tisdag 23 november 2010

Nu bubblar det och jäser!

Jo, men! Julstöket är igång! Gissa vad det här är?


Just det! Egen tillverkning av glögg! Redan i lördags skalade jag potatis, köpte jäst, russin, svagdricka och lite annat. Det var Mimmi, med den härliga bloggen Mimmis mammaliv som tipsade om något som kallas Dunderglögg. Recept fanns också hos henne och det lät spännande. Har aldrig provat förr. Det ser ju rätt mystiskt ut, men jag kan avslöja att det doftar himmelskt av ingefära, nejlikor och annat gott:)


Annars är det här, sedan 15 år tillbaka, min främsta inspirationskälla när det gäller julstök. Det är Anna och Fanny Bergenströms fina bok "Vinterns goda ting" (1995) och den är lika givande att läsa nu som i mitten på 90-talet. Oj, vad många fina recept det finns och fina tips på julpyssel! Bilderna är dessutom oemotståndliga. Igår tog jag fram den för att göra skurna pepparkakor.


Nu ligger två tjocka "korvar" av deg i matkällaren och mognar. Om några dagar ska de fram och skivas i tunna, tunna skivor och gräddas. Mycket behändigt! Jag gräddar inte allt på en gång, utan tar gärna fram och skivar upp till en plåt en stund innan det ska komma någon på besök. Doften av nybakade pepparkakor är ett härligt sätt att välkomna gäster på i dessa adventstider:)

Lev väl,

24 kommentarer:

  1. Ja, visst doftar det gott av julen,
    jag gör åxå pepparkakskorvar som jag tar fram lite åt gången...
    läste i senaste Lantliv om ett recept på pepparkaksstickers med sesamfrön, ska testa det i år åxå...
    Ha en härlig julstöksvecka...
    kram ullamaria

    SvaraRadera
  2. Vad flitig du är! hemmagjord glögg är riktigt gott, passa på att lägg undan för dom blir bara bättre och bättre för varje år.
    Ha de gott
    Mariana

    SvaraRadera
  3. DEN boken skulle jag döda för just nu.
    Låter ju helbra.
    Kommer ihåg hur min mamma brukade göra pepparkaks deg och hur jag sprang och nallade.
    Tror inte det finns något mer "comforting" än juldoft. Håller med om att det är ett bra sätt att välkomna gäster.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Visst är det roligt med alla jul och adventsförberedelser. Lycka till med dina kakkorvar.
    Låter spännande att göra egen glögg. Du måste berätta hur den blev.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Vad spännande, du måste lova att berätta hur glöggen smakar. :)

    Ha det gott, Kerstin

    SvaraRadera
  6. Å, hemma hos oss är blir det ingen riktig jul utan hemmagjorda Dunderglöggen! Den slår all köpeglögg med hästlängder och, som Mariana sa, den blir bara godare med åren. Glöm alltså inte att spara en flaska eller två till nästa jul. Och stark blir den också!

    Lycka till!
    /Bianca

    SvaraRadera
  7. Tack för alla roliga & bra tips! Den boken gillar jag också. Det räcker att bara titta i den så känns det lite "juligare".
    På fredag åker jag till Småland igen. Så skönt! Kram Eva Linnea

    SvaraRadera
  8. Min favoritbok!!! Jag har också haft den sedan den kom ut och tar fram den varje höst, den är så härlig! Igår gjorde jag de underbara kakskorporna med choklad och nötter, de är sanslöst goda! /Katarina

    SvaraRadera
  9. Har inte den boken, faktiskt aldrig hört den nämnas, men verkar vara en riktig goding. Lycka till med musten, men skall jag vara helt ärlig så ser den inte så himmelsk ut, men synen luras man ju av ofta.
    Lycka till med musten
    Ha det så gott

    SvaraRadera
  10. Vad spännande med hemgjord glögg! Här hemma får det bli köpe-varianten istället. Himla bra idé att bara grädda lite pepparkakor åt gången, det blir ju inte lika enformigt(det blir ju så många!)
    Ha de så gott i snöstormen. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  11. Oj! Det såg himla smaskigt ut! Och ambitiöst. ;) Vi nöjer oss med köpta pepparkakor och köpt glögg i kväll. Men jag ska def spana in det där glöggreceptet!:)
    Ha en fin kväll!
    Kram,
    A-K

    SvaraRadera
  12. Håller med dig när det gäller boken. Ett måste.
    Letar just nu recept på inlagd sill och gissa var jag hamnar :-)
    Kul med glöggreceptet.
    Lycka till
    Birgitta

    SvaraRadera
  13. Det är verkligen den allra bästa julboken. Hela släkten har nu sina favoriter i den. Kul när man samlas att ha traditioner :) Hoppas glöggen smakar bra, här är det bara surdegen som bubblar. Luktar INTE lika gott ;)

    SvaraRadera
  14. Den glöggen måste jag testa!
    Kram

    SvaraRadera
  15. DUNDERGLÖGG :)
    Det låter det.....
    Passar ju bra i kylan..
    Ha det gott
    Håkan

    SvaraRadera
  16. Nu blev man ju riktigt julstökssugen, här hos dig, blev också sugen på glöggen, ska titta in hos mimmi.

    SvaraRadera
  17. Vad kul att jag inspirerade till gloggtillverkning, visst luktar det ljuvligt! Jag var radd att hela tvattstugan skulle stinka av jast, men nu gar jag istallet dit och drar ett par djupa harliga andetag emellanat.

    Sa fort jag kommer hem fran tjansteresan ska Vinterns Goda Ting letas fram ur gommorna. Tack for tipset om en nygammal favorit som jag alldeles hade glomt bort. Stor kram fran Mimmi

    SvaraRadera
  18. Hemgjord glögg...spännande...jag brukar krydda vitt vin och kalla det för hemgjord glögg....men just nu känns det som fusk...;)) Ska kolla receptet, det låter väldigt spännande....

    SvaraRadera
  19. Nu är julstöket verkligen igång hos dig. Dunderglögg låter spännande men det ser ännu konstigt ut.
    Saknar faktisk lite den svenska adventstiden med alla förbredelser till julen. Här är det helt annorlunda.
    Lycka till med alla bestyr.
    Anje

    SvaraRadera
  20. Jag har inte börjat julstöka alls men härligt att se ditt experiment med glöggen!

    Och detta är helt utanför ämnet men jag ville gärna ge dig en "award", vet inte riktigt hur man gör sådant ... men nu är det gjort i alla fall. Titta in på min blogg.

    Om du inte vill ha awarden på din blogg eller kommentera så gör det inget (ser att du inte har några framme och du har säkert fått tidigare), du ska bara veta att jag uppskattar din blogg och tittar ofta in här!

    SvaraRadera
  21. Åh, jag kan känna den goda o hemtrevliga juldoften av glöggen....

    Hoppas att du får en bra dag!
    Kram Therese

    SvaraRadera
  22. Vad sopännande med egen glögg! Hoppas vi får en uppdatering på smaken när den är klar.

    Kram M

    SvaraRadera
  23. Trodde först det var en surdeg, men det var det ju inte, hoppas det blev gott!
    Vet du, vi har samma inspirationskälla, jag absolut älskar Anna Bergenström och Fannys absolut fantastiska bok och jag har också haft ett inlägg om den. Den måste liksom vara med, så är det bara!
    Kram

    SvaraRadera
  24. Charlotta, Your home must have a delicious fragrance! Kram Carol

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)