tisdag 20 april 2010

Jag är splittrad!

Hemkommen från jobbet fyllde jag på klorofyllreserven med resterna av söndagens nässelsoppa och försökte bestämma mig för vilka trädgårdsbestyr jag ska ta mig an i dag. Men det är ju hopplöst! Det finns för mycket att välja på! Omskola? Så? Gräva färdigt och rensa i örtagården (påbörjat men ej avslutat projekt...)? Måla färdigt pallkragar? Förbereda kallbänkarna för sådd (hög tid)? Göra om hela kökslandet (längtar men ett stort projekt...) Eller rätt och slätt sätta mig med en kopp kaffe och en trädgårdstidning? Jag ler när jag tänker på hur mycket kul det finns att göra och hur jag bara virrar runt och inte riktigt blir färdig till någonting. Innan jag drar på mig trädgårdsbyxorna kommer i alla fall en liten rundvandring bland sådder, nya och gamla.
Tomatplantorna 'Whippersnapper' blommar för fullt. Ännu har jag dock inte sett några kart.

Detta är de sist sådda tomaterna. Det är utomhussorterna, som jag alltså inte sår förrän i början av april. Till vänster 'Outdoor girl', som sätter frukt vid nästan hur taskigt sommarväder som helst. Vidare en ampeltomat som jag inte vet namnet på, men som kommer från Åke Truedsson och Tomatklubben. Längst till höger en som heter Sungella och som lär bli godast i smaken om den får bo ute.
Första veckan i april sådde jag kryddtagetes och tagetesen 'Linné' som jag knyckte en fröställning från på Linnés Råshult för några år sedan. Vidare blev det en sålåda med aster ('Princess' och 'Bouquet'). Av ´Linné'-fröerna grodde bara två. Fattar inget. Kryddtagetesen kommer fint medan astern inte gror över huvudtaget. För gamla frön kanske? Jag köpte en större säck av den friska och goda nypotatisen 'Marie Bard'. Sex potatisar sattes i en låda med jord, för att vi ska få några potatisar så tidigt som möjligt.

Samtidigt sådde jag också gulbeta ('Golden Detroit') och sallat ('Little Gem'). Dessa har kommit upp fint och står i såkrukorna ute i varmbänken, bland plocksallaten. Två frön slanggurka 'Euphia F1' såddes samtidigt för att få tidig skörd. Den ena syns ovan.

Den 6 april lade jag mina engelska luktärtsfröer i blöt och dagen efter sådde jag dem tillsammans med några sockerärtor 'Norli'. Vilka lutkärtorna är kan man läsa om i det här inlägget. Men hjälp! Vad gör jag nu? Blomsterpinnar, eller vad? De växer ju i raketfart!
Gojifröerna växer fint och långsamt (tack!) men ska snart skolas om till egna krukor.

I köksfönstret trängs chiliplantorna med basilikan. Plantorna är riktigt stora och fina!

Ett tips, om det är någon mer än jag som inte hinner så allt det man vill ha. Kryddplantor i vanliga affärer funkar ofta lika bra som de dyrare kusinerna i plantskolorna. De här fina exemplaren av rosmarin köpte jag på Willys för 25 kr stycket. Jag gjorde likadant förra året och de var hur fina som helst hela sommaren. Något år när bristen på tid varit ännu större än i år, har jag gjort samma sak med basilika. Funkar hur bra som helst! Det här var allt för idag. Nu hoppar jag i trädgårdsbyxora och ger mig ut i den iskalla nordanvinden:) Ha det gott, alla!

7 kommentarer:

 1. Hej Charlotta!

  Det är galet vad mycket roligt man kan sysselsätta sig med i trädgården (eller livet i övrigt också naturligtvis). Känner igen din splittring... Men jag har faktiskt blivit bättre och bättre med åren att kunna prioritera. Det gäller att inte låta allt härliga insatser ta över en. Allt det där är naturligtvis lättare sagt än gjort. Någonstans tror jag också att den 'duktiga flickan' i oss kommer fram vid dessa tillfällen. Åtminstone har det varit så för mig. Men jag har slutat vara 'duktig', eller det blev nödvändigt för några år sedan. En bra hjälp för mig då var att slå av på takten rejält och sedan att kraftigt prioritera (allt behöver inte göras på en gång eller ens alls...) Många insikter har kommit till mig sedan dess, ja jag skulle kunna surra på om detta länge....

  Hoppas att du hittar en väg bland allt mysigt och roligt som du har framför dig, så att det får vara just mysigt och roligt, och inte något annat!

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Vilka odlingar du gör. Det är full förståligt om du blir "lite virrig". Jag hade nog blivit mycket -nu är det gott att du gör precis det som faller dej in för du har trädgården - förstår jag- till precis det som den ska vara till. Att göra det som man tycker om o mår gott av. Lycka till med fortsättn.
  Tur du har dina fina växthus, här är det svinkallt o just nu regnar det lite
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 3. Men vilken energi du ändå har! Här blir då inget alls gjort på vardagkvällarna, fastän fröpåsarna ligger på diskbänken och glor på oss, allt ilsknare för var dag som går.

  Vi tröstar oss med att vi många gånger fått problem när vi sått saker för tidigt...

  Luktärterna: klipp av dem när de blivit för långa och sätt den bortklippta delen i vatten!

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen mig i dina sysslor. Jag sår, omskolar och FLYTTAR allteftersom sådderna till svärmors växthus! Underbart!

  Snart ska här börja byggas pallkragar och dem ska laseras!

  Det är färdiggrävt för ännu en häck hos mig och den ska planteras.

  Tjoho vad jag njuter!

  Tack för genomgången, det var roligt att läsa!

  SvaraRadera
 5. Så mycket du har att jobba med. Och jättefina odlingar. Här har luktärtorna kommit upp men dem står ute på plats. Så visst har vi kommit lite längre här. Kul att du hälsade på hos mig.
  Ta det lugnt och njut för tiden räcker ändå inte till allt.
  Anje

  SvaraRadera
 6. Känner igen det där. Har ialla fall fått grävt och gödslat 2/3-delar av köksträdgården. Men skolningen ligger efter så det skriker. Kanske nån regndag räddar upp det :)

  SvaraRadera
 7. Samma funderingar här fast idag valde jag soffan för det är så råkallt ute och jag känner mig lite frusen. Mitt projekt är att mura odlingslådor vid växthuset, såga ned sly för pilstaket, fortsätta lägga stenläggning vid vedboden, köpa mer täckbark, rensa ogräs... men å andra sidan, så skall jag väl ha något att göra till helgen :)

  Är det den buskiga tagetesen Linne, lite mörkröda blommor som blir ca 50 cm hög? som du vill ha frö av? Då har jag mängder!!!! Maila mig din adress till lottastradgard@hotmail.com så kommer det frö på posten :)

  Ha det, ♥

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)