fredag 6 januari 2012

Blooming Friday - minnessaker



Klockan halv nio smög jag mig upp och tog fram de kalljästa bröden och ställde in i ugnen. Sedan kröp jag ner i sängen en stund till och vid tiotiden åt vi en lååååångsam, god helgfrukost med detta underbart knapriga och välsmakande bröd. Lättare brödbak får man leta efter och detta minnesvärda recept har jag fått av våra goda vänner Svenn och Mette, från Danmark, för länge, länge sedan. Receptet finns längst ner i inlägget under Läs mer.


Den fina nergången till butiken är inte riktigt så här fin längre utan snarare ett minne blott...


... för pelargonerna fick flytta in efter tredje advent, då vi hade butiken öppen sista gången för säsongen. Genast blev det lite mer rörigt...


... men det gör inget! Inte bara pelargonerna och jag stormtrivs här. Även mina rosmarinplantor har det härligt i trappen. Deras dystra tillvaro i mörka jordkällaren har alltid lett till en oundviklig död. Hu, jag ryser vid detta minne;) 

Det här är det närmaste en vinterträdgård jag någonsin varit och det är en underbar upplevelse att gå ner här för att pyssla om växterna, vattna och bara njuta!


Sådant här gör mig alldeles fnittrigt tokglad! En övervintrad chili som slår nya skott!


Det är sorten 'Brazil', som kanske i sin helhet inte är så vacker just nu, men som alltså är full med skott. Får de bara växa till sig lite till ska jag försöka ta sticklingar också.


En chili till har jag sparat, 'Etna'. Sannerligen en fin minnessak från förra växtsäsongen!  Den är full av torra och halvtorra frukter och har små skott här och där.  Om de fortsätter att trivas här, kanske vi får rekordtidig skörd av chili!

Klicka på Läs mer här under, så finns receptet på det goda kalljästa brödet där! Kram och ha en riktigt skön helg!
Lev väl,

Svenn's kalljästa frukostbröd

5 dl vatten
1/4 pkt jäst (12 g)
salt
vetemjöl

Blanda vatten, jäst och salt. Tilsätt mjöl tills du får en tjock gröt. Smörj en stor bakform och häll degen i formen. Låt degen jäsa över natten på en sval plats. På morgonen sätter du in brödet i kall ugn och bakar det i en timme i 200 grader.

OBS! Det går så snabbt att röra ihop två satser efter varandra och då får man två fina bröd på en gång. De håller nämligen länge och även om skorpan mjuknar efter första dagen, får brödet tillbaka sin fulla arom och knaprighet om man rostar det.

21 kommentarer:

  1. Vilken mysig nergång. Brödet blir jag sugen att testa.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Härligt att ha ett sådant rum för övervintrande växter och brödet ser jättegott ut! Det receptet tackar jag för:)
    Ha en fin helg!
    Kram Margot

    SvaraRadera
  3. Ja, ska någon ha ett ljust frostfritt ställe för alla sina övervintrare, så är det väl du!!!
    Det ser så fint ut, även med rosmarin och pelargonplantor!
    Brödet verkar ju väldigt enkelt; ska man ställa det i kyl över natten eller i rumstemp, om man bara har dom två att välja på?
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Det blir en god omväxling till de kalljästa solrosbullarna vi avnjöt till frukost idag. Kan varmt rekommendera även det receptet för en enkel, men riktigt lyxig frukost.
    http://mimmismammaliv.blogspot.com/2011/02/bortskamda-till-frukost.html

    Tror jag lägger i lite brödkryddor i brödet också - tack!

    SvaraRadera
  5. Snart blomstrar det igen :) våren är snart här. Kram Suss

    SvaraRadera
  6. Vintern behöver ju inte betyda att växterna glöms bort. Men för mig är det svårt att komma ihåg att se till dahlior, pelargoner och fuchsior. Därför måste jag säga tack till dig, för i morgon är det jag som tar en tur förbi källar- och garagefönster för att göra en midvinterkoll.
    Ha en god helg!

    SvaraRadera
  7. Så fina din Rosmarin är! Min står ute fortfarande och verkar trivas med det. Jag har också tagit död på dem i mörkt garage. Skulle önska en sådan fin trappa som du har.
    Så gott bröd du bakat, förstår att frukosten var mysig och god.
    Ha en fortsatt skön trettonhelg.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Såna där lättbakade recept gillar jag att följa. Och så lyxigt det är med nybakat till frukost utan att man behöver vara uppe i ottan....
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  9. Härligt gott med egenodlad chili, det var ett tag sedn men det får jag nog ta tag i igen:)
    Ha en härlig helg!
    Kram Malena

    SvaraRadera
  10. Härliga minnen.
    Och egen odlad chili det måste ju vara fantastiskt att ha.

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  11. En fortsatt skön och lååååångsam helg önskar Eva Linnea.
    Jag åker hem till Stockholm i morgon efter två och en halv vecka här nere. Det har varit jätteskönt. Vi ses.

    SvaraRadera
  12. Heisann!

    En underbar revy!

    Lyst til å ta en tur ut i naturen med kamera på starten av det nye året ?
    Bli med på vinterens Blogger's Sunday Walk!

    Mer informasjon finnes på bloggen min,litt her og litt der ;:OD)

    SvaraRadera
  13. Du är inte ensam om att få glädjefnatt av dina bilder! Fast jag inte ens är där!!! :) Du mååååste ge mig länken till där man köper den där lilla basilusken! Jag är sååå less på dessa f'#* kålfjärilar nu och fiberdukarna bara går sönder...

    Jag blir så glad när jag läser om dina chiliplantor. I år ska jag också ge mig på dessa heta rackare och planerna är stooora! Har du testat att röka chili någon gång? Jag läste att man kan göra det i en vanlig klotgrill så du må tro att jag är sugen på att testa. ;)

    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  14. Härligt med en vinterträdgård! Hoppas alla dina växter klarar sig finfint.

    Hälsningar Birgit

    SvaraRadera
  15. Härliga minnen och det brödet måste jag ju prova göra:)
    Ha en underbar helg!!

    SvaraRadera
  16. Vilket fint inlägg. :) Jag har också ett par chilis på övervintring men jag är tveksam till att de kommer att överleva. De står inomhus och det är nog för varmt och torrt... Vi får se hur det går.
    Kramar!

    SvaraRadera
  17. Mmmm ... tur att jag ska laga middag snart för nu blev jag hungrig. Visst är det härligt att ha ett ställe att förvara blommorna i över vintern. Jag har ju mitt uterum och förstår mer än väl din känsla. Och visst är det härligt med rosmarin. Jag har ett rosmarinträd som börjar bli ett antal år nu. Det använder jag året runt i matlagningen och det verkar det bara gilla för det bara växer och växer.

    Ha en fortsatt skön helg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
  18. Åh, det låter som en toppen-morgon! Här är det lååångt kvar tills man kan roa sig med sånt, vid 06-snåret hoppar den näst yngsta upp ur sängen och sen dröjer det inte länge förrän det är fullt ös :-)

    Ha det gott!
    Annika

    SvaraRadera
  19. Härliga minnen och snart blommar det som bara det vid din trapp igen. Min enda chili klarade vinter som var,men, nu har den strykit med, suck... Lycka till med dina :)

    SvaraRadera
  20. Underbart att får ha en slag vinterträdgård. Själv tog jag fram mina pelargoner idag från mörkret. Alltid lika härligt.
    Annika

    SvaraRadera
  21. Kan riktigt ana hur härligt det är att sköta om pelargonerna under vintern. Säkerligen en energikick utav stora mått.

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)