fredag 25 mars 2011

Blooming Friday - det ligger i luften!

Fjärilshus finns att köpa hos http://www.klinta.org/ (bilden lånad därifrån)

För en ekologiskt hållbar trädgård behövs mångfald. Att blanda blommor, bär och grönsaker vet vi är bra. Att vara rädd om fåglarna och mata dem om vintern är ju självklart. Men att vara rädd om insekterna och se till att de har någonstans att bo, det har inte alltid varit så självklart här hos oss. 

Ritning på bo till solitärbin (bild lånad från http://www.sverigesradio.se/)

Visserligen visade Åke Truedsson oss redan för tio år sedan, hur han satte upp små stubbar fulla med borrhål, kring fruktträden, för att få solitärbina att bosätta sig i hans trädgård. Men det var först förra året, som Monsieur C kom hem med en humleholk. Den sitter nu så fint långt ner på ett träd i köksträdgården.


I trädgårdstidningar och runt om på nätet stöter man allt oftare på olika sorters bon och holkar till alla möjliga djur och insekter. Här ovan en humleholk och andra skojsiga trädgårdsgrunkor som insekter gärna bor i. I sortimentet finns också något så exotiskt som en bipool(!), hos Yvonne Thor Keramik och Design på Öland. 
Bibox  och paddbo från den fina webbshoppen Klinta. Även fjärilshuset högst upp kommer därifrån. Hos Klinta finns dessutom ett enormt urval av fågelholkar, fladdermusholkar, ekorr- och näbbmusbon.

Hos oss blev det av en slump ett helt hotellkomplex till insekterna. En gammal huggkubb användes en sommar som hållare åt vattenspridaren i köksträdgården. Den blev kvar under vintern och var irriterande mycket i vägen hela våren. Till slut blev jag så trött på att den jämt var i vägen, att jag välte omkull den rakt in i hösthallonlandet. Detta var innan hallonen hade börjat komma upp ur jorden! Tänkte många gånger att den där huggkubben måste flyttas. 

Men så plötsligt, när jag tittade närmare, upptäckte jag alla hål och sprickor i den och såg plötsligen inte längre en huggkubb stadd i förruttnelse, utan ett insektshotell! Snabbt var hotellet helt dolt av hallonen och jag hoppas gästerna trivdes där under sommaren!


Fler bidrag med temat "I luften" hittar ni hos Roses and Stuff. Nu önskar jag er alla en riktigt härlig helg. Vi drar till Stockholm och trädgårdsmässan idag. Imorgon, lördag, kommer jag att vara på mässan hela dagen. Klockan två är det bloggträff i Allt om Trädgårds monter. Läs mer om det hos Annika på bloggen Naturliga Ting. Kanske vi ses?

Lev väl,

31 kommentarer:

 1. De är som pyttesmå sagostugor, man väntar sig nästan att små älvor och andra småttingar bor i dem. De flesta är verkligen som prydnader i trädgården. Såg en fjäril i förrgår, undrar var den kan bo nu? Vi har fortfarande en hel del snö.
  Ha så kul på mässan! Och rapportera för oss som inte är där!

  SvaraRadera
 2. Jag är riktigt orolig över att det har varit så lite bin här de senaste åren - inte bra alls! Jag pratade med en biodlare och han sa att hans kupor och bisamhällen hade fått någon slags sjukdom och dött...

  Jätteviktigt att alla små kryp och flygfän har någonstans att bo. fina bostäder du visar idag och jag gillade verkligen ditt insektshotell i hallonlandet!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Tänkvärt det där med att de allra minsta invånarna i trädgården också ska ha hjälp med att ha någonstans att bo.
  Jag vra på mässan i går (torsdag). Trött, glad & jättenöjd återvände jag hemåt efter en härlig dag.
  Ha det gott på mässan! Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. I have never thought of that! Insect Hotel?!!! How cute. I believe I have unintentionally created many insect hotels. There are lots of insects in my garden. Thank you for posting this. I will look out for insect hotels.

  SvaraRadera
 5. Det är oerhört viktigt att djuren trivs med oss....och det är vårt fel om de inte gör det.
  Fjärilsbad har jag sett men aldrig en bipool...;))
  Ha en bra helg och ha det trevligt på mässan....

  SvaraRadera
 6. Jag vurmar för mångfalden, har humle och bibon i växthuset och jag får blunda hårt för jag är egentligen rädd för dem. Men det vore nog en idé att sätta upp bon så har man dem lite mer samlade.
  ha det underbart på mässan.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 7. Vilket tänkvärt och inspirerande inlägg:) Nu vart jag genast sugen på att bygga små insektshotell!
  Ha en jättetrevlig helg på mässan:)
  Mvh/Malin

  SvaraRadera
 8. Trevligt, tack för en massa fina tips. Det gäller ju att bjuda in sina vänner till trädgården.

  Trevlig Helg

  Tyra i KÖKTRÄDGÅRDEN

  SvaraRadera
 9. Fint inlägg om våra inskter.Det är verkligen något att vara rädd om. Förra året hade vi väldig få bi, fjärilar och annat smått. Hoppas det blir bättre i år. Har för mig att det är lite problem med dem varstans i Europa.
  Ha det så bra i vårluften.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Vilket utbud det finns av fina insektsholkar.
  De i keramik ger mig ett habegär så snygga och en riktig prydnad ochså.

