onsdag 16 juni 2010

Sommarlunch - vad kan köksträdgården erbjuda?


Idag bjöd jag väninnor på sommarlunch. Vad skulle jag bjuda på? Jag började morgonen med en tur i köksträdgården och funderade på vad som går att skörda. Åh, vad jag älskar att bjuda på mat när jag har gott om både tid och lust.
Sallat, så klart!

Sockerärtorna i krukan, fortsätter att ge god sköd. De har fått flytta fram till grillen på uteplatsen nu.

Där finns sedan tidigare också sallatslök och persilja.

Här står libbstickan. Blev lite inspirerad att använda den efter senaste avsnittet av Trädgårdsfredag (SVT) då Tareq Taylor stekte libsticka i olivolja. Tydligen smakade örten lite mildare då. Stekt halloumi kanske? Med libbsticka som smaksättare?

Sen har jag ju färsk vitlök! En delikatess. Vitlöksbröd, kanske?

Rädisorna är superfina och behöver skördas nu för att lämna plats åt mangolden.

Sen har jag ju den här också, Citronkoriandern. Blanda ett örtgojs av färsk vitlök och citronkoriander att lägga på brödet och grilla?

Ja, ungefär så gick det till när jag planerade den här lunchen. Det blev en härlig sallad av sallat, rädisor, sockerärter och sallatslök. Till detta min franska vinägrett. Recept finns här.

Till detta stekte jag blad av libbsticka i olivolja och serverade tillsammans med stekt halloumi, kryddad med rosépeppar. Libbstickan blev härligt frasig och mild i smaken, precis som Tareq sa! För att runda av de salta och starka smakerna, bjöd jag på en rabarberchutney till.

Sist gjorde jag ett gott tillbehör, ört- och vitlöksbröd. Jag mixade olivolja, citronolivolja, citronkoriander, persilja, färsk vitlök och citronflingsalt till en jämn smet. Denna bredde jag sedan på bröden och grillade i ugnen. Till maten serverade jag ett svalt, torrt vitt vin och mineralvatten. Vår lunch ackompanjerades av strålande sol och värme, så vi kunde sitta ute och äta! Hur mycket tur var inte det? Kaffe och mörk choklad fick avrunda måltiden. I all enkelhet. Smakkombinationerna blev hur lyckade som helst och en del av det här kommer säkert att gå i repris i sommar! Sol, mera sol!

20 kommentarer:

  1. Gud, vad gott det ser ut. Det är nästan så det vattnas i munnen och då vill jag säga att längtan efter mat har inte funnits på länge, men just frächören och krispigheten känns lockande. Dock är jag inte så bra på att äta sallad ... men kanske borde jag ta en tur till Ica och leta efter lite grönsaker ändå ...

    SvaraRadera
  2. Åh snålvattnet började rinna i mina mungipor...låter så gott och ser så gott ut!
    Må väl! Kram Ullis

    SvaraRadera
  3. Ojj! Herre Jemine, det här är ju kokkonst på hög nivå!!!! /Ruben

    SvaraRadera
  4. Men Guuud vad gott det låter.Vad det har vuxit i din trädgård. Underbart. Ha en fin kväll/Gela

    SvaraRadera
  5. Vilken dröm - dina vänninor är lyckligt lottade dem. Jag längtar verkligen efeter att komma "ikapp" med skördandet ett par veckor fram.

    SvaraRadera
  6. OJ......här växer det så det knakar :)
    Gott
    Håkan

    SvaraRadera
  7. Vilken tidig skörd! Där ligger man allt i lä ;0) Har bara skördat lite sallad och spenat såhär långt... Ser underbart gott ut!
    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  8. Men vad härligt med sommarlov! Och vilken hrlig skörd! Nu längtar jag tills mina grejer börjar ta sig mer. Hur har du gjort din rabarberchutney? Jag har nyligen gjort en, men inte hunnit smaka än. Den ska stå någon vecka till innan den är klar.

    Ha en skön kväll!

    Kram M

    SvaraRadera
  9. Oj, nu blev jag sugen, vilken tur dina väninnor har det!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  10. Anne-Lie Wahlqvist16 juni 2010 kl. 22:09

    Oj, vad mycket ätbart du redan har klart i din trädgård. Hoppas dina vänner gillade din sommarlunch.
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  11. Oj va gott det ser ut och va duktig du är på att komma på rätter. Det ser jättegott ut verkligen.

    /nina

    SvaraRadera
  12. Mmmm va gott och va långt du kommit i din skörd.
    Mitt är knappt ovanför jorden än... Ler...

    Hoppas du får en fin dag, kram Camilla

    SvaraRadera
  13. Oj vad det växer i ditt trädgårdsland jag ligger långt efter.
    Du har så fint och det ser smaskigt ut.
    Ha en bra dag
    Mariana

    SvaraRadera
  14. Charlotta.... I loooove.... dina matreportage............ Alltså, du får det att låta så enkelt, OCH gott, OCH helt underbart...... Förstår varför du har en stor köksträdgård (och håller på att utöka ju...). För har man ett sådant kreativt matlagningsintresse MÅSTE man ju bara få kunna gå ut och skörda för att SKAPA mat efter säsong....

    Mat helt i min smak förresten också.....

    Många torsdagskramar
    /Charlotte

    SvaraRadera
  15. Men så otroligt mycket godsaker du har i din köksträdgården! Vilken fantastiskt god lunch du fixat till, en fröjd också för ögonen!
    Ha det gott!
    //Margot

    SvaraRadera
  16. Så gott!!!!Vad mycket gott och vackert du har i din trägård. Och sol och värme. Det är något vi går och längtar efter igen. Det har regnat nu i 3 dagar och det är inte slut än.
    Anje

    SvaraRadera
  17. Mums! Så gott det låter och så mycket ätbart du redan kan skörda i din trädgård! Jag fnissar vid tanken på att bjuda på middag utifrån vad min trädgård kan erbjuda... Gästerna hade fått gå hem hungriga i alla fall. :)

    SvaraRadera
  18. Vilka odlingar du har...Dina bilder är så fräscha o fina! Önskar dig en Trevlig helg! SommarKramar till dig! Therese

    SvaraRadera
  19. Ser så GOTT ut! och visst är det underbart när man kan gå ut i trädgården och laga mat utifrån vad man har där, ha det gott/Sophia

    SvaraRadera
  20. Ah suck, det här drömmer jag om. Vilken lycka att servera en hemodlad middag! :)

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)