onsdag 3 mars 2010

Att fröså dahliorJag har alltid varit svag för dahlior. Oavsett sort är de så lättskötta och behändiga. Kräver inte mycket av sin odlare.Ibland är det svårt att hinna med att gräva upp knölarna på hösten, men det är också det enda negativa jag har att säga om dessa tacksamma blommor som lyser upp trädgården långt efter det att de flesta andra perenner gett upp. I höstas fick jag veta att man väldigt enkelt kan fröföröka sina dahlior också. Kan vara bra att veta om man missat att gräva upp några! Klicka på Läs mer för att veta mer om hur man gör. Missa inte heller att besöka Svenska Dahliasällskapet. (Bilderna har jag lånat från http://www.odla.nu/ och http://www.countryliving.com/)
Så här har Gunnel Carlson skrivit i en dagstidning i höstas (fick urklippet per post av min mamma så jag vet inte vilken tidning):
"När blomman vissnat och knoppen torkat så "klämmer" du ut fröna ur frökapsenl och förvarar dem i en torr påse under vintern. I februari kan du så dina dahliafröer som blommar redan till sommaren. Kom bara ihåg att fröplantorna inte blir exakta kopior av moderplanten, det lyckas bara knölen med!"

På den fina bloggen Blomster-tips hittar man också en utförlig beskrivning av hur man gör och bilder på resultatet! Klicka här för att komma dit.

4 kommentarer:

 1. Dahlia är en vacker blomma och enligt sniglarna så smakar den gott oxå ;) Så tyvärr kan jag inte ha den hos mig, inte ens i krukor. Njuter av andras bilder istället :)

  Ha en skön dag ♥

  SvaraRadera
 2. Dahlior är vackra! Du verkar ha många, eftersom du gör så stora arrangemang med dem. Jag har lite frö liggande, kanske ska göra ett försök att så dem.
  Ha en bra dag!
  /Christina

  SvaraRadera
 3. Tjohoo igen :)
  Jo tack, jag läste ditt svar om varmbänk och det är fortfarande lockande men tror inte jag har tiden, tyvärr. Förstår att det är daglig skötsel men jag följer din blogg och ser Ruccolans gröna blad :)

  Det är lättare att svara direkt i komentatorns blogg, jag gjorde som du förut och det är dessutom roligt att hälsa på den som har hälsat på hos mig också :)

  Sniglar är ett elände och jag kämpar varje år med dem men tack å lov att de inte hittat in i växthuset - än.... :)

  SvaraRadera
 4. Det är väldigt lätt att så dahlior. Det gjorde jag för första gången förra året och dom blommade så fint. Du kan se några av dom i min "Blomster-tips" blogg:
  http://blomster-tips.blogspot.com/2009/11/dahlia.html
  Ha en skön kväll! / Irene

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)