tisdag 2 mars 2010

Trädgårdsvärlden är liten som en rosenböna


Så spännande att beställa fröer från England! Än en gång tack till Tyras Potager som inspirerat:) Men vad världen i alla fall är liten. Jag berättade ju för ett tag sedan om Lena Israelssons bok Köksträdgården, det gröna arvet (1996) som jag ofta läser om våren. Nu sedan jul har jag ju också följt det inspirerande programmet Värdshusträdgården, SVT2, där Hannah Genders flera gånger tagit oss med till Ryton Organic Gardens. Ett ställe jag gärna skulle vilja besöka om jag åker till England. Döm då om min förvåning när jag i Israelssons bok hittar en referenslista längst bak, där Ryton Organic Gardens finns med och där det står att de har en förening som heter HDRA, The Heritage Seed Programme och är Englands motsvarighet till svenska Sesam!! Genast letar jag på nätet och hittar då att det idag heter Heritage Seed Library och hittas tillsammans med Ryton Gardens under namnet Garden Organic. Där fann jag också en nätfröfirma, The Organic Gardening. Kunde jag låta bli att beställa? Självklart inte! Jag var ju bara tvungen att ha dessa "Runner beans" som Hannah jämt pratar om i Värdshusträdgården. Har odlat rosenbönor förr men i år blir det bara för att låter så härligt att säga - "Runner beans" åh, vackert! Just den här sorten hette också mycket passande Cesar;) För att läsa mer om vad jag beställde och se bilder lånade från The Organic Gardening, klicka på Läs mer. Översta bilden på rosenbönor är från http://www.countryliving.com/.Rosenböna, 'Czar' - Goda att koka som gröna brytbönor. Får de hänga kvar kan man senare skörda vita smakrika bönor.

Vintersquash, 'Lady Godiva' - Odlas för sina pumpafrön som saknar skal, sk. nakenfrön. Fröna har god mandelsmak, är rika på mineraler och kan ätas både råa och torkade.

Störbrytböna, 'Pea Bean' - Kan ätas först som brytböna, sedan som färska bönor och sist (kanske bäst) låta de torka i sina skidor och sedan skörda bönor som ser ut som yin och yang!

Gulbeta, 'Golden Detroit' - Även bladen kan kokas och ätas som spenat. Goda lagringsegenskaper och blomningströg.

4 kommentarer:

 1. Vi är ibland en smula skeptiska till trädgårdsprogrammen på TV, men just Värdshusträdgården är faktiskt helt galet charmigt.

  Och vilket tips om engelska Garden Organic - ska naturligtvis undersökas snarast!

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker portal! Ska sparas i inspirationsbanken:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 3. Goa foton Sugen på lite grönt!!
  KRam Ninne

  SvaraRadera
 4. Åh va många fröfirmor jag hittade nu. Jag spar alla länkar till kommande fröbeställningar.

  Tack för tipsen.

  /Nina

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)