lördag 23 oktober 2010

Avskalade trädgårdsbilder - IRL!

Till skillnad från i går, blir det inte många vackra bilder idag:) Nä, idag var det höststädning i trädgården för hela slanten. In med trädgårdsmöbler, krukor och verktyg. Städa växthusen. Riva upp vissna plantor. Upp med sista potatisen. Vackert blir det inte, snarare avskalat och dessvärre ytterst verklighetstroget under stora delar av vinterhalvåret:(

För effektfulla kontraster börjar vi dock med denna vackra augustibild av köksträdgården:


som ur samma synvinkel såg ut så här idag. Visst är det förskräckligt!

I växthuset såg det ut så här i augusti:


... och idag så här. En riktig rysare!
Men väl förberett inför nästa säsong är det i alla fall. Ordning och reda! Till höger är all jord upptagen, för här ska det anläggas varmbänk i februari. Tre balkonglådor med jordgubbar är iordningställda för att ge riktigt tidiga gubbar. För att mota tjälen har jag också lagt kanalplast över den blivande varmbädden.

Överallt är det också hål i de höstade bäddarna, i växthuset, kallbänkarna och i köksträdgården. Där ska bokashikomposten från våra hushållssopor hällas. En hink i veckan med triljoners triljoner av nyttiga bakterier:)


Och så två sista bilder. Den första från idag och den andra från 10 augusti...Trots allt är jag mycket glad idag. Jag har en fantastisk och lättskött köksträdgård numera och jag har hunnit med mycket mer än jag brukar om hösten. Därför blir det också så mycket roligare att sätta igång igen till våren:) I vinter ska jag planera för mönsterplanteringar av blommor och grönsaker i de olika lådorna. Det ska vara vackert och massor att skörda:)
Lev väl,

28 kommentarer:

 1. Det är nästan jobbigt att se vilken skillnad det blir när det blir kallt, mörkt och gråbrunt ... Men undrar om vi skulle uppskatta vår, värme och grönska på samma sätt om vi hade den hela tiden ..?

  Låter jättefint med mönsterplantering. Jag har också planer på det ... även om jag inte har så stora land. :)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Vilken skillnad säger jag men så är trädgårdsåret.. du har så fint sommartid en sån prunkande vacker trädgård men nu måste den vila och du oxå.. =).. Så roligt att du var nöjd med dina handvärmare du beställde.. blir lycklig o glad över det. Ha det gott och dina varmbänkar och bokashikomposten som jag aldrig hört talas om.. ska bli spännande att höra mer om. Kram/Moa

  SvaraRadera
 3. Det är vackert avskalat också och jag gissar att du ser framför dig hur det kan komma tt se ut nästa år nu när du planerar ;)

  SvaraRadera
 4. Var tid har liksom sitt. Alla behöver vila och samla kraft. Du och jag och jorden.....
  Alla vill vi ha en god start på nästa odlingssäsong och jag är säker på att du kommer att få både en fin köksträdgård och mycket och skörda. Du är en sann trädgårdsodlare.
  Kram på dig
  Annika

  SvaraRadera
 5. Oj,så tomt det blev!Bra att man har bilder på hur det var och i huvudet hur det kommer att bli igen.
  Tack för dit kommentar hos mig. Mama var verkligen specielt,ett kreativt energiknippe skulle man kunna säga.
  Ha en mysig söndag nu när trädgårdarbete gick så lätt att avklara.
  Anje

  SvaraRadera
 6. Nu börjar det bli tomt och öde överallt i trädgården. Snön och frosten gjorde sitt.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 7. Ja, vilka kontraster och så snabbt det har gått med kyla och allt!!!!

  Nu är det vila som gäller för trädgården!
  Jag ska också ta tag i allt nere på torpet i nästa vecka! Vattentunnor ska tömmas, bajstunnan tömmas, ja, det finns ju hur mycket som helst som ska förberedas! Allt har sin tid!
  Man vänjer sej nog snart vid höst/vinterskruden, men det är lika smärtsamt varje år tycker jag. Man försöker in i det längsta hålla kvar sommaren...!!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 8. Vilka kontraster det blir när man ser det på bild så här. Men det är ju så det är, och nu kan vi drömma o planera inför våren. Det är ju ändå skönt med olika årstider även om man kan tycka att den mörka o kalla perioden är lite för lång ibland...

  SvaraRadera
 9. Hej Charlotta!
  Ja, det var verkligen bra jobbat!! Så nu är det jobbet gjort. Blir det lite vila i morgon?
  Ha en skön söndag.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 10. Så kul det är att läsa om dina bäddar och hur ni kompostera och förbereder jorden för nästa år. Fina före och efter bilder!! Då ser man verkligen kontrasterna:)

  SvaraRadera
 11. Vilken fin blogg du har! Nu har jag lagt in mig som följare, ser att jag har mycket att lära och inspireras av!
  Bokashikompost låter intressant. Vad är det? Har du skrivit om det någonstans i din blogg? Vi planerar att äntligen skaffa varmkompost av något slag.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 12. Ja nog är det stora skillnader på höst och sommar bilder.Men så roligt att planera för nästa säsong.

