söndag 27 februari 2011

Årets tomater i Cesars trädgård


Efter moget övervägande har jag nu äntligen beslutat vilka tomater som ska växa hos oss i år. Inte så många av förra säsongens sorter kommer att få plats i år, tyvärr. Så går det när man köper och byter till sig för mycket nytt:)

Faktiskt blir det bara två gamlingar i växthuset och det är Brandywine och Green Grape, som jag absolut inte vill vara utan.


Dessutom kommer jag att ha Whippersnapper och den röda ampeltomaten, förstås. Dessa båda har jag ju sått redan för en månad sedan och hoppas på rekordtidig skörd:)

Utomhus ska jag också ha favoriten Outdoor Girl. Den är robust och bra och tål uteväder bra.Här är några av nyheterna:


Saint Pierre är en fransk kulturarvssort och eftersom jag är extra svag för gamla sorter, ska jag prova denna i år.

En annan gammal sort värd att prova är den svenska yrkesodlarsorten Selandia. Jag köpte även Legend som odlats av svenska tomatodlare förr, men jag var tvungen att välja...

Åke Truedsson som har Tomatklubben.se har tagit fram en egen sort, Orange Sweet Cherry. Ska bli spännande att prova!


Ananas Noir är en rolig tomat som Anette, med bloggen Daylily-potager, tipsade om förra året. Den ser onekligen ovanlig ut! Den lär tydligen vara en belgisk kulturarvssort. Nice!


Dessa båda sorter, Marglobe och Roma V.F., fick jag i födelsedagspresent av min goda vän Aina. Hon hade köpt dem när hon var på Kanarieöarna. De måste så klart provas!

Lev väl,

12 kommentarer:

 1. Hej Charlotta!
  Så många spännande tomatsorter du ska fröså.
  Dina bilder är ljuvliga..
  Själv nöjer jag mig med tre sorter :=)
  Önskar dig en skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Milde tid, så många sorter! Du har en enastående energi! Jag är full av beundran!
  Söndagskram, Monica

  SvaraRadera
 3. Tycker att det var en ganska diger lista ändå:) Låter härligt med supertidig skörd av egna tomater!

  Ha en fortsatt fin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 4. Malin - I min trädgård27 februari 2011 kl. 15:29

  Vad spännande sorter! Whippersnapper har jag också varit nyfiken på, men jag har ju bara plats för max 4 plantor. Jag hoppas på en tomatavsmakning i sommar där vi får höra hur de olika sorterna ställer sig mot varandra!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Ja men visst är det svårt att begränsa sig?! Jag har som vanligt, sått tok för många frön och sorter! :-) Vet inte riktigt hur jag ska få plats med alla men jag har ju tid på mig att lösa det.... eller rättare sagt har maken tid att lösa det! :-)

  Kram

  SvaraRadera
 6. Hihi.. verkar vara stora tomatsöndagen idag. Både du, jag och Mimmi skriver om tomater. Jag fick mina frön (bla alla sorter jag fick från dig, tack, tack) i jorden i går. Ska bli spännande att se vilka som tar sig. :) Jag är nog väl ambitiös med alla sorter - som inte ens har något växthus... Men alla var så spännande så jag kunde inte välja.. ;)
  Kramar till dig, bästa Charlotta!

  SvaraRadera
 7. Oj, oj oj så många sorter du odlar!!! jag gillar alla dessa fantastiska namn...

  Lycka till och det är som vanligt jättekul att följa dina projekt

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 8. Kanarie tomaterna blir ju lite extra spännande.
  Sungold är mina favoriter förtutom black cherry.
  Ha det gott snart ses vi
  Annika

  SvaraRadera
 9. Ananas Noir ser ju riktigt spännande ut, ser fram emot utvärderingen så småningom.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Mmmm ... det vattnas i munnen. Vilka spännande sorter. Har sått tomater idag, bland annat Sungold. Fick min kära sambo bestämma så skulle det bara bli Sungold för det är hans absoluta favorit. Men lite fler sorter blir det allt.

  Ha en skön vecka!

  SvaraRadera
 11. Ser ut att vara en riktigt trevlig mix, Charlotta! Har sått de näst sista av (nästan) alla sorter idag med, men ska så ett par till innan jag avlöjar mina - och vad jag kan se är bara 1 av dem samma sort som 1 av dina! Ska bli jättekul att se fortsättningen! :) Mia

  SvaraRadera
 12. Kära Charlotta! Du anar inte hur mycket de söta små Whippersnapper plantorna glädjer mig varje gång jag tittar in i min lilla belysningsanläggning. Varje gång tänker jag på dig med ett gigantiskt leende på läpparna.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)