söndag 5 september 2010

Spara eget frö av tomater

Ja, förutom att städa och dona både ute och inne den här helgen,
har det varit dags att börja ta fröer inför nästa säsong.

Här är det den goda, gula bifftomaten 'Sunray Gold' som
skördas på fröer. Om man, som jag, gärna delar med sig
av sina bästa fröer till andra, är det viktigt att försäkra sig
om att man inte också sprider tomatsjukdomar. Därför
jäser jag fröerna innan de torkas, enligt Åke Truedssons
beskrivning i boken "Tomater" (2001).

 Fröerna kramas ur och läggs i en glasburk med lite vatten i. Under löst
sittande lock får fröerna ligga så i 4-6 dagar i rumstemperatur. Burken
skakas en gång om dagen och då stiger det jästa tomatköttet till ytan.

Därefter fyller man på med vatten i burken och häller av den jästa sörjan
som flutit upp till ytan. Man bör dekantera flera gånger. Sedan sköljs
fröerna väl under rinnande vatten, tills de är helt rena och fina.

Till sist läggs fröna på ett hushållspapper och får ligga där några dagar
i rumstemperatur för att torka ordentligt, innan de läggs i fröpåsar.

Dessa fröer kan, om de får torka ordentligt, förvaras inomhus i 5 år
ända upp till 10 år. 

14 kommentarer:

  1. Jag har aldrig tagit rätt på tomatfröer.....
    Men tack vare din fina "tomatfrö-lektion" kommer jag garanterat att prova!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Som tur är, är vår dotter duktig på att samla tomatfröar och hon delar gärna med sig.Så jag slippar. Det är jobbigt i.o.m. att vi lämnar Frankrike nu på lördag. Bra att ha en dotter med trädgårdsinteresse.
    Ha det bra.
    Anje

    SvaraRadera
  3. Klart man ska ta fröer själv! Inte ska man gynna fröfirmorna i onödan!!!
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  4. Jamen självklart. Varför har man inte tänkt på det förut? Vi är inga särskilt framgångsrika tomatodlare men blev passionerat förtjusta i sorten Black Russian i år och började oroa oss för om vi skulle få tag på den till nästa år. Slut på oron - vi fixar egna fröer med din instruktion som hjälp - storartat! :-)

    SvaraRadera
  5. Det finns mycket pengar att spara...och så stolthet att känna när fröerna gror ;)

    SvaraRadera
  6. Wow, vilket jobb ... men lönsamt!
    :)

    SvaraRadera
  7. Åh jag borde verkligen försöka spara föer i år, har aldrig gjort det tidigare. Men tanken är ju att mitt odlande ska bidra till försärjningen snarare än tära på den, och då är ju valet gratisfrön givet egentligen.

    SvaraRadera
  8. Har aldrig sparat frön från tomater, men det såg lockande ut, ska nog försöka mig på det. Frön från blommar däremot är ju lätt att plocka.
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  9. Men wow... vilken grej alltså..... Det där hade man ingen koll på.... Tack snälla för tipset..... Det ska jag notera i stora 'tips-boken'......

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  10. Bra tips,det låter inte så krångligt.
    Mariana

    SvaraRadera
  11. Vad duktig o energisk du är, tänk om jag hade hälften av din energi.....Då skulle jag vara glad!

    Tack för dina trevliga tips som du delar med dig! Kram Therese

    SvaraRadera
  12. Tala om att vara avancerad i sin odling! Jag är så imponerad av er köksträdgård... Ljuvlig är ordet! Ska ta och spara några fröer från mina tomater också om de nu behagar bli färdiga någon gång... Jag har mailat dig!

    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  13. Tack för påminnelsen - måste prova med mina goda Taxitomater.

    SvaraRadera
  14. Tack så hjärtligt för tipset om tomatfröer. Har tyvärr inte kännt till det. Brukar bara ta fröna och torka i hush.papper. Resultaten har väl blivit så där. Än en gång tack
    Kram

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)