tisdag 15 juni 2010

Rosor och örter

Egentligen är det för tidigt att visa dessa rosor, eftersom de ännu inte blommar. Men jag kan inte låta bli. Här växer, i varsin cementring, klängrosen Flammentanz och austinrosen Constance Spry. I år lyckades monsieur C väldigt väl med klippningen, så de ser jämnstora och fina ut. Ska bli roligt att visa dessa när de blommar.


Under rosorna växer ljuslila kantnepeta. Mitt i den älskade våra katter att sova förr. Nu sover båda i himlen. Saknar dem... Nepetan är så tacksam och lättodlad här i zon 3/4, där t ex lavendel kan vara trixig. Jag tycker mycket om den när den väller ut i gruset. Det ger Monet-känsla!

I våras berättade jag om min lycka när jag upptäckte att min kära Ghislainde de Feligonde fortfarande levde. Vi fick ju klippa ner hela busken! Nu tar hon sig så här fint.

Här breder salvian ut sig, som tydligen mått bra under snötäcket i vinter. I bakgrunden, på pilstaketet, slingrar sig klematisen Nelly Moser. Hon verkar trivas väl med skuggan hon får kring fötterna av salvian.

I krukor växer myntor. Jag har tre sorter. Främst den variegerade äppelmyntan, sedan en form av grönmynta som heter Kretamynta och längst bort, nästan begravd av salvian, en Eau-de-cologne-mynta. De sprider sig för mycket för att få lov att härja fritt. Krukor halvt nergrävda är dessutom snyggt! Till höger några plantor av den ljuvligt doftande stenkyndeln som får skira ljusblå blommor längre fram.

Nu är det äntligen uppehåll och jag ska ut och plantera alla mina pelargoner. Ha det trädgårdsgott, denna regniga tisdag!

11 kommentarer:

 1. Vissa pelargoner tycker inte om regn, så det var förståndigt av dig att vänta!!
  Vilka trevliga myntor, men vänta bara tills jag visar min rosenmynta - bara den behagar blomma någon gång!! ;-)
  Ha det gott - rosengott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Åh va fint!! Cementringar vill jag också ha. Vart hittade du dem? Finns det på bygghandeln eller är det specialaffärer?

  Jag tänkte också fråga dig vilka erfarenheter du har av brunnäva och myskmadra? Har förstått att de är väldigt invasiva.

  Angående rosskotten så vore det helt fantastiskt. Mina favoriter i trädgården är gamla "hitterosor"

  Hälsningar
  Nina

  SvaraRadera
 3. Hej!!

  Ja du har såå fint..
  Och vilken fin köksträdgård jag hittade på högersidan.
  Skal bli roligt att se rosorna när de blommar!!
  Vi har haft kanonväder här i dag... Hoppas du fick ner plantorna.

  Trevlig tisdagskväll, kram Camilla

  SvaraRadera
 4. Ska bli kul att se rosorna i blom sen.
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Kul att rosorna ser ut att bli bra trots vintern! Myntor är härliga, även om de är expansiva, här i vår sandiga jord är de lätta att riva upp när de sticker i väg för långt, men förstår att de annars kan vara ett problem. ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 6. önskar att min mynta vore nedgrävd i krukor också. men icke! den är en racerväxt...suck.

  SvaraRadera
 7. DIna planteringar a la Monet ser superfina ut - gillar också när det väller ut i gruset.... Smart att plantera i cementtringar när det är så nära huset... och mynta i kruka - också smart!

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 8. Bästa madame Charlotta!

  Ni måste ha ett särdeles gott hjärta som glädjs åt att någon annan har sol. Själv brukar jag blänga avundsjukt och missundsamt åt Östkusten som tycks ALLTID ha fint väder ;))) (Ifall du undrar om jag mår bättre av det så måste jag avslöja att: Nä)

  Det måste vara härligt att lyckas med både rosor och örter! Jag ser framemot dina blommande rosor!/Anja

  SvaraRadera
 9. ps
  hur länge har du varit utan katter? det går väl inte? jag klarade mig nätt och jämt åtta månader!
  ds

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder, jag riktigt ser dina vackra o kraftiga rosor blomma snart...Underbart! Hoppas att du får en vacker dag med mycket sol! Kram Therese

  SvaraRadera
 11. Den där platsen kommer nog kännas fantastisk när rosorna slagt ut! Jaa, kantnepeta är verkligen vackert till rosor...

  Lustigt det där med Ghislaine de Feligonde. Vi har en ochh äen min mormor, och BÅDA blev hårt åtgågna av vintern i år. Vi har beskurit dem ända ner, men de kommer så tacksamt igen nu. Vilkengoding den är!

  Ha det bra!

  Kram M

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)