lördag 4 september 2010

Slow food och fattigmanskök

foto: http://leitureagastonomicka.wordpress.com

Slow Food för stressade föräldrar, går det? Det trodde jag att jag skulle få veta när 
jag anmälde mig till en sådan matlagningskurs i veckan. Men nej, det fick jag inte. 
Däremot hade jag en gemytlig kväll tillsammans trevliga människor som tycker om 
mat. Bra mat, ekologisk mat, närproducerad mat, okomplicerad mat, vackert 
serverad mat och mat som inmundigas länge, länge och under trivsamma 
omständigheter. 
Och det är aldrig fel:) 
Nedan ett litet kollage av kvällen - 
dessvärre plåtad med mobilkamera... Sorry...


Ärligt talat tror jag inte på att kombinera slow food med fast food. I min verklighet
handlar det många vardagar om att få fram middag på 10-15 minuter. Då blir det, tro
det eller ej, snabbmakaroner tillsammans med Mamma Scans köttbullar och
lite skivad tomat och gurka. Sånt är livet...
foto: www.eladerezo.com

Ändå tror jag mycket på hela konceptet slow food. Och tillagningstiden
blir kortare än man tror, dock inte 10-15 minuter, om man försöker
fokusera på några få råvaror av hög kvalitet och enkel tillagning.
För oss var det en höjdare, när vi till exempel började grilla större
stycken kött av riktigt fin kvalitet och bara använde ett gott flingsalt och
nymald svartpeppar, istället för grillolja, marinader, glazing och
allt vad det heter, på små ynkliga köttbitar som nästan brann upp!
Vi lärde oss att tillaga enklare och det blev godare.

foto: www.lettucepatchgardens.com

Det som ger mig allra mest inspiration för tillfället är att läsa den 
 unika och fantastiska bloggen Det enkla köket. Det är en totalt
avskalad och opimpad blogg - men Maja-Lisa Perby skriver
som få om "La cucina povera". Det betyder på italienska det
fattiga köket och handlar om att få ut så mycket som möjligt av
enkla råvaror av hög kvalitet och få fram stor smakrikedom.
Maja-Lisa Perby skriver också artiklar i FOBO:s tidning
Odlaren.

Ännu en usel mobilkamerabild, jag ber om ursäkt..

Ett litet tips som jag fick på kursen, ska jag dock dela med
mig av. När vi skulle steka skivor av ryggbiff,
visade kocken hur man i slutet av stekningen helt
enkelt skär en helt vitlök mitt itu och sedan bryter varje
halva i några delar till och slänger det i stekpannan tillsammans
med en näve färsk timjan. Det ger köttet lite extra krydda och 
när köttet lades upp på fatet toppade han med vitlöken och 
timjan som dekoration.

Det blev ursnyggt på det där rustika sättet samtidigt
som det är enkelt och snabbt fixat!

Det härliga med livet är att hur mycket man än
kan, finns det alltid mer att lära!
En riktigt skön lördag önskar jag er alla:)

9 kommentarer:

  1. Jag har flera super duper bra snabbrätter för vardagsmiddagen... med ett litet antal basmiddagar går man liksom runt, men visst... Man önskade att man kunde handla på lokala markanaden varje dag och sedan åka hem och preparera en värdig måltid till la Famiglia.
    Fast snäppet bättre än fryst kartongmat blir det ju:-)

    Ha det gott! H.

    SvaraRadera
  2. Man tackar för det utmärkta köttstekningstipset! En fin bit ryggbiff vilar i frysen och ska tillredas till en italienfrälst gäst nästa helg - det blir definitivt vitlök i pannan på slutet av stekningen!

    För övrigt ser mobilbilden på matlagningen alldeles utmärkt ut - den är sådär i-farten-suddig - ser ju hur stajlat ut som helst :-)

    SvaraRadera
  3. Vardagsmiddagarna är ett mörker tycker jag.... MEN, om man lägger lite tid på att planera veckan som kommer och innan veckan börjar har handlat efter sin planering blir allt sååå mycket lättare och roligare och godare.... MEN, det är långt från alla veckor som denna förplanering hinns med, men den tiden borde man verkligen prioritera. Tycker man får vara nöjd med sig själv om man lyckas laga middagsmaten enbart från råvaror och inga halv eller helfabrikat. Då kan man klappa sig på axeln....

    Kul att få gå på kurs för inspiration.... (det skulle jag behöva...)

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  4. Inspiration är aldrig fel! Vi har också problem att hinna med "riktig" mat i veckorna. Vi köpte oss en tryckkokare, vilket gör att vi kan förbereda maten nästa dag medan vi faktiskt äter dagens mat.
    Vi är "duktiga" med veckoplanering och har faktiskt gjort så sen våra barn var små - och det lönar sig verkligen (våra kids är 19 & 20 u). Fördelarna är att du faktiskt kan veckohandla och dessutom planera utifrån de aktiviteter som veckan erbjuder.
    Ha de gott. catarina

    SvaraRadera
  5. Wow vad inspirerande - igen!
    Jag lagar mat 2 gånger om dagen och behöver alltid lite nya tips och ny inspirarion.
    Skulle vilja gå den kursen.
    Helt ok med mobilbilder.
    Ha det gott
    Tack från
    Annika

    SvaraRadera
  6. Intéressant ce cours de cuisine, il est vrai que l´on apprend toujours.

    SvaraRadera
  7. Ser ut att vara en intressant kurs även om du inte riktigt fick ut det du ville//Britt

    SvaraRadera
  8. Inspirerande bilder trots mobilkameran. Tack för vitlökstipset. Det ska jag vidarebefodra till mannen som är den som står för nästan all matlagning i detta huset.

    SvaraRadera
  9. Tak for tippet med hvidløgene :0) Ville virkelig ønske at der i hverdagen var mere tid til slowfood mellem fodboldkampe, arbejde og andre fritidsaktiviteter :0)

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)