måndag 28 juni 2010

Lustiga tomater och vackra chiliblommor

Det är galet vad tomater växer olika! Somliga växer prydligt i snygga klasar, jämnrunda och nästan perfekta. Som Prolyco, nedan. Syns det på bilden ovan, att den bifftomaten ska få formen av ett hjärta? Det är en bifftomat som heter Mazarini.Ytterligare andra ser helt förskräckliag och oformliga ut. Men de kan vara goda för det. Just den här ovan är en av de godaste tomater man kan tänka sig - Brandywine. Den odlades av amishfolket redan på 1800-talet. Den är söt och enormt saftig.

Rocoto Red är en chili som jag inte odlat tidigare. Hade ingen aning om att blommorna skulle vara vackert lilafärgade! En härlig överraskning och också en lustig slump att den planterades bredvid Arizona, som inte bara har lilafärgade små blommor, utan också har mörkt, nästan svart, bladverk.

Den biologiska bekämpningen av vita flygare och bladlöss i växthuset har inte gett nämnvärda resultat ännu. Möjligen kan konstateras att de vita flygarna inte ökar i antal. Men borta är de definitivt inte ännu. Jag kommer att avlägga fullständig rapport om den biologiska bekämpningen, så småningom. Ha det gott, folks!

7 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder på dina tomater. Jag har planterat 8 olika men har ännu ingen anung vad det blir. Spännande tider.
  ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 2. Åh, man kan riktigt känna doften från tomaterna. Det ser jättegott ut redan, och vilken fullträff med chilin.

  SvaraRadera
 3. Vilka otroligt söta och även vackra blommor på chilin. Ohyra är inte roligt :-(. Har upptäckt löss på mina fänrikshjärtan. Som jag måste göra nåt åt snarast. Jag hoppas sååå på ett växthus nästa säsong så jag kan odla fler härliga tomatsorter. Har bara en slags busktomat just nu som blir 30 cm hög. Lena/isis

  SvaraRadera
 4. Ser att även du går i Voltaire´s fotspår:)
  Både bildligt och bokstavligt.
  Det där med ohyra i växthuset låter inget vidare.
  Själv har jag både spinn och bladlöss i uterummet, som bekämpas med såpvatten. Men så fort jag tittar sitter det en liten rackarns bladlus på paprikan:(
  Låter himla intressant med biologisk bekämpning, låter både bekvämt och VÄLDIGT bra för miljö OCH människa.
  Ha det gott i värmen!
  Camilla

  SvaraRadera
 5. Den stoora tomaten ser verkligen rolig ut. Men jag tror dig gällande smaken. Kul att odla tomater med historia.... Det finns antagligen någon anledning till att den odlas fortfarande... en GOD anledning :-)

  Supersöta lila blommor på chilin -snacka om att förena nytta med nöje..... Usch med ohyran -hoppas du får något så när bukt med den. Bävar lite för när jag kommer hem ikväll efter att ha varit borta några dagar. Får skräckbilder framför mig att växthuset på den tiden blivit invaderat av diverse ohyra........

  Vad fint det ser ut i köksträdgården (såg översiktsbilden till höger)....m en det vet du att jag tycker.........

  Ha det superbra!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 6. Shit vilken jättetomat! Ja Brandywine talar ju alla gott om, men jag har ännu inte provat den. Men visst tycker jag att man kan ana ett litet hjärta...


  Hmm.. chili är ju väldans populärt att odla, men vad gör ni med den? Jag har liksom inte riktigt förstått hur man använder det i matlaging, och vad kan man göra annars. För de är ju väldigt vackra... speciellt dina lilablommande exemplar.

  Sst me inte minst vill jag bara skriva att jag är så glad över att ha hittat hit, din blogg är såå inspirerande! Jag njuter av varje inlägg och jag tycker du har en sådan lagom balans mellan nytta och nöje, eller vad man ska säga. Både information om dina växter och grönsaker, men även vackra bilder och kul text. Tack!

  Ha en underbar dag!

  Kram M

  SvaraRadera
 7. Om någon erbjöd mig antingen en riktigt god jordgubbe eller en riktigt god tomat, skulle jag välja den senare!
  Ha det gott - tomatgott!
  /Ruben

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)