torsdag 4 augusti 2011

Genuint italiensk förrätt med bondbönor


Kan en sommarförrätt bli enklare och mer lantligt rustik än denna, som jag hittade på Maja-Lisa Perbys blogg Det enkla köket? Hon berättar om hur hon serverats bondbönor på en restaurang i Ligurien.


Så här berättar hon i inlägget:

Det var mars månad, vi var i staden Oneglia och åt på en restaurang där man lagar mat enligt god lokal tradition. Förrätten sattes framför oss: en liten assiett uppskuren salami – och en stor korg med späda men ändå kraftiga bondbönsbaljor. Så långt var det bordsservering, nu vidtog självbetjäningen. Tag en balja, bräck till, så öppnar sig baljan med sin rad av bönor. Grip en sådan böna, knäpp till, så far innerskalet av. Stoppa i munnen, växla om med en bit salami, ta en tugga bröd, en klunk vin och mineralvatten. På vårt bord, liksom på borden omkring, växte högen av tomma baljor med iströdda bleka innerskal. 

Nej, enklare, lantligare än så här kan det inte bli! Och gott, så ljuvligt gott! Inlägget i sin helhet finns HÄR 

Lev väl,

7 kommentarer:

 1. Vilken god förrätt!! Perfekt med rustikt och enkelt, råvarorna är det viktiga. Ska skriva upp receptet, för det passar verkligen bra både här hemma och i Kroatien också:).
  /Maria

  SvaraRadera
 2. Låter gudomligt!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 3. Hmmm, är de lika goda som sockerärtor? //Helen :)

  SvaraRadera
 4. Så flott! Jeg spiser og nyter mine bondebønner...kjempegode
  Takk for historien du delte med oss:)

  SvaraRadera
 5. Härliga de ser ut. Tänk att fixa till lite mer sån mat. Det skulle man ju göra egentligen. Alltså ...jag menar med grönsaker mm.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Åh, så gott det låter! Bskrivningen av matupplevelsen var verkligen underbar!
  Synd bara, att bondbönor är förhållandevis dyra i förhållande till hur litet man får ut av dem (för oss, som inte odlar själv, alltså...)!
  Helgkram, Monica

  SvaraRadera
 7. Så fantastiskt gott det lät! Tack för fina tips! :) Mia

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)