måndag 18 oktober 2010

Skördemåndag

Hos Daphne's Dandelions är det Harvest Monday idag. Ett härligt tema som jag deltog i redan förra veckan. Idag var det sannerligen en utmaning att ge sig ut och hitta något ätbart i den milt uttryckt tilltufsade trädgården. Vi har haft ner till -8 grader de senaste nätterna och då är det förstås ajöss med det mesta!


Dock inte allt! Och så gäller det förstås att samla i ladorna:) Av det som ligger på diskbänken är endast potatisen och persiljan skördad idag. Persiljan är verkligen otrolig som är så spänstig och fin efter all nattkyla! Bönor, morötter, gulbeta och lök hämtade jag i stallet och i jordkällaren.


En härlig soppa gjorde jag och smaksatt med endast mitt eget oreganosalt, egen vitlök och egen chili.
Dessvärre tog jag lite för mycket chili och fick tillsätta rejält med crème fraiche för att runda av smakerna.



Idag blev det efterrätt också. Av våra egna äpplen Ingrid Marie gjorde jag en mycket enkel äppelkaka med eget ananassalviasocker och hemlagad vaniljsås!


Så nära självhushållning vi kan komma, tror jag:)

Titta in hos Daphne så ska ni få se ett riktigt skördeproffs!

Lev väl,

25 kommentarer:

  1. Alltid godare med egna råvaror.
    Ser gott ut.
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Very nice harvest, I'm impressed you are harvesting beans at your climate this time of the year.

    The soup and apple tart look delicious, love to have them in cool days.

    SvaraRadera
  3. I'm very happy to have found your blog through Harvest Monday. It's really interesting to be able to see what everyone around the world in different climates are harvesting and cooking at any given time. Your apple tart looks fantastic as does your soup.

    SvaraRadera
  4. Oh my gosh that apple tart with custard on it looks absolutely brilliant! The soup is pretty fine looking as well. When is lunch? :D

    SvaraRadera
  5. Men vad härligt och vilken inspiration!!! Ha en fin tisdag/Gela

    SvaraRadera
  6. Men oj, så läckert! Klockan är 6.15 och jag blev redan hungrig. Nu får jag sluta att titta på läckra bloggar - hur skall detta annars sluta när ens aptit bara ökar och ökar;)))))?!/Anja

    SvaraRadera
  7. Oj vad gott det såg ut, äppekaka med vanisås, mums.

    Ha en riktigt bra dag, Kerstin

    SvaraRadera
  8. Lycka är att få skörda sina egna grönsaker och laga något gott av det....mums :-)

    SvaraRadera
  9. Vad härligt att tillaga middagen av sina egna produkter. Soppan och äppelkakan ser jättegoda ut.
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  10. Hej vännen!
    Åh, Det är som att titta in i en fin o inspirerande kokbok hos dig....

    Må så gott!
    Kram Therese

    SvaraRadera
  11. Hejsan Charlotta, vad trevligt att du ville hänga på Harvest Monday, det är så roligt att det blir flera här uppe ifrån norr som deltar, jag har känt mej lite ensam! :-)
    Vackert inslag och det ser vansinnigt gott ut!
    Kram Tyra

    Fragrant and Tasty in Tyra’s Garden

    SvaraRadera
  12. Åh, men du får inte GÖRA sådär när man sitter här och är fikasugen!!! Man DÖR ju nästan av hunger när man ser bilderna på din matlagning...

    SvaraRadera
  13. Skulle mataffärerna stänga för en tid verkar ni kunna bli oberörda av mängder varor ni odlat själva!
    :)

    SvaraRadera
  14. Det ser jättegott ut...och en sån lycka att kunna vara självförsörjande...nästan iallafall ;)

    SvaraRadera
  15. Tack snälla du för tipset om Fixa din blogg, jag vet ju att du tipsat mig om detta vid tidigare härdsmälta hos mig, men jag kom inte på vad dom hette! Nu har jag noterat det!

    Så fint du har grejat och fixat!

    Ananassalviasocker - vad är det, det låter otroligt gott!

    Tack igen och vi hörs,
    kram Agneta

    SvaraRadera
  16. Ser härligt ut och visst blir man fikasugen!(:D
    Ja det har varit rätt kallt, brrr, men det är vackert m frost trots allt. Ha det gott!
    Gullvivan

    SvaraRadera
  17. Lika duktig i köket som i trädgården! Ananassalviasocker låter lika gott som vackert och visst är det en särskild känsla med hemmaodlat. Det kan räcka med det lilla till och med.
    Hej hej
    /Ann Marie

    SvaraRadera
  18. Så härligt det låter, att ha ett stall och en jordkällare, att förvara sina hemodlade grönsaker i! Det måste vara en skön känsla, att laga en hel måltid med "sitt eget"! Och så gott det ser ut!
    Ha en fin tisdagskväll, kram, Monica

    SvaraRadera
  19. Hej Charlotta!
    Vad gott med egenodlat!

    Kul att du är med o tävlar hos mig:)

    Ha en trevlig eftermiddag!

    kraam Jenny

    SvaraRadera
  20. Love the cross section of the golden beet.

    SvaraRadera
  21. Oj ,så hungrig jag blev. Äpplekakan med vaniljsås är så gott. Soppan ser fint ut också.Du har säkert hembakat bröd till.Vilken lyx.
    Anje

    SvaraRadera
  22. Love the harvest photo at the top. But your tart is what is making me drool. It looks so delicious.

    SvaraRadera
  23. Jag blir så hungrig när jag ser allt det goda du bjuder på.
    MMMMMMMMMMMMM. Äppelkaka med vaniljsås.

    Lyckans ost som har egenodlat vilken lyx.

    Jag kommer som ett skott:o)

    Kramen/Gunilla

    SvaraRadera
  24. Hej!
    Tack för ditt besök i min Blogg, nu har jag hittat till din.
    Oj, vilka härliga bilder, har precis ätit en bit ljummen äppelpaj, men mina äpplen var köpta.
    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  25. Himmel vad sugen jag blev på äppelkaka med vaniljsås (eller tvärtom om jag ska vara ärlig, är absolut helt vansinnigt galen i vaniljsås). Otroligt vad fin persiljan var efter -8 grader. Jag spanade efter, i alla fall, lite svarta bladkanter, men icke. Jag brukar alltid gräva upp och slänga mina plantor till hösten men nästa år ska jag komma ihåg att låta de stå kvar. Tack för tipset. Ha en fortsatt fin vecka.
    Kram

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)