lördag 12 juni 2010

Utslagna rosor!

Äntligen! Idag slog de första rosorna ut. Men är det någon som kan hjälpa mig med vad de heter? Den här ovan är alltid först ut. Vi kallar den Saras ros, eftersom min svärfar har grävt upp den vid ett gammalt ödetorp, där det förr i tiden bodde en kvinna som hette Sara. Den rotar sig lätt och sprider sig med rotskott. Rosorna är mycket små, rosa/violetta och helt fyllda. Näpna var ordet! Busken är ungefär 120 cm hög och den blommar bara en kort tid i maj eller juni, beroende på vädret. Grenverket skiftar lite i rött, tycker jag.

Här syns det hur pyttesmå själva blommorna är.


Den andra rosen kommer också från mina svärföräldrars trädgård. Jag har ibland gissat på 'Finlands vita ros'. Vad tror ni? Det är väl en pimpinellaros, om man ser på bladen? Blommorna doftar helt underbart, är vita och fyllda. Likaså här är det bara en kort blomningstid som pågår samtidigt med Saras ros, oftast bara några dagar senare. Den sprider sig som ogräs och är buskig och fin, ca 150-180 cm hög. Den får små svarta nypon på hösten. Nedan en bild från den 6 juni 2008, när den blommade för fullt.


Jag har också en annan ros som i bladverket påminner om den vita ovan. Bara något mer finflikig och tunnare grenverk. Rosen har inte börjat blomma ännu och har även denna kort blomningstid under sommarens första hälft. Nedan en bild på henne när hon blommade i juni 2008.


Den doftar ljuvligt men inte så starkt som den vita. Den är ljusrosa och ganska fylld. Mycket vacker ros! Den har också en speciell historia som gör att vi kallar den Berits ros. Det är min svägerskas väninna, som upptäckte den i sin gräsmatta. Eftersom det är hennes föräldrahem, visste hon att det för länge sedan hade stått en ros just där. Fantastiskt, hur den hade lyckats överleva många år under gräsmattan! Även denna blir bortåt 150 cm hög och sprider sig med rotskott. Snälla, hjälp mig om någon vet vad det kan vara för namn på dessa raringar som jag älskar högt.

10 kommentarer:

 1. OJ......vad roligt.nu börjar det :)
  Håkan

  SvaraRadera
 2. Tack för dina gulliga kommentarer..jag blir så glad :) Du, vilka härliga rosor, jag väntar med spänning på att mina också ska börja...Ha en skön helg!!

  SvaraRadera
 3. Det dröjer innan mina rosor slår ut.
  Kan inga rosnamn så ingen hjälp härifrån.
  Hoppas någon kan hjälpa dej, ska själv försöka få hjälp med en buske som jag inte vet vad det är.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Fina rosor, fast jag vet inte vad de heter..rosorna här blommar inte. Var en tur ut till havet i eftermiddags, där blommade vresrosorna, de doftade helt underbart, även om vresrosor kan vara som ett ogräs. ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 5. Hej dålig på rosnamn. Men jag har en nästan likadan som jag är lite osäker på gammal inflyttad som blommar nu och doftar gott. Har även den vita men ej orkat forska i vad det är. Tips på ev sort av rosa ros finns på min blogg mina rosor. Kanske det är någon av dom???Visst är det härligt när man har rosor med historia. Ha en fin söndag./Gela

  SvaraRadera
 6. Jag som ändå har en hel del rosor är urkass på identifiering. Dessvärre har jag inget bra svar på vad de olika rosorna kan vara för något. Det behövs nog bild på rosorna i närbild och på bladen också om det skall gå och identifiera.

  Den första skulle jag tro är en fylld kanelros, rosa majalis, tornedalsrosen mm det finns flera namn på denna ros, fast samtidigt skall blommorna vara små till medelstora och busken bli ca 2meter.

  Den andra vita rosen kan vara finlandsvita eller Rosa Spnosissima "plena" som den också gallas. Det är en fylld pimpinellros som finns i många olika utförandre.

  Angånde den rosa som har jag ingen aning, det kan vara vad som helst, jag tror på pimpinell där också eftersom de är de enda som blommar än om man hör på olika forum, de och rugosorna.

  Pom har ju kom och visa dagar, kika på deras hemsida och ta med bilder alt blomma plus blad och visa så får du korrekt id på rosorna.

  Den rosa vill jag gärna ha rotskott av om du till övers, isåfall får du gärna säga till :-)

  /nina

  SvaraRadera
 7. De här rosorna känner jag väl igen. De har en särskild plats i mitt hjärta.

  Kanske kan du få hjälp från Botaniska i Göteborg. De har en fantastisk rosenträdgård och ett telefonnummer för trädgårdsrådgivning:

  http://www.gotbot.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=51368

  -Maria

  SvaraRadera
 8. Vackra rosor du har, vad fint att de har en egen liten historia också.

  Kanske kan du kika in på Kärleksstigen (http://karleksstigen.blogspot.com/) och få lite identifieringshjälp?

  Ha en fin söndagkväll,

  Rebecca

  SvaraRadera
 9. Äntligen Idag slog de första rosorna ut. Men är det någon som kan hjälpa mig med vad de heter
  Hej Det är ju en kanelros en dubbel.
  Foecundissima, fylld Kanelros
  svennis
  Tycker om Småland o Råshult.
  Har en Kanelros från Hästhult

  SvaraRadera
 10. Tack snälla Svengöran! Vad glad jag blev för detta:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)