onsdag 12 oktober 2011

Höstskörd och vinterskörd av sallatsblad


 Jodå, nog är det höst i köksträdgården. Det går inte att ta miste på.


Men ännu finns det en hel del att skörda!


Som den här vackra mangolden med gul-orange stänglar.


 Och sallaten, som vi skördar av i massor! Dessa huvud är sådda i början på augusti och utplanterade i odlingslådan i mitten av samma månad.


Det blir vackert i salladsskålen att blanda gröna och röda blad!


Det gröna huvudet är av sortern 'Winter gem' och liknar 'Little gem' mycket, men är framtagen för att klara kallare väder bättre. Båda sorterna får tämligen små huvuden, men med ett fullmatat inre. Jag slutar aldrig förvånas över hur mycket sallat som ryms i ett enda litet huvud! Dessutom är de innersta bladen blekt smörgula, mjälla och samtidigt krispiga, mmmm... Kan det bli bättre?


I den mittersta raden växer en mix av olika sorters italiensk cikoria. De ska stå kvar tills allra, allra sist. De är lite beskare i smaken än vanlig sallat och det gör sig bra till den tyngre mat vi ofta äter om vintrarna, tycker jag. Dessutom klarar den verkligen hur mycket kyla som helst!


Se här ett huvud som kikade fram ur snön den 20 januari!


Och så här fint var det inuti!
Lev väl,

9 kommentarer:

  1. Vad fin sallat du har så här sent!
    Det finns så många vackra sorter.
    Gem är en favorit men visst är det vackert att blanda.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Vilken sallad! Och fantastiskt att den klarar sådan kyla!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  3. mon-jardin-en-ik12 oktober 2011 16:33

    Så gott det ser ut. Knisprig salad ska man ha varje dag.Hoppas att vädret inte sätter stopp för tidigt.
    Anje

    SvaraRadera
  4. Vilka salladshuvuden ni har...otroligt fina, ni är så duktiga.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Åhhh vilken fin sallad du har! Inga sniglar?
    Den enda sallad vi fick behålla i år var ruccola.

    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  6. Vilken jättefin sallad! Har inte odlat på många år pga sniglarna, men kanske ska det bli av igen nästa år! Då ska jag komma ihåg ditt tips om Winter Gem! :) Mia

    SvaraRadera
  7. Den sena sorten sallad måste jag prova nästa år. Men du kan inte du komma in till mig och förklara hur du gör med dina chiliplantor nu. Jag har en stackare,men vill ändå ha den kvar över vintern. Hur?

    SvaraRadera
  8. Beautiful garden, I like how you setup your raised beds. The lettuce look delicious.

    SvaraRadera
  9. Nog visste jag att cikorian var tålig, men att den var sååå tålig !? Om den tittade fram under snön i januari måste den stått ut med åtskilliga minusgrader. Håller nog på min ett tag då, och äter upp de andra sorterna först. Ha det !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)