måndag 4 oktober 2010

Grillad paprika - när man har för mycket av det goda


Ja, nu är det härligt att börja samla i ladorna! Idag tog jag äntligen tag i alla de röda, vackra paprikorna som var mogna i växthuset. Det här blir ett supergott inslag i en tapas!


Jag la några stycken på en plåt och satte in högt upp i ugnen och satte på grillfunktionen.


När de började se så här mörkfläckiga ut tog jag ut plåten och vände alla paprikorna. När de var rejält grillade runt om tog jag ut plåten och täckte väl med aluminiumfolie och lät det hela svalna helt. Därefter är det enkelt att dra av skalet under rinnande vatten. Lossnar hur lätt som helst!


Sist snittade jag dem på längden och tog bort frön och fröhus och skar sedan upp allt i långsmala bitar. Sedan varvade jag de uppskurna paprikorna med olivolja, flingsalt med rosmarin och en krossad vitlök i dessa snygga konservburkar, som jag fann på Överskottsbolaget för några veckor sedan.

Det här är mums att lägga upp på ett fat tillsammans med några oliver, lite kallskuret och servera som tilltugg med ett glas vin. Burkarna förvaras i kylen och håller upp till vecka i kylen. Om man inte konserverar förstås:)

Lev väl,

25 kommentarer:

  1. Mmmmmm - va gott!!! (Har tyvärr bara två paprikor kvar att plocka.) Härligt!

    Kram,
    S.

    SvaraRadera
  2. Det ser jätteläckert ut. Du är verkligen flitig och tar vara på allt!

    SvaraRadera
  3. Det där är jätte gott!
    Mariana

    SvaraRadera
  4. Så kul med hemma odlade paprikor. Mina är bara köpt i affär. Men gott är det!
    Ha det så bra.
    Kram Ingrid

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset om hur man kan göra med paprikor! Jag har grillat, men försökt skala dem när de var varma och det gick inte så bra. Nu vet jag hur man ska göra! Dom kan ju användas till mycket i matlagningen!
    Har skrivit ut ditt recept, tack!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. När kommer Madame Cesars kokbok??? Känner ett starkt behov av att förnya vår kokkonst just med en sådan!

    SvaraRadera
  7. Vilket underbart inlägg! Vackert och pedagogiskt.
    Det hät måste jag prova./Anja

    SvaraRadera
  8. Supergott! Du man blir jju sugen även fast kockan bara är halv nio på morgonen.

    SvaraRadera
  9. Åh vad gott! Jag älskar grillad paprika!

    Ha det bra!

    kram M

    PS. Men du, en KONSERVburk är väl iallafall en sorts plåtburk, och inte en GLASburk? ;-). Men snygga var de iallafall!

    SvaraRadera
  10. Härligt, har tyvärr inte odlat några paprikor i år.

    SvaraRadera
  11. Det ser ju jättegott ut. Paprika är min favoritgrönsak, mycket bättre än tomater. För oss som inte har egna måste man ju kunna göra detsamma med köpta. Blir säkert inte lika gott, men det får duga.

    SvaraRadera
  12. Djupt imponerad!

    Undrar jag om jag kommer dit någon gång. Men i år har mitt lata jag satt dahlior som idag plockas in. Stolt, men fortfarande lite lat.

    SvaraRadera
  13. Det här blir ju guld värt att ta fram till vinterns festmåltider!
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  14. Älskar inlagda paprikor, ett måste när man gör Scampi Indiana t.ex. och egna sådana måste vara hlet underbart. Själv hade jag bara en planta med gröna i år, men jag har haft - och har - massor av paprikor på den. Ikväll ska jag använda en samt en chili som jag just var ute och tog in.

    SvaraRadera
  15. Ser gott ut och ser lätt ut men ... det är det nog inte!
    :)

    SvaraRadera
  16. Menar att det är gott men svårt *ler*

    SvaraRadera
  17. Grillad paprika är gott och så snyggt det blev
    dessutom (:D Tack för tipset!
    Gullvivan

    SvaraRadera
  18. Ser mycket delikata ut, älskar grillad paprika!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  19. Men vad mumsigt det ser ut ...
    ÖB då får jag åka dit på torsdag för sådana vill jag bara ha.
    Min cyklamen har jag haft inne länge men nu står den i växthuset vågar inte ta ut den för det blåser som sjutton här varenda dag.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  20. Det där såg ljuvligt gott ut!

    Alltid roligt att kunna ta till vara på det man odlat!
    Tack för goa ord om min hylla :)

    ha en fin tisdagskväll!!

    Kramisar ifrån sanne

    SvaraRadera
  21. Grillad paprika är jättegott, tur att det finns torghandel!
    Jag såg i Linnéträdgårdens växtlista att de har använt vintergrön liguster, Ligustrum vulgare `Atrovirens´och går det i Växjö måste det ju gå hos dig. Sedan blir den vintergröna ganska ful på bladen på vintern även här så det går nog lika bra med den vanliga. Den är ju härdigare. Jag tycker kloten är ganska fina även utan blad, formen har man ju ändå. Blir det dessutom lite frost eller snö så blir det ju ännu bättre. Antingen får du kolla hur det går för ligustrarna i Linnéträdgården eller testa själv med några billiga häckplantor, lycka till! /Katarina

    SvaraRadera
  22. Mmmmmm ser jättegott ut ! Vilket bra tips att dra av skalet under rinnande vatten ... gjorde paprikasoppa i dag på grillade tomater i ugnen och det var lite pill att få bort skalet .. nu vet jag bättre !

    Ha det så gott !
    kram/Isa

    SvaraRadera
  23. Grillade paprikor är jättegott. Kul att lägga in egen skörd och njuta av.

    SvaraRadera
  24. Låter väldans gott, och fina burkar att titta på!

    Ha det fint,

    Rebecca

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)