onsdag 19 maj 2010

Maskrosor från helvetet och körsbärsblom från himlen

Det finns strider man inte kan vinna... Det är vad jag tänker när jag står på vår övervåning och blickar ut över det här fältet av maskrosor. Det går inte att förneka att det är mycket vackert just nu, men om några veckor bryter helvetet lös och det ser ut som om det snöar, när alla fröbollarna sänder ut frön med vinden! DET är INGEN vacker syn, vill jag lova! Det är vår åker och jag rensar hellre maskrosor i mina land, tills jag gnisslar tänder, än att få för mig att spruta gift därute. Den saken är i alla fall helt klar!


En skön motpol till detta elände är vårt sötkörsbärsträd, prunus avium, som nu blommar. Det är ett för oss mycket speciellt träd, eftersom det är framtaget av en man bara några kilometer härifrån, Martin Karlsson i Yxnanäs. Sorten döpte han till 'Zafir' och är framtagen för att klara vårt ganska karga klimat här i zon 3/4. Frukten är mörkröd och inte lika stor som bigarråer, men kärnan är så liten att mängden fruktkött nästan blir densamma i alla fall. Det andra trädet som blommande skymtar till vänster är ett plommonträd av sorten 'Allmänt gulplommon'.

Visst är det gott att vara människa, just nu? Vivlar, kvickrot och maskrosor till trots.

8 kommentarer:

 1. jag som odlar maskroser:) fast vita och rosa...
  oj såå vackert körsbärsträd är då dom blommar, man blir alldeles hänförd
  ha det gött /Berit

  SvaraRadera
 2. Hej igen

  Det jag undrar är när ska jag plantera om chiliplantorna ..jag har satt dem i sk briketter ,sådde dom lite för sent ,men jag vill gärna prova på ;)

  SvaraRadera
 3. Visst är det härligt just nu, och särskilt härligt är det att se dina fina bilder! Tänk att det finns så duktigt folk i Yxnanäs!!! Det trodde man inte. ;-) Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Maskroskampen har jag också gett upp. Nästan så där (inte riktigt) men nästan så, ser det ut på en del av vår gräsmatta ända fram till midsommar då maskrosorna sinar i sin blomning. Det gäller att klippa gräset ofta för att slippa se dom gula huvudena som sticker upp.... Usch.....

  Du får vända ryggen till och se allt annat i stället.... Kul med körsbärsträdet - förstår att det är speciellt. Vackra blommor.....

  23° ute nu - galet... Men visst har ni fått värme nu också?

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Hej igen Anonym,
  Jag föreslår att du planterar om i en plastkruka, ca 12 cm, när det börjar sticka ut rötter utanför torvbriketten. Sen kan det vara bra att plantera om en gång till i lite större kruka, innan plantan hamnar på sin slutgiltiga växtplats. Man brukar säga att rotsystemet blir bättre om det inte får för mycket jord från början. Chili kan mogna fram fint i kruka inomhus om det blir kallt ute eller i växthus, tidigt på hösten.
  Ha det gott, Charlotta

  SvaraRadera
 6. Nej, usch inget gift!!
  Men kan du inte klippa åkern med gräsklippare, eller är det nåt som växer upp o ska skördas där kanske?...

  Ha en go weekend!

  SvaraRadera
 7. ...nu gick det så där fort igen...
  jag skulle säga att din nya header är sååå fin!!

  SvaraRadera
 8. Så kan man ju också säga..
  Gillar maskrosängar men de skall hålla sig där.
  Vilket jobb med köksträdgården..
  fint blir det.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)