torsdag 11 mars 2010

Nu blir det snart nässelsoppa!

Veckans vårspaning ledde till detta läckra nässelfynd!

Fyndet gjordes på den enda lilla plätt av trädgården som inte täcks av snö.  Bara lite mer tö så ska det nog gå att samla ihop till vårens första nässelsoppa. Klicka på Läs mer längst ner i detta inlägg, så finns det ett härligt recept på nässelsoppa där!

I samma slänt fann jag ytterligare en rugga med snödroppar på gång.

Någon annan slags lökväxt stack också upp. Ingen aning vad det kan vara. Vårstjärna? Det finns gott om sådana i den slänten.


Nässelsoppa
Det här blir en rejäl sats, 10 portioner, så att man kan frysa in lite också. Det är ju inte precis varje dag man hinner ut och plocka nässlor till middagen!
4-5 liter (halv hink) små nässlor eller, längre fram i vår, toppskott
2,5 liter vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
50 gr smör
3/4 dl mjöl
1 dl grädde
Kanske viktigaste av allt är att skölja nässorna riktigt noga! Det är inte kul att få grus i tänderna! Ta bort stjälkar som är alltför grova. Koka upp vattnet och lägg i de sköljda och avrunna nässlorna. Låt koka i ca 10 minuter. Sila av nässlorna och låt dem svalna. OBS! Spara spadet! Därefter kramar man ur nässlorna ordentligt och hackar upp dem med kniv. Gör en liten deg av mjukt smör och mjöl i en liten skål. Koka upp spadet igen och tillsätt buljongtärningarna. Lägg i  degklumpen av smör/mjöl.  Låt soppan koka i ca 5-7 minuter.  Lägg i de hackade nässlorna och grädden.
Till denna härliga soppa serveras med fördel vitlöksbröd!


12 kommentarer:

 1. Jag har inte sett en enda nässla än, men nässelsoppa är så gott!! Längtar. (Jag har några påsar kvar i frysen från förra året, får väl plocka fram en påse)
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 2. Den ser alldeles nyvaken ut, nästan lite rufsig i håret:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 3. Somliga har ju tur! Här i Norduppland är det fortfarande alldeles för mycket snö kvar för sådana fynd. Var bor du ?

  SvaraRadera
 4. Allt grönt är välkommet nu. Nässlorna gillar jag särskilt. Ikväll ska jag på möte med Sällskapet Nellorna. Då blir det mer nässlor! (Ska gå ut och se om jag kan plocka med några blad och fresta med.)
  Eva

  SvaraRadera
 5. Men så underbart! Här kommer det att ta tid innan jag ser något grönt men det är så inspirerande att följa den svenska våren via olika trädgårdsbloggar.

  SvaraRadera
 6. Nämen - nässlor?!! Kors då! Så långt våren har kommit hos dig :)

  Läser om dina drömmar om glashus och vinterträdgård - att gå från vardagsrummet ut i glashuset är ju alldeles... härligt! Jag drömde också om det en gång.... men insåg att det skulle aldrig fungera då tomten tar slut precis där mitt glashus skulle byggas :) Attans att husen ligger så tätt här, hade mycket väl kunna tänka mig en vinterträdgård :)

  Ha det så gott :)

  SvaraRadera
 7. Tyvärr har vi inte så noga ritningar på grunden ännu annars är det Classicums Serralux vi har kollat på. Jag tror det blir 3,75x4,5 m. Så det är klart liksom. Frågan är hur vi ska göra med värmen och det har vi inte riktigt klarat ut ännu, det tar nog ett par månader till innan vi har löst.
  /Carin

  SvaraRadera
 8. Ohh nässlor!!!
  Jag torkade 60 liter förra året och jag har lite kvar faktiskt.
  Dricker the för min sjukdom.
  Bäst gillar jag hässel pesto det är så gott
  Här finns inte en chans att se dem än.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 9. Hör av dig om du inte hittar recept.
  Skicka i så fall mejl det är lättare att svara då.

  annika

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder!! Älskar alla vårtecken!!

  SvaraRadera
 11. ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ nu är jag grön av avund:) både på att du har nässlor och att du har snödroppar:))åså var det ju det här med våren också ni har det betydligt bättre på den fronten också
  Berit

  SvaraRadera
 12. Du har så fint här på din blogg med alla olika upplägg. Måste fråga om det är gratisvarianten ? Jag kan inte hitta någon sådan layout.
  Rikt och varierande innehåll så här kan jag sitta länge länge och njuta.
  Tack och Godnatt :)

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)