tisdag 6 mars 2012

Många tomatsorter blir det!


I söndags, 4 mars, sådde jag alla årets tomater. Jag har ju redan tidigare sått tre sorters ampeltomater för att få fram mogna tomater så tidigt som möjligt. De är nu omskolade till större krukor.

'Black Plum' odlar jag varje år. Den ger massor av tomater som är jättegoda och som
dessutom sätter frukt långt efter att de andra sorterna slutat på höstkanten.

Förra året hade jag nästan 40 olika sorter och i år tänkte jag ta det lite lugnare;) Jag gjorde mitt yttersta för att välja ut ett mindre antal men det blev i alla fall 16 olika sorter! Jag kommer inte att ha färre tomatplantor utan bara fler av samma sort!

En annan favorit som jag inte heller i år kan motstå är 'Tiger Tom'. Den påminner mycket om
'Tigerella' både i utseende och smak, men är något mindre i storleken.


'Sungold' är den enda F1-hybrid jag odlar (och alltså inte kan ta egna frön från). Men den går inte att
vara utan! Den är godare än godis och det är sällsynt att den når ända fram till köket;)

Här är övriga listan med tomater som ska odlas hos oss i år:

Busktomater
Taxi - en gul, ganska stor tomat som gav massor av goda tomater förra året. Dessutom mognade den tidigare än de flesta!
Sunray Gold - en annan gammal favorit, som ger lagom stora, gula bifftomater. Härlig färg, god och riklig skörd!
Outdoor Girl - en tacksam röd tomat som får väldigt olika storlek på tomater. Den funkar lika bra inne som ute och sätter frukt även kyliga somrar.
Vzryv - för oss ny rysk sort för i år och en liten busksort som ger röda tomater. Detta är en av de bladmögelresistenta tomatsorterna, som vi satsat på i år.
Yamal - för oss ny rysk sort som liksom ovanstående ger röda tomater och är bladmögelresistent.
Cherry Salad - odlade vi för första gången förra året, utomhus. Fantastiskt goda, röda tomater på låg buske. Ska prova att odla både inne i växthus och ute.
Red Currant - vinbärstomat kallas dessa röda tomater som inte är större än ett vinbär. Jättegoda! Jag fick smaka hos Annika Christensen förra året och fick också några tomater med mig hem, som jag tog frön från.
Kotlas - En röd och mycket god tomat som inte heller blir så hög. Den ger skörd länge och därför ska vi ha den i år igen.

Normalhöga plantor
Floridity - En enormt god oval, liten tomat med en liten spets längst ut. Den är röd, fast och krispig och en storfavorit för den fantastiska smaken.
Peter den Hållbare - Den här är ny för oss och jag har fått den från föreningen Sesam. Den mognar inte helt och har därför mycket, mycket lång hållbarhet. Det ska bli en spännande utmaning att försöka ha egna tomater till jul! Kul namn också, tycker jag:)
Nyagouos - En mörkt röd, nästan brun, japansk tomat som blir normalstor till stor. Enormt goda och jämnrunda, vackra frukter. Vi odlade den för första gången förra året och vi kan inte motstå att testa den ett år till!
Black Plum - Se bild ovan!
Sungold - Se bild ovan!
Legend - En gammal engelsk kulturarvssort som intressant nog har god resistens mot bladmögel. Därför ska vi testa den i år!
Tiger Tom - Se bild ovan!
Brandywine - Detta är nog den tomat som vi odlat varenda år och som vi aldrig någonsin vill vara utan. En bifftomat som härstammar från amishfolket i USA och en sötare och saftigare bifftomat kan man bara inte tänka sig.
Lev väl,

17 kommentarer:

 1. Oj vilken tomatodlare du är! Men vilken fröjd att äta solvarma tomater i sommar. Ha en skön dag! Zinnia

  SvaraRadera
 2. oj! farligt att läsa sånt här vid lunchtid.
  hungrig!

  SvaraRadera
 3. Det blir till att äta mycket tomater under sommrarna!
  16 låter också som många men förstår att det är svårt att dra ner förmycket när det finns så många fina sorter.
  Här blir det nog bara fyra sorter

  SvaraRadera
 4. Jag säger som jag brukar säga: Milde tid, så mycket tomater! Hinner ni äta alla?
  Må så gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Haha, bara 16 sorter, du är väl för go'! Önskar dig lycka till med alla dina tomatsådder och sedermera ljuvliga frukter.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Åh vad härligt med så mycket tomater! Ska också försöka hinna med att odla lite emellan renovering :) Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Ojojoj, vilken samling av tomater du har. Skulle också vilja ha plats för så många, men det fodrar ett växthus verkar det som. Tycker inte det går likabra att driva upp plantorna på friland som i ett växthus trots att jag valt sorter för friland:( //Helen

  SvaraRadera
 8. Härligt! Flera nya för mig. Ordnar du provsmakning sen? ;)

  SvaraRadera
 9. Oj vad mycket tomater du odlar . Härligt. Kul att se vilka du sått.

  Kram

  SvaraRadera
 10. Imponerande många tomater du odlar, har du alla i växthus eller odlar du på friland också?

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 11. Så läckert inlägg!
  Tack för pennorna!/Anja

  SvaraRadera
 12. Jösses, 40 sorter! Fast 16 var rätt mycket det med. Men nog är det bra gott att äta hemma-odlade tomater :-) Mmmm, nu längtar jag till sommarn :-)

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 13. Herregud och jag som tyckte jag sått många i år....10 st :-)

  SvaraRadera
 14. Jag blir så imponerad av alla tomatsådder. Själv har jag två sorter som inte har kommit i jorden. Måste ta tag i det i veckan.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 15. Det blir många tomater hos er. Men, utan att vara trist, också många omskolningar, uppbindningar, tjuvningar och... Jag har tomatvila i år, men önskar dig all lycka!
  /Johanna

  SvaraRadera
 16. Underbart med tomatsådd och spännande att läsa om alla sorter! Flera av de du odlar hade jag förut, när jag hade ett växthus. Nu anpassar jag sortvalet till sådana som blir bra när de odlas utomhus i hinkar. Black Plum har jag däremot aldrig odlat och den lät väldigt intressant! Nu får det inte bli fler sorter i år för då blir min kille galen på alla plantor... Fast det finns ju ett nästa är också, vad tror du om Black plum, skulle den fungera i hink mot en södervägg utomhus?

  SvaraRadera
 17. Blir så imponerad av hur mycket ni gör hemma hos er. Är lite nyfiken, är det en heltidssysselsättning med trädgården och butiken eller jobbar du med något annat också? Kram Marie

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)