torsdag 13 januari 2011

Att odla egna penséerHär kommer en beskrivning av hur jag odlade egna penséer för första gången förra året. Jag fick en bonuspåse med penséfröer av sorten 'Ripplig Waters' från Thomson o Morgan och kunde helt enkelt inte låta bli att prova.

Den 1/2: Penséerna är de små plantorna. De stora är kronärtskockor.
Den 13/1 2010, alltså idag för ett år sedan, petade jag ner fröerna i en låda med såjord och ställde under lysrör. En vecka senare tittade de upp och ytterligare två veckor senare, den 7 februari, var det dags för den första omskolningen. Jag petade upp varje liten planta med hjälp av en tesked och planterade i näringsrik jord i papperskrukor.


Vid första omskolningen flyttades plantorna till svalare plats, där nattemperaturen hölls omkring 12-14 grader.


Den 22 april såg mina penséplantor ut så här. Då var jag desperat och köpte blommande penséer för att lugna ner vårkänslorna. Kanske hade jag slarvat med näring efter omskolningen?


De planterades i större krukor och ställdes ut på trappan. Den 28/5 var jag lycklig! Då hade ÄNTLIGEN de första blommorna slagit ut!


Så här vackert var det sedan på trappan under juni månad. På trappsteget de köpta penséerna och högst upp fick mina egna trona!


Den 6 juli såg det dock ut så här!! Då hade jag varit framme med saxen, chop, chop! Penséerna hade börjat se lite skräpiga ut, men istället för att slänga dem, klippte jag resolut ner dem till ca 3-5 cm höjd. Och se här...


... så här fint blommade de igen den 21/7! Mina egna kom tillbaka snabbast och finast, vilket kan ha berott på att de börjat blomma senare än de köpta. Därefter blommade mina penséer till långt ut på hösten!

Lev väl,

31 kommentarer:

 1. Jeg har så lyst å prøve å så frø av stemor- tror du jeg kan klare det i vinduskarmen eller er jeg avhengig av ekstra varme og lys for å få det til? Supert innlegg- der vi får med utviklingen gjennom hele sesongen. Takk!
  Mvh Monica

  SvaraRadera
 2. ÅÅÅÅ vad inspirerande. Tuuuusen tack för fröna. Nu är det till att planera hur allt skall få plats på bästa sätt. Jag skall minsann surfa runt här på din blogg och låta mig inspireras. Kram /Gela

  SvaraRadera
 3. TACK för fint tips! Penséer är verkligen så vackra och finns ju i så många färger! Din tvåfärgade är helt ljuvlig!
  Detta ska jag prova nån gång.
  Också detta med att klippa ner risiga blommor är också ett bra tips. Så gjorde jag med mina stjärnflockor - och de kom också igen och blev fräschare sen, efter torrperioden i juli.
  Ha en fin dag!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Hej Monica fra Koseleg,
  Jag tror du måste ha extra ljus ca 14 timmar om dagen för att kunna odla vid den här tiden. I mars-april kan man klara växter på fönsterbrädan med naturligt ljus.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Penser har jag inte odlat själv men blir sugen när jag ser dina fina bilder//Britt

  SvaraRadera
 6. Åh, det vill jag gärna, ha ett rotskott. Jag ska påminna dig, har ju mina pyttepostit-lappar på datorn. Och vilka penséer du odlat fram, det är mycket jobb med dom små plantorna. Men dom ser kraftiga och fina ut, slår dom du köpte.
  Ha det gott
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 7. Hej! Du fick verkligen lön för mödan. Verkade lite knepigt att få i gång det hele, men sen .... wow.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 8. Åhhh vilken underbart fin blogg jag hittat!!!!!
  Så där bara av en slump!
  Tror jag ställer mej som följare!!!!!
  Ha en fin dag!
  Kramm kathrine

