söndag 25 april 2010

Beskära fruktträd - hur enkelt som helst!

Fruktträdgården framför huset, med det gamla husmodersäpplet som tronar i mitten

Bort med allt som växer inåt och uppåt. Alla fruktträd utom de som ger stenfrukt (plommon, körbär m.fl.) beskärs på våren. De andra på hösten. Detta är det enda vi själva kan om beskärning av fruktträd. Men vi har funnit ett enklare sätt! Det är bara att bjuda in sina allra goaste fruktodlarvänner! De har i flera år nu hjälpt oss att hållar ordning på både nya och gamla fruktträd.

Fruktodlarvännernas dignande träd, en vacker septemberdag.
Vi har ett skönt utbyte av varandra. På våren kommer de hit till oss och beskär våra träd. Sedan dricker vi vin, grillar något gott och löser världsproblem. I september åker vi till våra vänners äppelodling i Urshult och plockar äpplen en hel dag. Vi hinner lösa många filosofiska gåtor och politiska dilemman mellan fruktträden, samtidigt som vi brukar få ner sisådär 2-3 ton äpplen på en dag. På kvällen är det fest, ofta till långt in på natten. Ett underbart sätt att umgås!

- Många blomknoppar på päronträden i år, konstaterar fruktodlaren nöjt.

Igår var det dags för årets beskärning och idag känns huvudet något lite för stort - men, men, ingen idé att spela klen. Att dra allt ris som ligger under träden har högsta prioritet idag. No mercy! Vi grillade hel rostbiff i klotgrillen och stoppade ner några äppelkvistar bland briketterna. Mamma mia, vilken smak! Naturligtvis bar jag stolt in sallad och rädisor från varmbänken - en given succé.

Skördetid i Urshult!

3 kommentarer:

 1. Vilket underbart arbetsbyte - låter helt glimrande! Och maten som ni åt låter ljuvligt god. Livet när det är som bäst..

  (....synd att jag inte har några fruktodlarvänner att göra ett sådant arrangemang med- det skulle mina äppelträd behöva....)

  Trevlig kväll!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig lördag ni haft!
  Vi brukar också göra hela köttstycken i klotgrillen, extra gott med lite rökspån i från fruktträden.
  Nästa år skall jag göra som du....en värmebänk!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Hur rätt kan ett husmodersäppelträd stå? Inte mer rätt än hos er tror jag. Fantastiskt vackert! Superblogg som jag inte längre missar.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)