onsdag 14 juli 2010

Biologisk bekämpning funkar - nästan


För ett tag sedan köpte jag larver och steklar från ett företag på nätet, som heter Nyttodjur.se. Jag hade nämligen både vita flygare och bladlöss i det ena växthuset.  Jag var ganska skeptisk men har hört att det ska fungera bra. Igår kunde jag också konstatera att det nästan inte finns en endaste bladlus på någon växt!

Inga problem med blomning och fruktsättning, trots vita flygare

Jag blev jätteglad! I ett par veckor har jag kunnat konstatera att nästan alla vita flygare var försvunna. De fina busktomaterna 'Whippersnapper' växer och blommar så det knakar! Därför blev jag desto mer besviken när jag igår skakade en av tomatplantorna och det stod en hel sky otäckingar omkring den. Marodörerna är alltså tillbaka!

Fina, mogna chilisar 'Hot Lemon' som nu slipper bladlöss.

Det stod visserligen på hemsidan att nya steklar ibland behöver sättas in efter en månad. Hm... Jag har inte lust att betala 280 kronor en gång till...

Chilin 'Arizona' med nästan svarta frukter, som blir orange när de är mogna.

Det funkar alltså hyfsat, det här. Men det blir ett dyrt bekämpande. Väl dyrt i min smak, men bra att veta att det finns. I år får det nog gå som det går i växthuset och nästa år ska jag vara snabbare med att beställa, innan angreppen blir alltför stora. Man lär så länge man lever:)

Här kommer lite mer bilder från växthusen just nu.
Basilikan har blad stora som sallat och det är hög tid att frysa in till vinterns pestosåser.

Chili och chiliblomma 'Rocoto Red'

Chili med lustig form 'Mini Bonnet'

Ha det gott, alla!

11 kommentarer:

 1. Bra att det funkade, även om du inte "vann".
  Jag har testat kryp mot spinn och det hade mycket bra effekt. Skall nu testa även mot sköldlöss och se om det funkar.....

  SvaraRadera
 2. Inget kul med ohyra, men det ser ut att växa bra i ditt växthus.
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Bra att det fungerar i alla fall.Här nere sprutar dem ganska mycket mot allt som dem inte tycker om.Fast så småningom håller en del gifter att försvinna.Det finns europeiska regler även för detta.Det ser fantastisk ut hos dig.
  Anje

  SvaraRadera
 4. Det är hopplöst med odjuren o särskilt på allt det många goda som du odlar. Hoppas du vinner i längden iaf.
  Ha de gott kram
  Ninne

  SvaraRadera
 5. Oj vad det växer och frodas hos dig. Tråkigt med ohyra. Tror det var vita flygare som jag hade på min honungsros. Jag sprutade såpvatten rejält på dem och har inte sett några sen dess. Och vilken sallad du visade i ditt förra inlägg. Wow... Kram

  SvaraRadera
 6. Hej vännen!
  Hoppas att du har en underbar sommar i din vackra trädgård.
  Många Varma Kramar till dig! Therese

  SvaraRadera
 7. Vilket bra tips, det ska jag komma ihåg. Tack! :)

  SvaraRadera
 8. Intressant..... Tack för att du berättar om resultatet! Kul att det fungerade, men tycker som du att det kanske blir lite väl dyrt om man måste komplettera med fler 'nyttodjur' allt eftersom. Usch - ohyra i växthus är inte kul. Har också en del sådana utmaningar, men mest just nu är det utmaningar med små gröna maskar utomhus som är på alla möjliga växter....

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 9. Intressant och Hot lemon är en favorit även här, luktar så vansinnigt gott och har omvänt mig från att vara chiliförskräckt till att var hängiven chiliodlare!

  SvaraRadera
 10. Så trist att dom kom tillbaka men bra att veta att det funkar i varje fall. Kul att se bilder på dina chili. Mina "fish" har en hel del frukter nu. Vackert grön och vit -randiga är dom.

  Annars har också jag mängder med tomater nu. Har ju bara tre sorter men dom ger rikligt med skörd. Jag har mina ute och i uterummet så jag har klarat mig från vita flygare ... "peppar peppar" är det väl bäst att säga, faran är ju inte över.

  Ha en fortsatt skön sommar!
  /Anita

  SvaraRadera
 11. Så många tomatblommor. Du får nog världens skörd i år!!!! Synd att preparatet mot vita flygare är så dyrt.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)