tisdag 11 maj 2010

Lavendel - skörda och föröka

Se vilka fina linnepåsar, som kom på posten idag! Tänk så långt ut på landet som vi bor och ändå tar jag en shoppingrunda titt som tätt - í cyberspace! Dessa härliga påsarna kommer från Åsa Svensk Design och jag tänker proppa dem fulla av torkade lavendelblommor längre fram i sommar. Några ska hänga i badrummen och några ska jag ge bort i present. Fint, va?


Önskar att jag hade egna bilder av blommande lavendel att visa, men det har jag dessvärre inte ännu. Det kommer dock längre fram i sommar. Då ska jag baka lavendelskorpor, göra lavendelglass och allt möjligt härligt. Ikväll ägnade jag mig istället åt att föröka lavendel på ett lite lustigt sätt.

Det var min goda vän Anna, som förra sommaren visade mig små ruggar av lavendel i sina rabatter, som hon förökat genom att helt enkelt dra små grenar av en planta, nedåt, så att de blev en liten "klack" på varje gren.


Så här. Syns "klackarna"?
Sedan buntade hon ihop några grenar och stack ner i rabatterna. De allra flesta ruggorna rotade sig och var fina små plantor, när hon visade mig dem vid midsommar! Anna hade visst sett detta i Pernilla Månssons trädgårdsprogram förra våren. Jag valde att testa det här med en planta som stått i jordkällaren hela vintern. Den är av sorten 'Munstead' som jag sådde för många år sedan.


Det blev fyra ruggor, två med korta och tunna grenar och två med lite kraftigare och längre. Jag stack ner dem i torven i pallkragarna där de amerikanska blåbären står. Nu är det bara att vänta och se om det här funkar! Ha en fortsatt skön måndagskväll, alla.

6 kommentarer:

 1. Jodå, det funkar. Har gjort det många gånger och även med buxbom. Det är bra att lägga en fiberduk över och duscha då och då så blir miljön lite vänligare.

  SvaraRadera
 2. Vilka fina påsar och vad härligt att få fylla dem med lavendel!! Jag har precis själv planterat lavendel och hoppas nu på att de ska ta sig, vi får hålla tummarna för att lavendeldrömmarna ska gå i uppfyllelse.

  Kram/ M-L

  SvaraRadera
 3. Viiilka fina påsar! Sån't gillar jag. Har några stycken, men inte såå fina. Lavendel-påsar är lyx, välbehag, ljuvligt, väldoftande och helt underbart..... Har en dröm om att en gång i mitt liv ha egna lavendelfält... eller åtminstone långa häckar.... Tror dock jag måste flytta söderut för att förvekliga den drömmen :-) Såg också tipset som Pernilla gav om lavendeln. Har dock inte provat - blir intressant att se hur det lyckas för dig!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 4. Vilka fina påsar.Visst är det kul att kunna shoppa lite varstans i världen.
  Jag tar varje år nya skott på både lavendeln och buxbom. Lavendeln har inte ett evigt liv och det skulle vara hemskt att bli utan.
  Ha en bra långhelg.
  Anje

  SvaraRadera
 5. Jättefina påsar. Bra tips om att föröka lavendel. Jag ska tänka på det. Jag har tänkt mig en lavendelkantad rabatt runt rosor. Men första året gäller det bara att få dem i jorden innan man kan ta sticklingar.
  /Carin

  SvaraRadera
 6. Skoj med lite trädgårdsexprimenterande:) Hoppas att dina små lavendelruggar tar sig och växer upp till ett stort härligt lavendelhav!

  Ha en fin trädgårdshelg!

  Rebecca

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)