onsdag 9 november 2011

Gott av jordärtskocka


I mitten på september, stod våra jordärtskockor 'Bianca' så här ståtliga och blickade upp mot skyn.


De utgör ett fint skydd mot den kalla nordanvinden för våra sommarhallon. Det är meningen att de ska få stå kvar nedvissnade ända fram till våren av just den anledningen.


Men goda knölar är det och det fiffiga är att de går att skörda hela vintern - förutom när tjäle och massor med snö gör det omöjligt.


Förra året fick jag inspiration av kocken Tareq Taylor i ett av TV-programmen Trädgårdsfredag. Vi lagade båda hans rätter. Skivade och smörstekta var den första.


Inlagda i ättikslag - ovanligt.


Och alldeles utmärkt att ha istället för potatis och lingon till helt vanliga köttbullar! Tareq slog på stort och gjorde japansk carpaccio av ryggbiff med tryffelmajonäs. Men denna vardagsvariant gick inte heller av för hackor!

För recept, klicka på Läs mer!

Lev väl,



ca 16 st jordärtskockor
4 kvistar färsk timjan
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk smör
salt
Gör så här:
Koka upp ättika socker och vatten. Skala ca hälften av jordärtskockorna och tärna ner dom i ca 1×1 cm stora bitar. Lägg dom i den kokande lagen och ställ till sidan genast. Låt svalna.
Tvätta resten av jordärtskockorna och skär ner dom i mindre bitar. Stek i smör , timjan och lite salt.

18 kommentarer:

  1. Tack för recept, fniss, jag hade också recept med jordärtskocka idag :-) Men VAD ni jobbar !!! Ser jättefint ut med butiken. KUL !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  2. Inte bara gott alltså utan vackert också!
    Mvh Malena

    SvaraRadera
  3. Jag har aldrig smakat denna delikatess, måste åtgärdas:)
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  4. Men så vackert! Hade ingen aning om att de hade så vackra blommor...måste testas!
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  5. Låter som spännande smaker.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Jag fick jordärtskockor av en snäll granne härom dagen och gjorde en jättegod soppa av dom!
    Jag visste inte att dom hade så vackra blommor...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  7. Vilken tur du har som har så många! Mina stackars tolv plantor har nog blivit av med dom flesta skockerna i löpet av sista veckorna Dom är ju verkligen höstens höjdpunkt. Hos oss blir det soppa (med vitvin) men dina maträtter ser inte alls dumma ut de heller. Nästa höst ska jag prova ut dom, innan den tid har jag ingen fler...suck..

    SvaraRadera
  8. Ahhh...I love these!!! I haven't grown them yet, but I'd like to try! Thanks for the inspiration!

    SvaraRadera
  9. Måste kolla vad det heter här i Holland och om jag kan hitta det någonstans. Låter gott och ser spännande ut.
    Kram
    Anje

    SvaraRadera
  10. Åh, tusen tack för receptet! Fick en bunt med knölar av mamma i våras och de har verkligen växt och frodas i sommar. Blommorna visste jag inte om före de helt plötsligt var där en dag när jag tittade upp, bedårande!
    Ska be maken gräva upp några till helgen så ska här kokas jordärtskockor!

    Kram
    Sandra

    SvaraRadera
  11. Kul att de blommade!!! Det har jag aldrig lyckats med trots att jag också har Bianca.

    SvaraRadera
  12. Själv satte jag kronärtskocka i år och har nyss läst att jordärtskocka nog ska funka bättre i denna norra del av landet ;-) Så kan det gå (men jag fick en fin liten knopp på en i alla fall). Jag får väl börja läsa på innan, men samtidigt är det kul att testa och köra och ser vad som händer. Ibland går det bättre än andra gånger ;-) Ska spara receptet, nästa år blir det jordärtskocka!

    Ha en fin helg!
    Annika

    SvaraRadera
  13. Tjusig häck! Har sedan länge ett gäng mitt i röda tulpanrabatten (!), vi skördar varje vår men det blir alltid kvar några. Men mina blommar inte!
    Spännande recept, har svårt att föreställa mig hur ättiksinläggningen smakar men ska absolut testa!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  14. Jordärtskockor står på min lista inför nästa säsong. Tänkte försöka tränga ner dem i köksträdgården mot syrenhäcken. Får se om de vill trivas där. :)
    Kram!

    SvaraRadera
  15. Mmmm, vad gott det låter! Så passande att jag tittade in här idag - har precis varit ute och skördat en massa kockor!Nu fick jag tips till hur att tillaga dem. Har tidigare smakat Tareqs jordärtskockssoppa som inte gick av för hackor.Men har tyvärr inget recept.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  16. Utmärkt med receptförslag på jordärtskockor. Jag har också fått MÅNGA kockor från mina odlingar, både i Nöbbele och i Stockholm, så det behövs lite idéer.
    Kram till er alla från Eva Linnea

    SvaraRadera
  17. Hejsan Charlotta!
    Hittar inte din epostadress!
    /Anja

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)