söndag 20 juni 2010

Staket runt köksträdgården!

Helgens stora projekt roddes i land mellan skurarna. Det blev SÅ fint! Svt:s trädgårdsprogram i vintras "Värdshusträdgården" var inspirationen som behövdes för att göra om en synnerligen arbetskrävande köksträdgård på 90 kvm, med odling i djupsängar.

Nu har vi ordentliga träbeklädda odlingsbäddar, med grusgångar emellan.

I helgen byggde vi ett staket framför köksträdgården, för att avgränsa den från gårdsplanen där bilar parkeras. Allt byggdes med material som hämtats från hästhagarna och från förrådsutrymmen på gården, såsom krakastörar och granslanor.

Här ska nu bönor, ärter och slingerväxter kunna klättra. Eventuellt kommer någon perenn, slingrande växt att planteras här också. Eller kanske en ros? Vi får se. Just nu är det blomsterbönorna 'Czar' som växer här. Presenningen kommer att fästas med häftpistol mot odlingslådans insida.

Vi är nöjda med den "ekologiska" stilen.  Det är det svåraste med trädgård, tycker vi, att hitta sin stil och sedan hålla sig till den. Men Hannah Genders, som planerade och genomförde Värdshusträdgårdens förvandling, visade just på detta. En ekologisk odling, på landet, i en gammal bygd, kräver rustika material. Precis på pricken vad som passar i vår trädgård också! Hannah Genders lade flis i gångarna, men vi valde singel av den enkla anledningen att vi redan har mycket singel och vi ville ha det enhetligt. Odlingslådorna och materialet till staket och portal är målade med Roslagsmahogny. Det är en blandning av trätjära, linolja och terpentin - det vill säga material helt hämtat från naturen. Här kommer lite bilder till, från olika vinklar!

Hoppas alla haft en härlig helg. Inte den varmaste man kan tänka sig, men kryss i taket - det verkar som om vi kan få en fin midsommarhelg! Hoppas, hoppas ni alla får det varmare och varmare framöver!

23 kommentarer:

 1. Ni har all rätt att vara nöjda *ler*!

  SvaraRadera
 2. Prydligt med alla lådor och grus gångar.
  Det har varit en underbar helg och speciellt i dag, med mycket utomhus aktiviteter.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Oj oj oj va fint!! Förstår att ni är mer än nöjda.

  Det som du skriver om att hålla samma stil rakt igenom är precis det jag försöker och det är verkligen jättesvårt. Man får försöka tänka igenom sin förändringar/det man skall göra innan man skrider till verket. Det tycker jag ni har lyckats med jättebra.

  Hälsningar
  nina

  SvaraRadera
 4. Hej och tack för hälsningen. Så jättefint ni gjort till era odlingar, ser så välordnat och bra ut. En fröjd och gå ut där och plocka det du behöver, du får skaffa en sån korg som Eliza hade. Ett sånt fint lejon hade vi, men det blev stulet en natt. Ditt sitter så fint där och vaktar dina odlingar.
  Önskar dig en fin midsommarvecka
  Kram till dig
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 5. Måste fråga en till sak. Vart finns er trädgård? Har letat här på bloggen men det står ingenstans. Jag skulle gärna besöka er trädgård under tusenträdgårar nämligen.

  /Nina

  SvaraRadera
 6. Er köksträdgård är fantastisk! Och staketet blev verkligen bra, passar till odlingslådorna och mjukar upp intrycket tycker jag i förhållande till gruset som annars kan göra att det känns lite "hårt".

  Det där programmet gillade jag verkligen. Gav mig en massa bra inspiration.

  Ha en bra kväll!

  Kram M

  SvaraRadera
 7. Mengu så snyggt det blivit där! Vilket jätteprojekt som nu är iland. Grattis!

  Ha en fin vecka! H.

  SvaraRadera
 8. Sååååå fint det blev med staket och allt. Det ser ju ultraproffsigt ut och gediget och snyggt! Skönt att få en köksträdgård som är mer lättskött också. Är djupt imponerad över att ni också hunnit med att göra allt på så kort tid. Köksträdgården är ett föredöme!

  Ett salladshuvud i stället för blommor är ju så trevligt att få.....

  Ha en bra vecka!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 9. ojjj så himla fint det blev!!blir såå avundsjuk..kanske nästa år att det blir mera pallkragar med mera odling åt grönt:)
  Berit

  SvaraRadera
 10. Gud så fint ni har gjort! Blir riktigt avundsjuk. Hoppas att ni låter oss att få se även fortsättningen.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 11. Så helt otroligt fint ni har fått (gjort!) det i köksträdgården. Dubbel njutning - både för öga och gom. Håller verkligen med om atyt ni fångat den ekologiska känslan - grattis! Njut nu med ögat allt vad ni kan tills stora skörden kör igång!

  SvaraRadera
 12. Vilken otroligt fin o genomtänkt trädgård ni har...Helt fantastisk! Där får du njuta mycket i sommar.....Önskar dig en fin midsommarvecka! Kram Therese

  SvaraRadera
 13. Så snyggt och enhetligt! förstår att ni är nöjda, grattis till köksträdgården!

  SvaraRadera
 14. Vilken otroligt imponerande ordning du har, jag blir alldeles stum..... sedan tänker jag på den röra jag har hemma och då blir jag alldeles matt....

  Ha en riktigt bra dag.
  Kerstin

  SvaraRadera
 15. Förstår att det plötsligt blir lätt som en plätt att rensa och skörda -bara för att systemet är odlingsbäddar. Så snyggt och så smart! Vill också ha...
  /Stina

  SvaraRadera
 16. Härligt! Och snyggt, skulle själv behöva ordna med staket innan rådjurens hösthunger träder in.
  Men som så mycket annat så får det vänta ett tag.

  SvaraRadera
 17. Hittade din blogg igår,vilka fina odlingsbäddar!
  Vad har du behandlat virket med?
  Jag har bara målat falu rödfärg i och på utsidan,troligen inte så hållbart.
  Oj vilken inspiration jag fått!

  SvaraRadera
 18. Så fantastisk vacker och ordnat ni har fått det. Är verkligen imponerat. Grattis.
  Nu är det bara att skörda och njuta.
  Ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 19. Jäklar vad snyggt och symmetriskt! Jag är galet imponerad. Och avundsjuk. Och imponerad igen.

  Jag lägger upp ditt inlägg bland favvoinlägg på bloggen.

  Marit

  SvaraRadera
 20. Heeelt otroligt!
  VILKET jobb ni har gjort. Ni har all anledning att varar nöjda.
  Ha det gott!
  Pella

  SvaraRadera
 21. Oj oj, vilken köksträdgård ni har! Den går minsann inte av för hackor, jättefint!

  Ha en fin vecka,

  Rebecca

  SvaraRadera
 22. Hej Lantisen,
  Vi har strukit odlingslådorna med Roslagsmahogny. Det är en hemmagjord blandning av trätjära, linolja och terpentin.
  Charlotta

  SvaraRadera
 23. Your garden is really something very special! I LOVE it and it's giving me inspiration for my own garden, thank you!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)