måndag 20 februari 2012

Nya chilisorter i årI år har jag satsat mest på chilisorter som jag odlat tidigare och några av superfavoriterna (förutom 'Brazil' som jag visade igår) är 'Mini Bonnet' längst till höger (som ser ut som spritsade maränger). Den är inte så stark och därför extra användbar tycker jag. En annan som också är så där lagom stark är 'Jamaican Bell', som ligger på det översta fatet och ser ut som röda klockor i formen. Den är ju så vacker också! Den gula längst till vänster, 'Hot Lemon' är också en superfavorit. Riktigt stark men med en syrlig citrussmak.


En ny sort för i år är den svagt rosafärgade till vänster på bilden ovan. Den heter 'Habanero Dulce' och är en rosafärgad habanerosort som inte är stark alls men som ska ha massor av den fina "habanerosmaken" som alla chiliälskare pratar om. När jag smakat habanero tidigare har det varit så starkt att jag inte kunnat förnimma något annat än djävulshetta;) Ska bli spännande i år att får uppleva själva smaken!

En annan nyhet för i år heter 'Suriamuchi'. Den finns i Föreningen Sesams sortiment av bevarandesorter och kommer från Indien. Den ska enligt uppgift ge en kaskad av smala, röda, svagt böjda och avsmalnande frukter i varje grenspets. Den lär vara stark och otroligt rikgivande! Jag lovar bilder så fort jag har någon. Kunde inte hitta en enda på internet, vilket gör det hela om möjligt ännu mer spännande:)

Lev väl,

12 kommentarer:

 1. Såååå läckert! Och bara namnet..."Suriamuchi" är helt underbart. Klart man måste testa en sådan läckerhet!
  Kram
  Randi

  SvaraRadera
 2. Ser ut som en trevlig blandning! Även jag odlar Dulce i år, men mest för andra att äta, eftersom jag även älskar hettan i chilepepparn, men även för den härliga 'mormors kalsongrosa' färgen! :) Suriamuchi har jag inte testat, men jag inväntar årets frökatalog och har egentligen inget mer odlarutrymme för Capsicum! Måste ju ha plats för lite tomater och gurkor m.m. också! Ha en härlig vecka! :) Mia

  SvaraRadera
 3. Är så dålig på att använda chili i matlagningen och därför brukar jag inte odla några men blir sugen på någon mild sort som man kan ugnsbaka på grovsalt för det är så gott.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Inspirerande! Jag har satt ett flertal sorter bla Jamacian Bell. Tycker den är så fin:). Och sen gillar jag när dom är lite milda i smaken. Blev sugen att testa 'Habanero Dulce'. Var kan man få tag på den?
  Önskar en trevlig vecka!

  SvaraRadera
 5. Her var mange spennende nyheter. Litt sent å kjøpe flere sorter nå kanskje, så jeg får prøve meg på noen nye til neste år.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset på lite lagom starka chili, jag får prova!

  SvaraRadera
 7. Vad många spännande sorter du har! Nu blev jag sugen att så Chili, gillade dom små söta röda,Mini Bonnet och Jamaican Bell!Hinner man om man sår nu? Ulrika

  SvaraRadera
 8. Det här inlägget måste jag visa för samuel! LOL
  kram Lottzy

  SvaraRadera
 9. Härligt! Ska bli spännande att följa utvecklingen. Visst är det supertrevligt att odla clili!? Färggrannt, smakrikt och ganska tacksamt!

  SvaraRadera
 10. Vad trevligt att få höra lite hur de olika chilisorterna är när de är klara. Jag har själv sått Jamaican bell i år, men gjorde det då för formens skull. Perfekt att den är lite lagom stark, det passar mig.

  SvaraRadera
 11. Härligt! Jag sår Chili för första gången i år och det ska bli jätteintressant och se hur det går)//Helen

  SvaraRadera
 12. Varje år försöker jag hålla ner antalet chilisorter. Varje år blir det ändå för många:) Habanero dulce testade jag för några år sedan och den blev som du skrev. Fruktig och aromatisk, men å andra sidan tycker jag den var lite svåranvändbar, eftersom den inte alls var stark. Saknar habanero lagom-stark...

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)