fredag 15 februari 2013

Årets första omskolning


Så där, första lilla omskolningen är klar! Åtta fina små tomatplantor
av sorterna 'Micro Tom' och 'Yamal' har nu fått flytta till större
krukor och fått ny, näringsrik jord. Ännu måste de stå under lysrör
för ljuset på fönsterbänkarna räcker inte till än på en månad.


Båda sorterna ger små kompakta plantor med tidig blomning och jag hoppas
få rekordtidig skörd på dessa. Vi får väl se, men det är alltid lika
spännande att se hur det går!

Nu ska jag fortsätta planera för årets köksträdgård och beställa
fler fröer. Haverrot och lejongap kommer att vara några av
nykomlingarna i år. Ha en skön fredagskväll!

Keep calm and keep on gardening,

13 kommentarer:

 1. Dejlige billeder der fortæller at det snart bliver både forår og sommer :-)

  SvaraRadera
 2. Härligt!!!Jag måste så mina först innan jag kan skola om:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 3. Mm vad härligt med att få ha fingrarna i jordne.
  haverrot var det första jag odlade i våran trädgård. Fast det var första året innan jag ens hade röjt trädgårdslandet från malört och björnbär.Så skörden uteblev.
  Ja så kan det gå.
  Kram till dig från mig
  Annika

  SvaraRadera
 4. Hej Bästa Charlotta
  jisses vad kul att se......
  ja nu går det fort,,,underbart :)
  å missa nu inte.....

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  de e kul att vara med :)
  VÄLKOMMEN
  Håkan

  SvaraRadera
 5. Vilka sötnosar!
  Ha en trevlig helg!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Så härligt det spirar! Tänk, att det redan är dags att så fröer, eller.....nåja, det är ju i mitten av februari, men det känns så otroligt avlägset med denna vidlyftiga vinter!
  Lisa

  SvaraRadera
 7. Vad härligt! Här blir det två tomatsorter - körsbärstomaterna Mei Wei och Sungold. Första året med dem, men jag hoppas att de håller vad de lovar. Efter vad jag läst så låter det som två smarriga sorter.

  Tack för härlig inspiration och mycket kunskap som du delar med dig av!

  SvaraRadera
 8. Här är det dags för omskolning två - sådde alldeles för tidigt i år, det inser jag nu. Dina två sorter har jag missat, ska bli intressant att se hur de utvecklas!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 9. Visst är det härligt med jord under naglarna igen ;-) Provar också några minisorter i år, Microbel och Vilma, blir kul att se om de är snabbare än de jag brukar så. Haverrot odlade jag tidigt här, några blev kvarglömda och blommade så vackert året efter med lila blommor, otroligt fina ! För några år sedan sådde jag haverrot igen, men då blev blommorna gula ! Snopen vart jag, hade ju sett fram emot de där snygga lila...Jag har ju den vilda haverroten som blommar i gult här i gräsmarkerna. Annars gillar jag smaken på svartroten bättre. Ha en fin söndag !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 10. Härligt att se dina små fina tomatplanter. Längtar tills mina kommit upp med. Då är våren nära. Tänkte köpa ett lysrör till plantorna men vet inte riktigt vad jag ska köpa och vad jag ska fråga efter. Såg blomsterlandet hade för lite över 300 kr men antar det blir billigare att köpa i en vanlig lampbutik??

  /Malin

  SvaraRadera
 11. Härligt att se din söta små tomatplantor. Längtar till mina kommer upp med, då är våren nära. Funderar på att skaffa ett lysrör till mina plantor, men är osäker vad man ska ha. Kan man köpa i vanlig lampaffär, men vad ska jag fråga efter??

  Vad är det för krukor du har till dina omskolade tomater??

  / Malin ( Sundsvall)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin,
   Ursäkta att mitt svar dröjde. Vad gäller lysrör finns många varianter, men den jag använder är en armatur från Jula med två lysrör i. Det ena lysröret är ett vanligt med gult sken från Jula medan det andra lysröret är ett från Osram som heter Flora - inköpt i en riktig lampaffär. Just kombinationen av dessa två lysrör tycker vi ger jättebra resultat. Lysrörsarmaturen hänger i kedjor så att man kan ha den ända nere 5 cm över krukorna i början och sedan kunna höja i takt med att plantorna växer. Krukorna till tomaterna är vanliga torvkrukor. Finns på Blomsterlandet t ex.
   Bloggkram,
   Charlotta

   Radera
 12. Det här med lampor känns lite invecklat. Har iallafall köpt en lampa på blomsterlandet så hoppas att den ska fungera nu. :) Såg liknande krukor på blomsterlandet, får ta och åka dit och köpa ett par. Blev visst dubbel kommentar sist. Har lite problem att kommentera, nåt fel måste det vara. / Malin

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)