  SvaraRadera
 13. Nej, inte det minsta förskräckligt! Tvärtom minner de nytagna bilderna om er odlargärning, och sätter igång fantasin hur det kan ha sett ut när det frodades som mest! (Nu har vi ju facit till hands, och får i stället tänka på hur fint det blir nästa år!)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 14. Det ser prydligt och ordningssamt ut - både före- och efterbilderna. /Vänligen Ulla Laiho

  SvaraRadera
 15. Jag tycker det ser ut som en inbjudan din trädgård nu, inbjudan till planläggning och odlarglädje. Så fint med alla dina träramar, det ger ett välställt uttryck, trots att hösten sätter sina spår :)

  SvaraRadera
 16. ...att jag beundrar dig - och alla andra - som orkar hålla på så mycket den här årstiden!
  Själv har jag tröttnat helt och får tvinga mig ut för att ta hand om det som ABSOLUT MÅSTE tas hand om. Därför är jag enormt glad över att jag numera med gott samvete kan lämna perennerna över vintern onerklippta. Förr gjorde jag det TROTS att det inte ansågs OK, då fick man skämmas - nu kan man försvara det med att det skyddar plantorna. Inte dumt! :-)

  SvaraRadera
 17. Jag tycker inte det ser förfärligt ut, jag tycker det ser vilsamt ut, det tycker jag! Som om de frodiga och fina rabatterna och grönsakslanden får vila och återhämta sig - det inger en viss känsla av ro, tycker jag.
  Men visst, det ser underbart ut på sommaren och dina rabatter är verkligen magnifika! När man ser bilderna blir man alldeles varm!
  Trevlig söndag
  Agneta

  SvaraRadera
 18. Ja det är otroligt vilken skillnad det är. Satt själv och tittade igenom mina sommarbilder imorse. Men samtidigt så är det skönt att stänga trädgåden inför vintern. Att dra sig tillbaka och få vila lite (även om vintern blir lite väl lång). Men jag ser redan fram mot att skicka efter frökataloger och börja planera nästa års odlingar. Din köksträdgård är så härlig. Jag njuter av bilderna ... både de från augusti och de från nu. Augustis prunkande skörd i kontrast mot den mörka jorden som vilar och väntar. Inte fel det heller.

  Ha en riktigt skön söndag!

  /Anita

  SvaraRadera
 19. Vilken skillnad! Men vi kanske måste ha det lite avskalat för att sedan riktigt kunna uppskatta frodigheten? Det ser emellertid väldigt prydligt ut nu också, bra jobbat!
  Kram,
  Katarina

  SvaraRadera
 20. Du har händelsevis inte lite överskottsenergi att ge mig ?? Sånt borde jag också göra, men blir trött bara av se det. Sen kommer den dag då jag Måste göra det, känner inte för det nu
  Ha det så gott/mammi

  SvaraRadera
 21. oj oj oj va duktiga ni är. Jag har fortfarande inte hunnit ut och dragit upp de sista halvvissna växterna ifrån pallkragarna. Nästa helg hinner jag kanske. Det är lite mycket med skolan och jobb och barn så trädgården blir sist i prioriteringslistan dessvärre.

  Kul att kika in här och se att du har det bra.
  Ska försöka att själv vara lite mer aktiv med bloggande nu också.

  Kram
  nina

  SvaraRadera
 22. Vilken fantastisk ordning och reda i er trädgård! Ni verkar verkligen veta vad ni gör!
  Roligt att se jämförelse-bilderna sommar-höst!
  Jag har redan börjat längta till våren...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 23. Vilka kontraster!
  Kul att se alla jämförelsebilder.
  Fortsatt trevlig söndag
  Birgitta

  SvaraRadera
 24. Härligt! Jobbet är gjort och nu kan du gotta dig i plannerandet inför nästa säsong! Kul med bildjämförelserna.

  Kram!

  SvaraRadera
 25. Ja, det blir sannerligen tomt nu på hösten. Men tänk vad skönt att få en viloperiod ändå.... Tror att både vi och trädgården behöver det. Förstår att du verkligen är nöjd med din köksträdgård. Så mycket tid och slit ni lagt ner för att få den så fin och funktionell. Nu får du 'skörda' av ert arbete genom att den är lättarbetad. Måste underlätta enormt när man odlar så mycket som ni gör.... Låter spännande med mönsterplanteringar.... mmm.......

  Skickar fröna i veckan till dig!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 26. Det är så jag gillar det...både fina bilder ibland och opiffad verklighet ibland.

  Jag har jordärtskockorna kvar, och jordmandel i växhuset. Annars är allt uppe.

  SvaraRadera
 27. kul med bilder både då och nu. vad är det för rosa blommor på sista bilden? //Britt

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)