lördag 9 april 2011

Nya pelargoner på posten!


Ut med det gamla och in med det nya! Så får man tänka när de flesta pelargonerna från i fjol gick och dog. Av alla de fina godingarna ovan, överlevde bara en, 'Lavender Lad', som syns i mitten.


Av dessa har jag 'Ekeby Lovisa' (nere till vänster) och 'Mme Thibault' (uppe till höger) kvar. Köpte en extra på mässan för säkerhets skull och dessutom fick jag köpa en ny 'Honeywood Suzanne' (uppe till vänster). Den söta nere till höger, 'White Glitter', som ser ut att vara nerskvätt med färg är tvärdöd:(

Men nu har jag köpt på mig nya fina pelargoner! Det är ju fördelen med att en del dör, att det är legitimt att köpa nytt;) På mässorna i vår har jag köpt på mig bland annat:

(denna och nedanstående bilder lånade från www.kabbarp.se)
Rosenknoppspelargonen 'Denise', som lär likna 'Appleblossom Rosebud' men har större och mer rosenliknande blommor.


Äggskalspelargonen 'Zena' är en gammal favorit i repris. Ganska liten i växten och fint mörkgrönt bladverk. Vi har haft den inne ibland om vintrarna och den gör sig fint även som krukväxt.


Stjärnpelargonen 'Shalimar' är en helt ny bekantskap som jag ännu bara sett på bild, men visst verkar den oemotståndlig!!!

Igår hämtade jag också ännu ett paket från Odla.nu. Fem olika sorter blev det:

(Denna och nedanstående bilder är lånade från www.odla.nu)
Om denna doftpelargon 'Concolor Lace', skriver Odla.nu: "Blommar rikligt med små röda blommor. Söt doft av nötter. Fint växtsätt. Blir inte så stor utan gör sig bäst i mellanstora krukor och amplar. Blad och blommor kan användas i mat och bakverk."


Om denna doftpelargon 'Attar of Roses', skriver Odla.nu: "Rosa blommor och flikade dekorativa blad med en underbar doft av rosor. Rikblommande. Blad och blommor kan användas i mat och bakverk."
En annorlunda, brokbladig rosenknoppspelargon som heter 'Appleblossom'. Odla.nu skriver:  Dubbla blommor med vita kronblad och rosa kanter, liknar äppelblommor. Kraftigt, upprätt, förgrenat växtsätt. Ovanlig variant som är brokbladig. Kallas även Princess Madeleine.En ny zonalpelargon som heter 'Ludwigsburger Flair' och som av Odla.nu beskrivs så här: Ny kraftigväxande sort med mörkgrönt bladverk och fina halvdubbla blommor i rosa och vitt.Tulpanpelargonen 'Emma' verkar också helt ljuvlig och Odla.nu skriver: "Nyhet med ljuvligt ljusrosa, tulpanformade blommor. Gröna blad och kraftigt växtsätt. Blommorna håller länge och skräpar inte."

Idag är det show-off hos Maleviks rosenträdgård! Glöm inte kika in där och hitta massor av fantastiska bloggar. Nu ska jag ut i det stormiga men vackra vädret och njuta!

Lev väl,

14 kommentarer:

 1. uha hvor er de smukke Charlotta.......tror mine trænger til nyt jord og hvorfor ikke gøre det i dag :0)

  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 2. Oj Så många och så vackra. Tulpan- och Rosenknoppspelargonerna är bara för söta.Vad glad du måste vara.
  Ha en fin fortsättning på helgen.
  Anje

  SvaraRadera
 3. Det är spännande med pelargoner....jag har ju fastnat för bladen men sneglar allt mer åt blommorna ;)9
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 4. Kan hända att jag 'råkat'skicka iväg en best.till Rockdala:-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 5. Oj, oj, så många fina! Vågade bara kolla med ett öga annars blir det väl en beställning. Den frösådda jag fick av dej i sommras tror jag har överlevt här, vill du ha en stickling?
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Wow... vilka pelargoner du skaffat!!! Du har helt rätt i att det finns fördelar när växter dör... hihi... å tur är väl det..... Jag har ju inte drabbats av pelargonmanin ännu... men jag känner att det bara är en tidsfråga :-)))))

  Ha det gott!
  kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 7. ÅÅåå vad spännande med lite ovanliga sorter. Tyckte det var lite för pelargonit på på nordiska mässan.... pelargoner överallt. Köpte inte en enda men nu blirjag ju sugen: "blad och blommor kan användas i mat och bakverk". Jag tar nog och beställer några! :-)
  Ha en go helg! / Johnna

  Ps. Äntligen har jag fått till det med varmbänken ds.

  SvaraRadera
 8. Ja du, det är kanske tur att några tackar för sig varje år så att man är "tvungen" att köpa nya. Lavender Lad var en riktig fining, tur att den klarade sig i alla fall (hör gärna av dig om den får några avkommor ;-)). Jag trodde faktiskt att du lurades först och visade en tulpanbukett på den sista bilden, den var riktigt häftig. Hoppas du får en fin avslutning på helgen.// Kram Peter

  SvaraRadera
 9. Så skönt att höra, att även du, som är så duktig, kan misslyckas med att få pelargoner att överleva! Jag har försökt få syrrans att överleva inomhus i hennes hus vid c:a 15° (medan dom var i Thailand) i vinter, men bara en av fyra överlevde...
  Ha nu en skön söndag!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder! Pelargonen Appleblossom är en favorit för min del, hade en för ett par år sedan men lyckade inte övervintra den, men blir nu sugen på att skaffa en ny.
  Ha en bra dag!
  Ullis

  SvaraRadera
 11. Ååååh, så många underbara pelargoner du visar! Otroligt inspirerande! Ja, det verkar vara svårt att få en del att övervintra.
  Tack för alla fina tips här! Ska bli kul att se hur de artar sej!
  Ha en skön söndag!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 12. Pelargoner är ju så underbara.
  Ja man får se det från den positiva sidan att man får köpa nya av samma sort samt lite nya man aldrig har provat förr.
  Du har valt så många vackra att njuta utav.
  Kram:)

  SvaraRadera
 13. Å vilka underbara pelargoner!! Tulpanpelargonen är ju underbar i knopparna! Här har de inte heller överlevt så det blir till att handla nytt, men det är ju ett rent nöje ;0) Får vänta tills det blir lite varmare här bara... men 2 nya Mårbacka blev det till köksfönstret i går i alla fall =0)
  Hoppas du får en bra vecka!
  Kram Linda

  SvaraRadera
 14. Oj oj oj så många fina pellisar. Nästan alla mina har överlevt men inte Lavender Lad som istället överlevde vintern hos dig. Tulpanpelargonen Emma verkar fantastiskt vacker. Och rosenknopparna är ju bara så ljuvliga.

  Lycka till med dina vackra nytillskott och ha en skön vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)