Ja, den frågan ställde jag mig igår kväll, när jag tillagade några av
vårens finaste primörer tillsammans med det sista av fjolårets skörd.
Den sista av pumporna från matkällaren, en Turk's Turban, var lika fast
och fin som när jag la in den på hyllan i oktober! Den är ju sannerligen
motsatsen till vårprimörerna... En postör? En posteriör? Inga av dessa
ord existerar i Svenska akademiens ordlista. Primör finns och på franska
finns "primeur" som bland annat betyder det första. "Postérieur" finns
också i franskan och betyder bland annat senare. Posteriör vore därför
kanske mest korrekt, men postör känns ändå mer likt primör...
Vad tycker ni?
Våra sparris av sorten som planterades våren 2010 har nu tittat
upp och i år får vi skörda en tredjedel av det som kommer upp före
midsommar. Först nästa år får vi skörda fullt ut, men åh, som vi
njuter av att få skörda detta allra första!
Körvel och piplök fanns också gott om att skörda igår.
Nog är det allt lite lustiga kontraster, med tulpan, pensé,
sparris, piplök, körvel och pumpa på samma bild?
Väl inne i köket med hela härligheten, blandade jag kokta, ljumma kikärtor och dinkelgryn
med finhackad piplök, körvel och lite gul paprika, olivolja, pressad citron och salt. Ovanpå
denna matiga sallad lade jag bitar av sparris som smörstekts tillsammans med grovhackad
vitlök. Det godaste sättet att tillaga sparris om någon frågar mig!
Till den ljumma salladen av vårprimörer serverades ugnsbakad "höstpostör".
Vad vi drack till? Till en sådan här egenodlad festmåltid passar inget sämre
än champagne!
Så gott det ser ut! Och så snyggt du har dukat! Vilken lycka att kunna äta egenodlade "postörer" året om : )
SvaraRadera/Cika
Ser läckert ut. Champagne är ju inte heller fel!
SvaraRaderaDet språkliga låter jag dig reda ut utan inblandning från min sida, jag njuter istället av dina bilder och din beskrivning, och det vattnas i munnen.
Trevlig söndag!
//Ulrika
Det låter gott!!!och ser gott ut!Champagne är heller inte så dumt!
SvaraRaderaKram
Mariana
Härliga bilder! Postör låter helt klart bra, kanske kan bli ett nytt ord i svenska akademins ordlista om inte annat :-)
SvaraRaderaHa det gott!
Annika
Underbara bilder kram Suss
SvaraRaderaChampagne!! Det var inga dåliga grejor.
SvaraRaderaOrdlekar är roliga. Prim, sekund, ters .... kanske man kan spinna vidare på? Men det kanske blir för mycket "sekunda", som något som inte är så bra, då.
Hoppas vinet smakade gott till era "sekundörer" (Nääää, det blir inte bra!)
Kram från Eva Linnea
Så vackra bilder!
SvaraRaderaPostör tycker jag är ett bra ord. Börjar vi använda det kommer de dessutom att tvingas sätta in det i ordlistan förr eller senare :)
Mums, så gott det ser ut. Har också några pumpor kvar, får nog ta dem snart. Fantastiska överlevare är de. Grannen kom förresten med en helt vanlig sommarsquash som hon lyckats övervintra flera stycken genom att ta in och lägga dem varmt i höstas, då fick de hårt skal och blev gula istället för gröna.
SvaraRaderaSå de har haft squash hela vintern igenom, praktiskt. Nu i primörtid är det annars lätt att glömma av det man har i lager, tack för påminnelsen.
Lisa/Lisas trädgård
Vilka vackra bilder du tagit, än så länge är pumpan kvar på skåpet här. Jag tror jag ska sätta några som blir mindre så det är lättare att ta en när man känner för det, det blir ju så himla mkt att ta hand om på en gång annars (:D
SvaraRaderaHa det gott!
Riktigt läcker och inspirerande middag! Vad roligt med pumpan, och så läskad jag blir av sparrisen (planer finns för odling men än har vi inga). Och vackra, vackra bilder!
SvaraRadera