lördag 20 februari 2010

Blek rabarber


Boken Köksträdgården - Det gröna arvet (1996) av Lena Israelsson ligger alltid på mitt sängbord om våren. Den handlar om ett kulturarv som inte alls bevarats särskilt väl och jag fängslas av all den kunskap och det breda utbud av köksväxter som våra förfäder hade. Varje år är det också något som pockar extra mycket på min uppmärksamhet. Ett år var det ovanliga potatissorter, ett annat år var det fröodling. I år är det blekning som roat mig mest. Har redan bestämt mig för att bleka rabarber. Det verkar behändigt och säkert förknippat med stor njutning att ta in de första små späda stjälkarna. Bara att stjälpa en tunna över när de första tecknen på liv visar sig. Enligt Israelsson kan man ha tunnan över rabarbern i upp till 6-7 veckor!
Så här fint ska det kunna se ut om 6-8 veckor...


... men det är lite, lite svårt att tro idag när jag plumsade ut med snö upp till knäna och det vräkte ner mer snö. Någonstans här under sover i alla fall vår rabarber.

6 kommentarer:

 1. Ja vad skall man tro om våren...
  Jo då denkommer och när den kommer går det snabbt.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Låter spännade att bleka rabarber...
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 3. Vi besökte Royal Botanic Gardens under vår vecka i Sydney. Där fanns förstås ingen snö, men en väldigt fin och starkt doftande kryddträdgård. Barnen fick springa fritt på gräsmattorna och man kunde åka ett litet rött tåg genom parken, så hela familjen uppskattade besöket. Personligen gillade jag ormbunksväxterna mest. De är urgamla som arter och växer vilt i Australien.

  http://www.rbgsyd.nsw.gov.au/welcome_to_bgt/royal_botanic_gardens

  Här i landet utan årstider njuter jag av att läsa om allas längtan efter sol och vår och om alla sysslor och känslor som hör en viss månad till. Jag kan sakna det en smula. Snödropparna kommer att vara vackrare än någonsin i år efter en lång och kall vinter.

  SvaraRadera
 4. Ja, dessa årstidsskiftningar är verkligen speciella och precis som du skriver, Maria, kommer vi säkert att njuta extra i år, när väl våren kommer. Tack för länken, ovan. Ska bli intressant att läsa!

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Varför bleker man rabarber?

  Skånehälsningar :-)

  SvaraRadera
 6. Nina: Blekt rabarber är mjäll och mildare i smaken. Jag ska prova för min dotters skull, som får ont i magen av vanligt skördad rabarber. Dessutom tror jag man driver den, så att det går att skörda tidigare. Ha det gott, Charlotta

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)