  SvaraRadera
 9. Åhhh, jag blir så himla odlingssugen av dina inlägg. Har fått tummen ur och gjort mina beställningar igår och idag. Chili i mängder (så klart) och lite andra goda grönsaker till mitt lilla land. Min förhoppning är att minst en varmbänk ska komma till i år :D
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 10. Jag fick också en gratis fröpåse av penseer när jag beställde från fröer.nu. Jag har inga lysrör att ställa dem under så jag får nog vänta ett tag innan jag sår.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 11. DET var roligt att se, och så fint det blev. Ah, jag bara måste prova.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jag bara älskar penseér, fast har aldrig provat att odla egna.
  Den där färgen var riktigt grann dessutom.
  Ha det bra!
  Camilla

  SvaraRadera
 13. Va kul att se ditt resultat! :) Har både egna och köpta penséfröer i år. Ska bli kul att se om de blir lika fina som dina. Ser att du sådde redan vid den här tiden. Då får jag försöka ta tag i det till helgen.
  Kramar!

  SvaraRadera
 14. jag brukar alltid köpa färdiga penseer , har inte riktikgt plats att driva upp egna:) Men 'Ripplig Waters' var otroligt fin
  Berit

  SvaraRadera
 15. Vad kul att se hur lång tid det tar när man gör själv. Tack för informationen!
  De blev ju så fina. Gillar dina ovanliga krukor.

  Annelie

  SvaraRadera
 16. Den var jättesnygg den sorten du sådde ! Annars föredrar jag de småblommiga penseerna, just för att de blommar så tacksamt hela sommaren. Men det lyckades du ju få dina att göra också, tack vare nedklippningen, bra tips.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 17. Tusen tack för tipset! Har aldrig testat att så penseer, kanske dags att göra det i år :-)
  Dina blev superfina!!
  Margot

  SvaraRadera
 18. Fantastiskt! Jag är imponerad!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 19. Så roligt att få följa dina penseer från frö till blommande planta.Det tog tid men resultatet är fint.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 20. Jätte fina! Då blir det att ta fram saxen nästa gång de ränner i väg på längden:) Ser något blått och fint efter husväggen...vad kan det vara?

  SvaraRadera
 21. Flott at du minner meg på at det er tid for å så stemor som det heter på norsk.
  I år har jeg bare en type, så kanskje jeg burde kjøpe flere, de er jo så søte :-)

  SvaraRadera
 22. Så underbart!
  Jag gjorde också den erfarenheten att de egna sådda penseerna var senare än de köpte.
  De driver nog sina mycket tidigare än vad vi kan göra.
  Men i gengälld .. som du märkte höll de inte lika länge in på sommaren innan du behövde kapa dem...
  Linda

  SvaraRadera
 23. Hej Merja,
  Det är bara vanlig enkel (och framförallt lättodlad, härdig) kantnepeta! Fyra plantor i vardera cementring tillsammans med en rosplanta.

  SvaraRadera
 24. Så fina! Det är ju så fantastiskt det här med att så eget...vilken lycka.

  Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera
 25. Vackert!
  Jag drev upp en jättesöt härdig blågul minpensé från Impecta förförra året, en del av plantorna grävde jag ner under körsbärsträdet. Jisses vad dom blommade i somras, hoppas dom kommer åter även i år.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 26. Hos mej fixar naturen sånt där själv :)

  SvaraRadera
 27. Det där blev man ju riktigt inspirerad av . Härligt inlägg. Kram

  SvaraRadera
 28. Ja, det kanske är en bra idé att så egna. Tycker alltid att dom köpta drar iväg på längden tillslut när man haft dom ett tag.....

  SvaraRadera
 29. Så fina de blev...och tack för odlartipsen :)

  SvaraRadera
 30. Åh, så härligt att få läsa om dina penséer. Jag toklängtar efter penséer och var tvungen att plantera frön i veckan. Har inte testat penséer tidigare, så jag väntar med spänning på att de ska titta upp. Din sort ser ju alldeles underbart ut med det vita och sen det mörka i mitten. Härligt! Har inte sett den här bloggen tidigare och tycker att den är jättefin - kommer att titta in här ofta!!!

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 31. För två veckor sedan sådde jag mina penséer och haft dem stående i miniväxthus under lysrör. Varför vill de inte titta upp? Vad gör jag för fel? Tips snälla =)
  Mvh, Therese

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)