  Smart att välta in stubben i hallonsnåret då trivs nog alla småkryp förträffligt.

  Ha en riktigt fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 11. Jag tror jag ska skaffa mig en humleholk, dom är så hemtrevliga när dom surrar runt. Och en fjärilsmatare ska jag göra nu i vår, för och locka dom till vår trädgård.
  Ha en skön helg i solen
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 12. Får nog köpa ett fjärilshus...... Du tar verkligen hand om våra små trädgårdsvänner Madame C. Hoppas du känner dig bättre nu. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 13. These bug hotels look like 5 or 6-star spas and resorts! I also have bug maternity centre in my garden.

  SvaraRadera
 14. Flott innlegg!
  Jeg får titte ekstra i mine stubber...kanskje det er innsekt i mine også :)
  Ha en trivelig helg :)

  SvaraRadera
 15. vad fint att värna om alla djur på detta sättet!
  från Colette Celine Letrez

  SvaraRadera
 16. En del av dom där husen är ju jättefina och riktiga prydnader i trädgården! Jag är ju inte så förtjust i insekter och kräldjur, men man kan ju ha det en bit från huset...
  Ha en härlig helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 17. Fina exempel du visar, alla behöver vi hjälpas åt att värna mångfalden. Din stubbe är nog det allra finaste insektshotellet av dem alla :-) Död ved är det som saknas mest idag för att bevara mångfalden, vi städar för mycket i trädgårdarna.
  Ha en underbar helg på mässan !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 18. I like the third design...like a pretty cottage.
  Rosie

  SvaraRadera
 19. Oh, jag skulle vilja ha dom allehopa. Jag tycker om en massa spännande nips i trädgården och när dom sen också är nyttiga blir lyckan dubbel :)

  SvaraRadera
 20. Vad många fina små insekt och djur hus du har :) kram Suss

  SvaraRadera
 21. Tack för ditt inspirerande inlägg! Humlor har jag fullt av i min svenska trädgård men jag vill gärna ha fler fjärilar och andra insekter. Tänkte göra en fjärilsrabatt i vår. Ska kika runt på dina tips om holkar mm!

  Så mysigt att besöka trädgårdsmässan i Stockholm. Det har jag tidigare gjort i många år. Lika intressant varje år. Men nu är det spanska trädgårdar i stället.

  SvaraRadera
 22. Så kan man göra! Exempel att ta till sig.
  /Anette

  SvaraRadera
 23. Det gäller att tänka på alla, både stora och små i trädgården för att allt skall må så bra som möjligt. Skall definitivt spara den gammla stubben som vi hade som "stege" till studsmattan. För i år skall studsmattan grävas ner.
  /MB

  Ps. Dagens bild har jag använt min bild på dottern men sedan gjort det enkelt genom, http://funphotobox.com/
  (Inte fusk, bara annorlunda)

  SvaraRadera
 24. Inressant inlägg. Man tänker ju faktiskt aldrig på de små insekterna. Inte jag iallfall. Men vilka fina grejer det finns till dem. Och din egen " stubbe " är ju kanon .Kram

  SvaraRadera
 25. häftigt. Sånt där har jag inte sett förut. Men visst kan det behövas i dessa tider när insekter hotas av utrotning.

  SvaraRadera
 26. Tack för et inspirerande inlägg!Står alltid o tittar på divers holkar o funderar...har fågelholkar såklart o en fladdermusholk som sambon gjort själv.Men de där köpeholkarna undrar om insekterna gillar dom kanske bättre med stubbar osv.funderar jag.
  Ha en trevlig Mässa!

  SvaraRadera
 27. Underbara små bon för våra hjälpredor i trädgården.
  Ha det så kul i morgon på mässan!

  SvaraRadera
 28. Hej Charlotta!
  Ja, man skall vara rädd om de små nyttodjuren i trädgården! Det är sååå härligt med detta djurliv, även om det finns ngt djurliv, som liljeälskaren AnnA bekämpar med mordiskt fingertryckande...Men jag brukar le inom mig, när jag tänker på hur min bror kallade denna förhatliga krumelur för purpurbagge...Å andra sidan, hade han heller inte/har inte så mycket liljor i sin trädgård.(Men så mycket annat...Jag har lovat foton där ifrån i sinom tid, apropå bäckfåra och vatten in till växthuset...)
  Vilken tur att det blev bättre med din yrsel - vet hur jobbigt det kan vara, då jag var rätt så yr under min tredje graviditet.
  Ha en trevlig tur i Stockholm!
  Kramen!
  AnnA

  SvaraRadera
 29. Jag har planer för ett humlebo som jag ska göra i sommar. Har sett ut en plats som jag hoppas blir bra. Jag är så rädd om alla mina insekter. Jag brukar säga att trädgården är deras, jag bara får låna den av dom.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 30. Very cool bird houses.

  SvaraRadera
 31. Underbart inlägg! Insektshotell och humleholkar - bara namnen gör mig glad! Ett fjärilshus har jag, men en humleholk får det nog också bli...

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)