Åh, vilken lycka!!! Första gojibäret någonsin i vår trädgård är nu moget!
Efter tre års tålamod och undran över de blom- och bärlösa buskarna,
som står i växthuset, är det fullt av blommor och bär.
Ett är alltså redan moget och resten är gröna som de två
översta på bilden ovan. Åh, tänk, att göra müsli med egna
översta på bilden ovan. Åh, tänk, att göra müsli med egna
torkade, ekologiska gojibär. Helt galet kul:)
Lev väl,
Grattis, Charlotta! :) Själv fick jag massor med bär förra (= första) året, men gillade absolut inte smaken på dem (vi åt dem färska och alla grinade illa), i år är busken (planterad i tunna) monstruös, men jag har inte sett några blommor än, tänker du torka med socker, eller helt naturellt? Jag undrar så för de smakar ju så annorlunda de man köper bland de torkade frukterna... Ha det gott! :) Mia
SvaraRaderaHm, intressant, Mia... Kanske är det så att gojibär liksom tranbär torkas med socker... det har jag inte tänkt på! Ska kolla på innehållsförteckningen på påsarna i affären! Jag hade tänkt att jag skulle torka dem och ha dem i müsli. Lovar att rapportera om de smakar annorlunda än de torkade man köper:)
RaderaHäftgigt!! Gojibär är så himla gott i müssli.
SvaraRaderaHa de gott. Kram, Catarina
Har du busken i jordbädd eller kruka? I växthuset året om? Jag har en liten planta som jag fått av en arbetskamrat men det är inte jätteenkelt att hitta råd om skötsel mm. Jag bor ju i zon 1.
SvaraRaderaKram
Hej Marina,
RaderaJo, jag har busken i jordbädd i kallväxthus året om. Den ska gå att odla utomhus också och kanske jag ska prova att dela denna planta och flytta ut den ena...
verkligen lycka! Trodde att det var en härdig växt, är det inte det.... eller finns det flera sorter
SvaraRaderaHej Marie,
RaderaJa, den ska vara ganska härdig, men vi bor i zon 3-4 här, så därför har jag varit försiktig och haft min i växthus de första åren.
Wow....så kul.
SvaraRaderaDet blir väl till att smaka med andakt :)))
Ha det bra :)
Häftigt! Hade inte en aning om att de gick att odla på våra breddgrader. Alltid lär man sig något nytt!
SvaraRaderaVad kul :) kram Suss
SvaraRaderaDet var roligt att få se hur gojibären ser ut innan dom är torkade!
SvaraRaderaKram, Monica
Som sagt .... Galet kul med egna gojibär!!! Vilket tålamod du har. Ha det gott i sensommarvärmen.
SvaraRaderaKram från Eva Linnea
Jag har en buske som börjar bli enorm! Inga bär ännu, men jättelånga skott som börjar vara lite i vägen... Klipper ni era?
SvaraRaderaHej Johanna,
RaderaNej, jag har aldrig klippt mina. Bara lite torra toppar på våren har jag klippt bort. Jag binder upp de långa skotten istället.
Ha det gott!
Men så spännande. Köpte en buske i somras och den är nu högre än mig, men den har inte blommat. Sådde frö också och har flera småplantor på gång. Då inte ens trädgårdsmästaren jag köpte busken av har fått sina att blomma blrjade jag bli lite missstänksam, men nu när jag ser att det går får jag nytändning. Ska definitivt pussla om min lite mer och hoppas på blommor och bär ett annat år :)
SvaraRaderaSolsken
//Linda
Ps! Hur har du skött din? Får den mycket vatten och hur mycket gödslar du och med vad?
SvaraRaderaDen får bokashi-kompost, Linda! Och vatten på samma sätt som allt annat i växthus.
RaderaKram!
Och sån en undran till – är du nöjd med bokashin? Är sp sugen på att skaffa en sådan, men funderar på om det bara är en modegrej och jag har fallit för reklamen.
SvaraRaderaJag låter nog näst intill religiös när jag pratar om bokashi:) Har hållit på i två år och skulle aldrig vilja vara utan. Började med två 10-litershinkar första året och gick sedan över till störra bokashi-hinkar med tappkran, så nu kan jag även vattna rosor och annat i trädgården med bokashi, där jag inte kan gräva ner kompost. Det finns nu försök gjorda i Holland som pekar mot att buxbomssjukan går att komma till rätta med genom att spruta buskarna/häckarna med bokashi. Läs mer på bokashi.se:)
RaderaHa det gott,
Charlotta