Hos Daphne's Dandelions är det Harvest Monday idag. Ett härligt tema som jag deltog i redan förra veckan. Idag var det sannerligen en utmaning att ge sig ut och hitta något ätbart i den milt uttryckt tilltufsade trädgården. Vi har haft ner till -8 grader de senaste nätterna och då är det förstås ajöss med det mesta!
Dock inte allt! Och så gäller det förstås att samla i ladorna:) Av det som ligger på diskbänken är endast potatisen och persiljan skördad idag. Persiljan är verkligen otrolig som är så spänstig och fin efter all nattkyla! Bönor, morötter, gulbeta och lök hämtade jag i stallet och i jordkällaren.
En härlig soppa gjorde jag och smaksatt med endast mitt eget oreganosalt, egen vitlök och egen chili.
Dessvärre tog jag lite för mycket chili och fick tillsätta rejält med crème fraiche för att runda av smakerna.
Idag blev det efterrätt också. Av våra egna äpplen Ingrid Marie gjorde jag en mycket enkel äppelkaka med eget ananassalviasocker och hemlagad vaniljsås!
Så nära självhushållning vi kan komma, tror jag:)
Titta in hos Daphne så ska ni få se ett riktigt skördeproffs!
Lev väl,
Alltid godare med egna råvaror.
SvaraRaderaSer gott ut.
Mariana
Very nice harvest, I'm impressed you are harvesting beans at your climate this time of the year.
SvaraRaderaThe soup and apple tart look delicious, love to have them in cool days.
I'm very happy to have found your blog through Harvest Monday. It's really interesting to be able to see what everyone around the world in different climates are harvesting and cooking at any given time. Your apple tart looks fantastic as does your soup.
SvaraRaderaOh my gosh that apple tart with custard on it looks absolutely brilliant! The soup is pretty fine looking as well. When is lunch? :D
SvaraRaderaMen vad härligt och vilken inspiration!!! Ha en fin tisdag/Gela
SvaraRaderaMen oj, så läckert! Klockan är 6.15 och jag blev redan hungrig. Nu får jag sluta att titta på läckra bloggar - hur skall detta annars sluta när ens aptit bara ökar och ökar;)))))?!/Anja
SvaraRaderaOj vad gott det såg ut, äppekaka med vanisås, mums.
SvaraRaderaHa en riktigt bra dag, Kerstin
Lycka är att få skörda sina egna grönsaker och laga något gott av det....mums :-)
SvaraRaderaVad härligt att tillaga middagen av sina egna produkter. Soppan och äppelkakan ser jättegoda ut.
SvaraRaderaKram Anne-Lie
Hej vännen!
SvaraRaderaÅh, Det är som att titta in i en fin o inspirerande kokbok hos dig....
Må så gott!
Kram Therese
Hejsan Charlotta, vad trevligt att du ville hänga på Harvest Monday, det är så roligt att det blir flera här uppe ifrån norr som deltar, jag har känt mej lite ensam! :-)
SvaraRaderaVackert inslag och det ser vansinnigt gott ut!
Kram Tyra
Fragrant and Tasty in Tyra’s Garden
Åh, men du får inte GÖRA sådär när man sitter här och är fikasugen!!! Man DÖR ju nästan av hunger när man ser bilderna på din matlagning...
SvaraRaderaSkulle mataffärerna stänga för en tid verkar ni kunna bli oberörda av mängder varor ni odlat själva!
SvaraRadera:)
Det ser jättegott ut...och en sån lycka att kunna vara självförsörjande...nästan iallafall ;)
SvaraRaderaTack snälla du för tipset om Fixa din blogg, jag vet ju att du tipsat mig om detta vid tidigare härdsmälta hos mig, men jag kom inte på vad dom hette! Nu har jag noterat det!
SvaraRaderaSå fint du har grejat och fixat!
Ananassalviasocker - vad är det, det låter otroligt gott!
Tack igen och vi hörs,
kram Agneta
Ser härligt ut och visst blir man fikasugen!(:D
SvaraRaderaJa det har varit rätt kallt, brrr, men det är vackert m frost trots allt. Ha det gott!
Gullvivan
Lika duktig i köket som i trädgården! Ananassalviasocker låter lika gott som vackert och visst är det en särskild känsla med hemmaodlat. Det kan räcka med det lilla till och med.
SvaraRaderaHej hej
/Ann Marie
Så härligt det låter, att ha ett stall och en jordkällare, att förvara sina hemodlade grönsaker i! Det måste vara en skön känsla, att laga en hel måltid med "sitt eget"! Och så gott det ser ut!
SvaraRaderaHa en fin tisdagskväll, kram, Monica
Hej Charlotta!
SvaraRaderaVad gott med egenodlat!
Kul att du är med o tävlar hos mig:)
Ha en trevlig eftermiddag!
kraam Jenny
Love the cross section of the golden beet.
SvaraRaderaOj ,så hungrig jag blev. Äpplekakan med vaniljsås är så gott. Soppan ser fint ut också.Du har säkert hembakat bröd till.Vilken lyx.
SvaraRaderaAnje
Love the harvest photo at the top. But your tart is what is making me drool. It looks so delicious.
SvaraRaderaJag blir så hungrig när jag ser allt det goda du bjuder på.
SvaraRaderaMMMMMMMMMMMMM. Äppelkaka med vaniljsås.
Lyckans ost som har egenodlat vilken lyx.
Jag kommer som ett skott:o)
Kramen/Gunilla
Hej!
SvaraRaderaTack för ditt besök i min Blogg, nu har jag hittat till din.
Oj, vilka härliga bilder, har precis ätit en bit ljummen äppelpaj, men mina äpplen var köpta.
Ha en trevlig kväll!
Himmel vad sugen jag blev på äppelkaka med vaniljsås (eller tvärtom om jag ska vara ärlig, är absolut helt vansinnigt galen i vaniljsås). Otroligt vad fin persiljan var efter -8 grader. Jag spanade efter, i alla fall, lite svarta bladkanter, men icke. Jag brukar alltid gräva upp och slänga mina plantor till hösten men nästa år ska jag komma ihåg att låta de stå kvar. Tack för tipset. Ha en fortsatt fin vecka.
SvaraRaderaKram