Till vänster paprikatomaten 'Liebesapfel'. I mitten 'Ference Tender'. Till höger 'Anaheim Solano F1' (gröna) och 'Sweet Banana'. Uppe till höger två gula 'Monkeyface'. Klicka på Läs mer för att hitta vilka sorter jag tänker odla i år, med bilder, och lite om sorterna samt några odlingstips.
'Liebesapfel' - Om vi börjar med paprika, har jag länge bara haft denna paprikatomat. Den ger mycket och är härligt tjockväggig och saftig. Dessvärre finns den inte kvar i Runåbergs sortiment, men jag tar egna fröer. Det är lättare än lätt! Bara att pilla ut fröna ur den största och finaste välmogna frukten och lägga i ett kaffefilter på en hylla i köket. När de är ordentligt torra läggs de i fröpåse.
'Liebesapfel' - Om vi börjar med paprika, har jag länge bara haft denna paprikatomat. Den ger mycket och är härligt tjockväggig och saftig. Dessvärre finns den inte kvar i Runåbergs sortiment, men jag tar egna fröer. Det är lättare än lätt! Bara att pilla ut fröna ur den största och finaste välmogna frukten och lägga i ett kaffefilter på en hylla i köket. När de är ordentligt torra läggs de i fröpåse.
'Ference Tender' - Förra året testade jag ytterligare en sort; den här från Ungern som är mycket tidig. Skörden var ENORMT riklig och frukterna var söta och saftiga. Sötare än 'Liebesapfel', men inte lika tjockväggiga. De kan skördas både som ljusgula, orange och fullmogna röda. Plantan blir ca 40 cm hög. Finns hos Runåbergs.
'Klari Baby Cheese' - I år ska jag också testa den här nya paprikatomaten från ovannämnda fröfirma. Den ska ha tjockt, sprött och saftigt fruktkött. Kan liksom 'Ference Tender' skördas från ljusgul till röd. Plantan är 40 cm hög och påstås ge frukt tidigt och fortsätta med det tills kylan sätter stopp.
Som framgår ovan är inte någon av sorterna F1-hybrider och det är för att jag ska kunna ta egna fröer. Samma sak är det med chilin.
'Hot Lemon' - Runåbergs skriver: "Medelhet chili som verkligen smakar citron. Varmt gul, torpedformad, lite åsad, 5-6 cm lång fruk. Lätt att torka och ger ett utsökt citronchilipulver."
'Jamaican Bell' - Örtagårdens fröer: "God men inte så stark, doftar rabarber. Form som en kyrkklocka, klarröd, mycket vackra frukter."
'Sweet Banana' - Den smakar inte banan! Örtagårdens fröer skriver: "... ingen hetta alls, bara massor av söt god smak och jättestora frukter ca 15-20 cm långa och vackert oranga."
'Monkeyface' - Örtagården skriver "Vackert rynkad frukt gyllengul /.../ smaken är /.../ en explosion av fruktiga väl sammansatta smaker, medelstark som gjord för grytor och grillsåser".
'Mini Bonnet' - Örtagården skriver "Ett otroligt vackert litet träd med platta vågiga frukter 3-4 cm i diameter. Vad mer kan man begära av ett litet prydnadsträd? Jo, att frukten smakar bra och det gör den. Den har en mild hetta och en behaglig aprikos-persikosmak."
'Arizona' - Örtagården: "En stor helt blåbladig buske med vackert röd-oranga små frukter" och jag kan intyga att den här ca 60-80 cm höga busken är en fröjd för ögat. Den är dessutom alldeles lagom het i smaken.
'Rocoto red' - Åke Truedsson beskriver den så här: "Perenn storfruktig köttig het chili. Plantor 1,5-2,5 m höga. Lila blommor. Ovanlig här, vanlig Peru-Bolivia." (ur Tomatklubbens medlemsblad 2010)
Det gäller att vara tidigt ute när man sår chili. Januari-februari är lämpligt. Jag sådde mina chili i mitten av januari och tänker så paprikorna i slutet av februari. När de är ca 5 cm höga omskolar jag dem och sedan en gång till när de är ca 20 cm höga. De behöver mycket näring, jämn tillgång på vatten och tillsyn under hela växtsäsongen. Det är lätt att plantorna drabbas av löss om de torkar ut och de rackarns odjuren sprids snabbt om plantorna står tätt. I fjol odlade jag i en sorts fantastiska självvattnande odlingskärl av frigolit, som vi köpt i Danmark, och jag hade inte ett enda lusangrepp på hela säsongen. Om jag hittar bild på nätet ska jag skriva ett inlägg om dessa odlingskärl, för de är värda sin vikt i guld! Kommer definitivt att skicka bud med min danske granne om fler kärl i år. För mer tips och odlingsråd, läs gärna boken Chilipeppar (2004) av Mr. Chili himself, Philippe Plöninge.
Det ser riktigt fint ut, jag börjar imorgon...jag hittar ju inte mina krukor. Tycker du att din 'krukmakare' fungerar bra? Håller krukorna till det är dags att omskola?
SvaraRaderaTack! Japp, krukmakaren funkar finfint. Ett trick är att ställa krukorna riktigt tätt, så att de hjälper varandra att hålla fukten. Tänkte faktiskt göra ett litet inlägg om den där lilla hjälpredan. Ha det gott!
SvaraRaderaBra där! Har glömt chilifrön - ska NATURLIGTVIS beställa genast och så fort som ögat! Bilden på din chiliskörd är vacker som ett konstverk.
SvaraRaderaTack o tack, Arboarkticum. God lycka med beställningen av chilifröer (chili lär hålla de svåraste gastar och otyg på avstånd...)
SvaraRaderaHärligt inlägg!
SvaraRaderaJag har odlat chili i 7-8 år, är helt beroende av chili så gott som varje dag i min matlagning. I årets såbyttor har jag 12 olika sorter. Förra årets skörd blev enorm.....ser fram emot ditt inlägg om krukmakaren, vart har du köpt den?
Tack, Billan! Vilka sorter odlar du i år? Inlägget om krukmakaren kommer imorgon. Inköpt hos Lindbloms frö i Kivik.
SvaraRaderaVilken näring ska man gödsla chillin o parikan med? Jag har en inglasad balkong och är nybörjare.Mvh Rose-Marie
SvaraRaderaHej Rose-Marie,
RaderaDu kan använda vilken gödsel som helst som innehåller dubbelt så mycket (totalt) av fosfor (P i NPK) och kalium (K i NPK) som kväve (N i NPK). Då får du rikligt med frukt:)
Lycka till!