onsdag 20 oktober 2010

Drömmar om vinterträdgårdVi har i många år drömt om en vinterträdgård. En plats för att odla, äta, vara ute fast inne, inne fast ute. Vår tomt ligger mycket vackert men högre än man kan tro och det blåser ofta mycket. Då hade det varit skönt att kunna njuta av en plats som är "halvute". Men vad, hur, var? Frågorna är många och drömmen ändrar ständigt form. Bild: http://www.countryliving.com/


Vi har kommit så långt i vårt funderande att vi vet att vi vill kunna gå inifrån huset och ut. Vi vet också att att vill kunna odla där lika mycket som att bara vara där, äta och umgås.
Bild: http://www.allaboutyou.com/


Kanske så här? Fast efter den här vintern funderar man ju på snöras. Hur skulle det gå?
Bild: http://normanpratt.ie/


Eller så här? Mer växthuslikt? Vitt är vackert och viktorianskt.
Bild: http://www.mortongardenrooms.com/. Men vitt kanske kan bli lite pråligt på vårt faluröda hus?Ja, ja, vi har tid att fundera ett bra tag ännu. Det är viktigt att drömma - däri ligger minst halva nöjet. Och jag fortsätter att längta med den här underbara boken vid min sida, "Drömmen om ett orangeri" (2007) av Paula Ahlsén Söder och Stefan Söder.

17 kommentarer:

 1. Drömmen delar jag med dig! För varje år blir drömmen allt hetare. Jag har - i hjärnan - planerat en stor glasveranda i vitt, för vårt hus är falurött med vita detaljer. Så det skulle nog passa er också. Man kan ju minska på vitheten genom antalet glas. Min farfar hade ett falurött hus med en avlång glasveranda i vitt och det var sååååååååå fint. Natuligtvis ska den vara byggd så att den inkluderar stora ingången, visserligen har ni redan en vacker igång men ändå... Jag skulle absolut inte välja något som ser ut som ett växthus - nej vinterträdgården ska harmoniera med huset. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara inspirationsbilder du har letat upp!

  Ha en fin dag

  Rebecca

  SvaraRadera
 3. Visst är själva drömmandet härligt1

  Satt o tänkte på att det faktiskt är det jag gör hela tiden, mer eller mindre.... drömmer ihop trädgårdar till andra. Det är väl en av fördelarna med jobbet, skulle jag tro:-)

  Men jag hinner också drömma mina egna drömmar förstås:-) Ha det skönt i drömmarnas tid, fina bilder. Tack!

  SvaraRadera
 4. Vi håller på att planera ett frostfritt uterum från Classicum som ska sitta ihop med vardagsrummet. Vi har lite ritningar på bloggen. Men vi har ännu inte bestämt hur vi ska göra med grunden. Vi skulle vilja ha någon slags uppvärmning så att vi kan hålla det frostfritt. Så om du är intresserad så håll lite koll på oss.
  /Carin

  SvaraRadera
 5. Underbara bilder! jag vill ha vår NU! :)

  SvaraRadera
 6. Ja, drömma måste man få göra! Vilka inspirerande bilder du visar, man blir ju så sugen!

  SvaraRadera
 7. Du är inte ensam ;0)! Sitter och funderar om vi bara ska ha en inglasad veranda eller något mer isolerat... Svårt! Tänk att lapptäcket du valde passade såååå bra till min matta *hihi*. Tack för inspirationen du delade med dig av!

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 8. Härliga drömmar! Ja, det är en av mina också, vindruvor, nektariner, alla godsaker och exotiska växter underbara sittplatser att krypa upp i med en underbar bok! En lott vinst skulle sitta fint!(:D Tack för inspirationen!
  Gullvivan

  SvaraRadera
 9. I should love one of those too! Dreams are good!! Good luck with your dreams coming true. ;>)

  SvaraRadera
 10. Bilderna ser helt fantastiska ut! Och jag tycker nog också att vinterträdgården ska harmoniera med huset och inte vara ett växthus...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 11. Oj vad mycket valmöjligheter.
  Svårt att välja.
  Håller med om att halva nöjet är att drömma. Drömmer nog lite för mycket jag.
  Lycka till och hoppas att denna drömmen blir sann.

  Kram

  SvaraRadera
 12. Så flitiga som ni är blir det säkert en vinterträdgård också, lika snygg som allt annat ni gör. Lycka till!

  SvaraRadera
 13. Hej Charlotta.

  Skøn inspiration ... Jeg vil osse ha' en udestue der skal passe til huset. Dejligt man kan drømme med :-)
  Kh Lone

  SvaraRadera
 14. En dröm vi delar gemensamt med många andra. Jag skulle vilja ha ett orangeri med sadeltak från ena kortändan på huset. Om jag drömmer och längtar? ja och jag får nog fortsätta lite till med det.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 15. Vilka underbara bilder. När vi köpte den här gården, fanns det en "altan". Alltså bara en utgång och så stenplattor och några barrväxter. Hon som bodde här innan kallade det för "Fläskhörnan" för man kunde hänga fläsk på väggarna och få det stekt !!! Här fanns ingen annan stans att ha en altan, så vi fick fixa en där. Dörr ut fanns ju, sen la vi trägolv, plasttak, spikade upp en låg vägg, och sen har vi skjutbara fönster runt om. Huset byggdes till så det blev detta hörn. Väl inte det bästa men vi hade inget val
  Ha det så gott

  SvaraRadera
 16. Åh, Jag drömmer mig bort en stund hos dig, när jag ser dom vackra bilderna! Ljuvligt....

  Trevlig Helg vännen!
  Kram Therese

  SvaraRadera
 17. Åh.. suck... så fina bilder... dubbelsuck... Ja, det är härligt att drömma :) och sedan så småningom kanske uppfylla drömmen.

  Första bilden är för mig en klar vinnare och passar väl till de flesta husstilar, röda som gula, gammeldags som funkis :)

  Vi kan inte ha vinterträdgård där vi bor nu, då skulle jag sitta med grannens vardagsrum som utsikt :) MEN vi har en dröm som vi återkommer till då och då, allt oftare nu när barnen börjar söka sig hemifrån - ett nytt hus, mer ute på landet. Maken vill bo vid en sjö, lite högt upp så det blir utsikt över naturen. Jag vill ha ett enplanshus, lagom stort, relativt underhållsfritt, en vinterträdgård!!! med utgång från vardagsrummet, värmeslingor i golvet så vissa växter klarar sig bra där, gärna utsikt över sjön :)
  hönshus skall jag också ha!
  Och gästhus till döttrarna :)
  Nu drömmer vi vidare... ha det gott, kram ♥

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)