket praktiskt sak.
  ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 15. Men vilka läckra odlingslådor du har! Ser både snyggt och praktiskt ut med singel runt omkring. Jag hade ingen aning om att det fanns så många olika sorters vitlök att odla. Har alltid köpt Weibulls lilla torra påse och blir överlycklig om hälften blir något av. Ha det bra!
  Kram

  SvaraRadera
 16. Jag missade att plocka upp min vitlök förra året och sen växte det nåt i våras som jag tog upp och det var inte riktigt färdigt och, ja jag vet inte, vitlök och jag är inte riktigt synkade.
  Du å andra sidan verkar ha allt under kontroll. Ser ju bra ut det där, med smart redskap också. Sån har jag aldrig sett men vet på en gång at sådan behöver jag. Rätt redskap kan ju vara halva jobbet.

  Kram

  SvaraRadera
 17. Va kul att ha e sådan riktig rekoderlig köksträdgård!!
  Kram!
  S.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)