I mitten på september, stod våra jordärtskockor 'Bianca' så här ståtliga och blickade upp mot skyn.
De utgör ett fint skydd mot den kalla nordanvinden för våra sommarhallon. Det är meningen att de ska få stå kvar nedvissnade ända fram till våren av just den anledningen.
Men goda knölar är det och det fiffiga är att de går att skörda hela vintern - förutom när tjäle och massor med snö gör det omöjligt.
Förra året fick jag inspiration av kocken Tareq Taylor i ett av TV-programmen Trädgårdsfredag. Vi lagade båda hans rätter. Skivade och smörstekta var den första.
Inlagda i ättikslag - ovanligt.
Och alldeles utmärkt att ha istället för potatis och lingon till helt vanliga köttbullar! Tareq slog på stort och gjorde japansk carpaccio av ryggbiff med tryffelmajonäs. Men denna vardagsvariant gick inte heller av för hackor!
För recept, klicka på Läs mer!
Lev väl,
ca 16 st jordärtskockor
4 kvistar färsk timjan
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk smör
salt
Gör så här:4 kvistar färsk timjan
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk smör
salt
Koka upp ättika socker och vatten. Skala ca hälften av jordärtskockorna och tärna ner dom i ca 1×1 cm stora bitar. Lägg dom i den kokande lagen och ställ till sidan genast. Låt svalna.
Tvätta resten av jordärtskockorna och skär ner dom i mindre bitar. Stek i smör , timjan och lite salt.
Tack för recept, fniss, jag hade också recept med jordärtskocka idag :-) Men VAD ni jobbar !!! Ser jättefint ut med butiken. KUL !
SvaraRaderaLisa/Lisas trädgård
Inte bara gott alltså utan vackert också!
SvaraRaderaMvh Malena
Jag har aldrig smakat denna delikatess, måste åtgärdas:)
SvaraRaderaHa en underbar dag!!
Men så vackert! Hade ingen aning om att de hade så vackra blommor...måste testas!
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Låter som spännande smaker.
SvaraRaderaKram
Jag fick jordärtskockor av en snäll granne härom dagen och gjorde en jättegod soppa av dom!
SvaraRaderaJag visste inte att dom hade så vackra blommor...
Kram, Monica
Vilken tur du har som har så många! Mina stackars tolv plantor har nog blivit av med dom flesta skockerna i löpet av sista veckorna Dom är ju verkligen höstens höjdpunkt. Hos oss blir det soppa (med vitvin) men dina maträtter ser inte alls dumma ut de heller. Nästa höst ska jag prova ut dom, innan den tid har jag ingen fler...suck..
SvaraRaderaAhhh...I love these!!! I haven't grown them yet, but I'd like to try! Thanks for the inspiration!
SvaraRaderaMåste kolla vad det heter här i Holland och om jag kan hitta det någonstans. Låter gott och ser spännande ut.
SvaraRaderaKram
Anje
Åh, tusen tack för receptet! Fick en bunt med knölar av mamma i våras och de har verkligen växt och frodas i sommar. Blommorna visste jag inte om före de helt plötsligt var där en dag när jag tittade upp, bedårande!
SvaraRaderaSka be maken gräva upp några till helgen så ska här kokas jordärtskockor!
Kram
Sandra
Kul att de blommade!!! Det har jag aldrig lyckats med trots att jag också har Bianca.
SvaraRaderaSjälv satte jag kronärtskocka i år och har nyss läst att jordärtskocka nog ska funka bättre i denna norra del av landet ;-) Så kan det gå (men jag fick en fin liten knopp på en i alla fall). Jag får väl börja läsa på innan, men samtidigt är det kul att testa och köra och ser vad som händer. Ibland går det bättre än andra gånger ;-) Ska spara receptet, nästa år blir det jordärtskocka!
SvaraRaderaHa en fin helg!
Annika
Tjusig häck! Har sedan länge ett gäng mitt i röda tulpanrabatten (!), vi skördar varje vår men det blir alltid kvar några. Men mina blommar inte!
SvaraRaderaSpännande recept, har svårt att föreställa mig hur ättiksinläggningen smakar men ska absolut testa!
Ha det gott!/Laila
Jordärtskockor står på min lista inför nästa säsong. Tänkte försöka tränga ner dem i köksträdgården mot syrenhäcken. Får se om de vill trivas där. :)
SvaraRaderaKram!
Mmmm, vad gott det låter! Så passande att jag tittade in här idag - har precis varit ute och skördat en massa kockor!Nu fick jag tips till hur att tillaga dem. Har tidigare smakat Tareqs jordärtskockssoppa som inte gick av för hackor.Men har tyvärr inget recept.
SvaraRaderaTrevlig helg!
Utmärkt med receptförslag på jordärtskockor. Jag har också fått MÅNGA kockor från mina odlingar, både i Nöbbele och i Stockholm, så det behövs lite idéer.
SvaraRaderaKram till er alla från Eva Linnea
Hejsan Charlotta!
SvaraRaderaHittar inte din epostadress!
/Anja
Flåt!
SvaraRaderaHittade!
Anja