torsdag 3 februari 2011

Pensétragedi...

Ve och jämmerdal... var tar mina penséer vägen? De vill inte gro!!! Penséer är ju LÄTTA att få att gro! Sedan jag fick hem mina fina viktorianska fröer från England och jag utlyste tävlingen, har jag sått i två omgångar - INGET resultat! Vad är det som händer???? Detta är sannerligen odlarens lott, två steg fram och ett steg bak - hela tiden! Det spelar inte någon roll hur länge man håller på, så går något ändå alltid snett! Ena dagen solsken, nästa frost eller annat elände... Grrr....


Värst av allt just nu är stackars Lotta och Karin som vunnit dessa penséfröer. Hu, det känns förskräckligt!!! Jag har nu tagit till den, så vitt jag vet, sista utvägen och sått snabbgroende ruccola och plocksallat mellan raderna av penséer. Kanske, kanske kan dessa fröer "locka" de svårflörtade att gro. Ibland kan det funka att göra så. Om inget händer de närmaste dagarna får jag helt enkelt reklamera hos Plants of Distinction och på något sätt lovar jag också att gottgöra er, Lotta och Karin.


Som tur är kan en odlare alltid trösta sig med någon framgång, och jag kan stolt berätta att jag hade ETT enda frö kvar (säkert fem år gammalt) av denna söta doftpelargon.


Jag chansade på att så det och minsann kom det inte upp på fyra dagar! Jippi! I år FÅR jag bara inte glömma att ta nya fröer. Jag har nämligen aldrig lyckats övervintra den lilla godingen, som jag varken minns hur jag kommit över eller vad den heter:)


Det här var heller ingen dålig tröst. Min vinst i utlottningen hos Hwita villan, ett härligt spaset med badsalt som doftar av mynta och härligt doftande tvålar och annat vackert att piffa till badrummet med.

Tur och otur, alltså. Lite av varje:)

Lev väl,

19 kommentarer:

 1. Det är bara att hålla tummerna på att dom kommer igång, dom är nog bara svårflörtade!
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Gör som jag gå och bläng på dom så de gror av rädsla.Fast det lyckas inte alltid det heller.Håller tummarna för dej.

  SvaraRadera
 3. Har just gått igenom alla mina frön.. är verkligen en samlare (på gott och ont). I alla fall hittade jag en massa olika penséefrön. Har aldrig fått tummen ur att så, alltid trott att det är svårt att så penséer, men trots ditt inlägg om dina tjuria penséer så sa du nån stans att dessa små ljuvligheter är lätta att så. Minsann, i år är det dags för penséodling i mängd. Har ingen aning om hur grovilliga dessa är så jag prövar väl att sätta allihop.

  SvaraRadera
 4. Vad tråkigt att det inte gror för dig.

  Enligt vissa såråd är fröna ljugroende, enligt andra inte. Om du täckt dina frön, prova med att endast täcka dem med vermikulit.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Men vad tråkigt med fröerna. Men så är det ju ibland. Men kul tips om det där med ruccola, det har jag aldrig hört förut!

  vad roligt att allt kom fram ordentligt! Ja badsaltet har jag gjort själv, och en beskrivning hur jag gjorde hittar du på min blogg. Hur enkelt som helst - blanda salt och pepparmyntablad :-). Lilla Blanka.Mia brukar göra eget salt med rosblad - det blirsommarens pyssel tror jag. Jaa du, jag vet inte vad det är för blommor på tvålen, jag kommer inte ihåg... Kan det vara kamomill?

  Vill förresten bara skriva att jag tyckte din skiss över odlingslådan var jättefin! Jag blir helt inspirerad till att göra ngt liknande, men jag vet inte om jag vågar mig på det i år... kanske nästa år :-).

  Ha en bra dag!

  Kram M

  SvaraRadera
 6. Nä, va´ synd! Men du kanske inte ska ge upp än?! För mig som glad nybörjare så är det en tröst (om än klen) att även de som är "proffs" inte får allt att gro. Naturen bestämmer. Ha tålamod är nog det som jag får träna på mest när jag sår och försöker mig på att vara trädgårdsmästare.
  Blåsiga hälsningar från Eva Linnea (Huga, det stormar & regnar i Stockholm i dag!)

  SvaraRadera
 7. Tåkigt....det är lika här hos mig. Mina pellisar vill inte gro...bara en , än så länge.Vilken fin vinst!!

  SvaraRadera
 8. Det är så frustrerande när inte fröerna kommer upp. Hoppas din sista utväg lyckas.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Tror du inte att de kommer då..? Jag har sått två sorters penséer, en med egna frön från förra årets köpepensé och en sort som jag har köpt i år. De egna fröerna har kommit upp men av köpefröna syns inte ett spår...
  Grattis till finfina priset! Lyxigt med eget badsalt!
  Kramar!

  SvaraRadera
 10. Vilken fin vinst du fått. Jag förstår att du är glad. Trist att dina fröer inte vill gro. Jag tycker att du ska kontakta PoD direkt.

  Ha det gott,
  Kerstin

  SvaraRadera
 11. Det låter som det brukar vara i livet...lite upp och lite ner.
  Men de kommer kanske...
  Vilken härlig vinst du fått ;) iallafall.

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig vinst du fick.Grattis. Då blir man glad och kann man dränka sina "sorger"om dessa frön i ett varmt bad.
  Håller tummarna att penseerna bara tar det lite(väl) lungt.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 13. Det er ganske så leit når frø ikke vil gro. Jeg sådde Vioøa 'Rococo' og 1 frø spirte. Stakkars liten nå er den helt ensom i krukken.
  I ettertid har jeg sådd tre andre typer stemor, og håper på at de vil spire bedre.
  Lykke til med såingen.

  SvaraRadera
 14. Tradigt att fröan inte gror! Du får lägga dig i badkaret och njuta av din fina vinst i stället! kram Sophia

  SvaraRadera
 15. Du skall se att du får dubbelt upp av något annat i stället. Fast jag förstår hur du tänker.
  När jag en gång slängde ut mitt misslyckade så grodde de i rabatten vilken överraskning de blev.
  Ha det så gott i badet.
  Annika

  SvaraRadera
 16. Trist med penseerna... Men pelargonen var ju supersöt - gror de så snabbt?! Bra tips med ruccolan - aldrig hört förut....

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 17. Synd på de fina penseérna, såg att Ruben redan tipsat om att de är ljusgroende, men det kanske du visste förut? Du kanske helt enkelt fått gammalt frö, då kan det ta tid. Pelargonen var fin, men bilden med hundnosen gjorde den ännu finare :-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 18. Ja, så går det ju ibland för oss odlare. Har samma problem med mina kronärtskockor just nu, 2 st fröer av 12 st har kommit upp........jag stack i några nya fröer och hoppas på dom....

  SvaraRadera
 19. Snälla Charlotte, inte behöver du bekymmra dig för mina penséfröer. Det har bara gått 6 dagar sen jag sådde dom så det finns tid ännu för de små liven att vakna, och skulle det inte hända så är det så det är med fröer. Ibland vill de bara inte. Jag tycker absolut du ska reklamera om dina inte gror, fröer är ju dyra saker. Men som sagt, bekymra dig absolut inte för min skull. Vinsten för min del var att få fröer att pyssla med - inte nödvändigtvis färdiga plantor. Ha en härlig helg.
  Kramar /Lotta

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)