fredag 2 juli 2010

Eldkrasse - hur gör man?

Jag är definitivt inte någon växtsamlare (ännu), men jag blev väldans glad när jag vann en liten eldkrasse på FB-gruppen Trädgårdsbloggar! Jag hittade lite information om den i mina trädgårdsböcker och blev genast på dåligt humör då jag läste att den endast KAN övervintra upp till zon 3. Och vi som bor på gränsen till zon 4! Grr! Nåväl, jag har grävt ner de små rötterna tillsammans med lite kompost, där det möjligen kan vara lite bättre klimat. Det är i rosenpergolan, där den kan få klättra tillsammans med murgröna upp på ett armeringsnät och där förhoppningsvis de stora gråstenarna kan fungera som värmemagasin. Ska försöka komma ihåg att täcka med löv och halm också till vintern. Skylten hjälper mig att komma ihåg!

Så här vacker ska en eldkrasse visst vara. Goda råd tas vänligen emot för att ge denna lilla vän en chans hos mig. (Bilden är lånad från picasaweb av någon som heter Lotta)

9 kommentarer:

 1. Jag tycker att det ser ut som om din eldkrasse har fått synnerligen bra förutsättningar för att trivas. Jag har försökt att så den, men den är tjurig och kommer aldrig upp.
  Önskar dig en skön helg! Glöm inte att njuta av trädgården!
  Christina

  SvaraRadera
 2. Jag fick en liten planta förra året av en fd granne, innan hon sålde sitt hus och fantastiska trädgård. Enligt henne kan den som sagt vara lite tjurig men det viktigaste för att få den att ta sig ska tydligen vara djup jord, så att rötterna hinner ta sig långt ner innan tjälen kommer.

  Själv satte jag min intill muren till vårt uterum. Jag vet att det är en del stenkross/fyllnadsmassor under jorden och så tänkte jag att muren snabbt värmer upp rabatten där. Den fick ju ett tjockt fint täcke av snön i vintras. Döm om min förvåning när jag såg att den tittade upp, dessutom ganska tidigt i våras, den är ju annars väldigt sen med att vakna till. Nu börjar den närma sig metern i höjd. Hoppas jag får lite blommor på den också.

  Man ska inte stirra sig blind på dessa zooner, jag har många växter som inte ska trivas här. I vår trädgård har vi många olika växtzooner så det gäller bara att hitta "rätta" stället. :)

  Lycka till med eldkrassen!

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 3. Hallå Mme C, Eldkrassen kommer funka fint hos dig, det är jag övertygad om.

  Marit

  SvaraRadera
 4. Grattis till vinsten!
  Lycka till med Eldkrassen, det kommer nog att gå bra!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 5. Ja just ja det var ju du som vann eldkrassen jag ville ha:)
  Tror att din kommer må alldeles utmärkt:)
  Även jag googlade en del med förhoppning om att kamma hem vinsten, men icke då......
  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Jag har tagit död på en.
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Hej Charlotta!
  Har ingen koll på eldkrassars skötsel men vacker är den:)

  Ha en trevlig helg!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 8. Har egentligen ingen erfarenhet av eldkrasse, men som maniska zonknäckare som faktiskt då och då lyckas, kan vi inte annat än instämma med de som skriver att man inte ska stirra sig blind på zoner.

  Det allra viktigaste är att undvika vinterväta - typ ställen där det samlas smältvatten på våren. Blanda ev. sand i planteringsgropen. Det kommer gå finfint! Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Vad kul! var du en av dem som vann?! Lite avis :)
  Håller tummarna för att det ska funka och att den klara sig.
  Kram Pella

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)