måndag 2 januari 2012

Grönkålssallad - godaste vitaminkicken!


Här kommer ett recept på världens godaste OCH nyttigaste grönkålssallad. Egentligen är detta min favoriträtt på julbordet, men den passar precis lika bra som vitaminkick i januari!


Har ni några juläpplen och nötter över från julen, så passar det bra att använda dem!


Ingredienserna är:
3-4 msk citronolivolja
1/2-1 rödlök
2 äpplen
en näve valnötter


Lägg repad grönkål i en mixer, i omgångar, så att den blir riktigt finhackad. Finhacka lök och äpple och blanda med grönkålen. Rör i citronolivoljan och blanda väl. Strö över valnötterna. Låt gärna det hela stå någon timme så smakerna får stråla samman riktigt väl!


Sen är det bara att njuta i fulla drag! Självklart går denna sallad att variera i det oändliga, men just citronolivolja, rödlök och grönkål är grundstommen, som kan få vem som helst att förälska sig i grönkål. Denna härdiga, friska och pålitliga vän i köksträdgården, som jag aldrig vill vara utan. Men nästa år ska jag odla massor av den fräcka purpurkålen, som smakar lika gott men ha en djupt mörkröd färg. Tänk vad läcker den här salladen kommer att se ut då!
Lev väl,

21 kommentarer:

  1. Åh, vilka fräscha bilder! Låter hur gott som helst. Verkar som jag får försöka odla grönkål nu då:)).
    Kram

    SvaraRadera
  2. Uhhhm, det lyder fantastisk dejligt. Den må jeg prøve, men grønkålen køber jeg hos grønthandleren. Kålormene spiste mine :-(

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvaraRadera
  3. Det låter verkligen gott! Jag har fått hem fröer till både krusad grönkål och till purpurkål. Ska bli spännande att se resultatet. :-)

    SvaraRadera
  4. Hej
    Det ser vel nok herligt ud. Bon apetit.
    Godt nytår herfra og glæder mig til at følge din blog her i det nye år. Du giver megen inspiration.

    SvaraRadera
  5. God fortsättning på 2012, och jag önskar dig ett bra trädgårdsår! Salladen ser läcker ut men jag tillhör dem som inte älskar grönkål :)
    Ha det bäst ♥

    SvaraRadera
  6. En riktigt god fortsättning på 2012 till dig också min stora inspiratö(r)s på området odling och att ta till vara allt det härliga som kommer därav. Tack för lyckönskningarna inför vårt spännande år och jag längtar mig tokig efter att kunna ha en riktigt rejäl köksträdgård. Lycka till med alla dina projekt och inte minst butiken - längtar efter att läsa en massa därom. Kram Mimmi

    SvaraRadera
  7. Je te souhaite Charlotta une bonne année !

    SvaraRadera
  8. Detta är något som passar mig perfekt!
    Tack för detta recept skall göras här i dagarna.
    Kram
    annika

    SvaraRadera
  9. Åh, så gott det verkar! Jag har aldrig ätit grönkål annat än som soppa eller långkål...
    Detta måste provas!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  10. Mums! Allt gott under 2012 önskar Eva Linnea

    SvaraRadera
  11. God fortsättning på dig med :)
    Ser mumsigt ut men grönkål är för beskt för min smak. men kan förstå att det är fullt av vitaminer.
    Trädgårdsmässan får man ju inte missa.
    Kram Pella

    SvaraRadera
  12. Purpurkålen växer den lika som grönålen eller är det huvud?
    Det lilla jag fick smaka an mina huvudkål rosso var smaskens men tyvärr förlorade jag kampen mot kållarven, en ska försöka i år igen.
    Jag är såld på strimlad spetskål med en dressing gjord på Japansk soya blandad med en riven vitlöksklyfta.
    Men kål är alltid gott, ska testa ditt tips.
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  13. Missade ett k! det ska inte vara grönålen...
    an ska vara av...
    så det kan bli!!!

    SvaraRadera
  14. Gott nytt år till dig ! Receptet låter jättegott, jag provar snart ! Fast valnötterna ligger i blöt för att jag ska så dem ;-) får väl köpa nya. Underbara bilder var det också !
    Ha en skön dag !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  15. Låter verkligen inte tokigt alls! Jag är grönkålsälskare sedan barnsben - vi åt alltid halländsk långkål till jul - så alla recept är välkomna. Vill man använda ett billigare alternativ till den ganska dyra citronolivoljan är det enkelt att riva lite citronskal i en vanlig god olivolja.
    Gott nytt år önskar Eva

    SvaraRadera
  16. Tack för receptet, jag har inte riktigt "kommit underfund" med grönkål (mer än att den är vacker och purpurkål är ännu vackrare) Få se om ditt recept kan råda bot på det! (:D
    Blomkärringen

    SvaraRadera
  17. Bra recept på grönkål, tack

    margareta

    SvaraRadera
  18. Hej Charlotta !

    Det lät så gott, så den har jag skrivit av, Och ska se om jag finner det som ska vara i.

    Tack för tipset.

    Kram Mi

    SvaraRadera
  19. Fina bilder och inspirerande recept! TACKAR!!

    SvaraRadera
  20. Fantastiskt god och fräsch sallad! Bästa grönsallad jag ätit!! Tack!

    SvaraRadera
  21. Fantastiskt god och fräsch sallad. Godaste grönkålssalladen jag ätit! Tack

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)