I mitten på september, stod våra jordärtskockor 'Bianca' så här ståtliga och blickade upp mot skyn.
De utgör ett fint skydd mot den kalla nordanvinden för våra sommarhallon. Det var meningen att de skulle få stå kvar nedvissnade ända fram till våren av just den anledningen.
Men den tidiga blötsnön för några veckor sedan satte tvärt stopp för det. Nu ser det ut så här och det är bara att ta bort alltihop och låta hallonen klara sig bäst de kan...
Men goda knölar är det. Jag grävde upp de första ur jorden idag och det fiffiga är att de går att skörda hela vintern - förutom när tjäle och massor med snö gör det omöjligt.
Fick inspiration av kocken Tareq Taylor i ett av TV-programmen Trädgårdsfredag. Vi lagade båda hans rätter. Skivade och smörstekta var den första.
Inlagda i ättikslag - ovanligt.
Och alldeles utmärkt att ha istället för potatis och lingon till helt vanliga köttbullar! Tareq slog på stort och gjorde japansk carpaccio av ryggbiff med tryffelmajonäs. Men denna måndagsvariant gick inte heller av för hackor!
För recept, klicka på Läs mer!
Lev väl,
ca 16 st jordärtskockor
4 kvistar färsk timjan
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk smör
salt
4 kvistar färsk timjan
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk smör
salt
Gör så här:
Koka upp ättika socker och vatten. Skala ca hälften av jordärtskockorna och tärna ner dom i ca 1×1 cm stora bitar. Lägg dom i den kokande lagen och ställ till sidan genast. Låt svalna.
Tvätta resten av jordärtskockorna och skär ner dom i mindre bitar. Stek i smör , timjan och lite salt. Ställ även dessa till sidan.
Koka upp ättika socker och vatten. Skala ca hälften av jordärtskockorna och tärna ner dom i ca 1×1 cm stora bitar. Lägg dom i den kokande lagen och ställ till sidan genast. Låt svalna.
Tvätta resten av jordärtskockorna och skär ner dom i mindre bitar. Stek i smör , timjan och lite salt. Ställ även dessa till sidan.
Vi premiäråt våra i helgen, i potatisgratäng kryddad med timjan och ordentligt med vitlök. Mums!
SvaraRaderaHa de gott, Catarina
Vackra blommor och vackra rötter - men sprider den sig inte lätt och kan bli ett ogräs? /Vänligen Ulla Laiho
SvaraRaderaTro inte jag åt jordärtskockor någon gång.Blomman har jag (tror jag) i min trädgård. Ska kolla ordentlig när vi är där igen.(Blir till våren)
SvaraRaderaHa det gott
Beautiful, I lake it!!!
SvaraRaderaBig kisses.
Det vattnas i munnen!
SvaraRaderaJag har förberett för mer plats i min lilla lilla köksträdgård så nästa år ska jag bannemej sätta jordärtskockor!!!
Tack för trevliga recept!
Vi åt också jordärtskocka igår, men vi gjorde härlig soppa med chili, vitlök och lite potatis. Har tyvärr inte odlar egna men det blir det definitivt nästa år efter att ha sett dina vackra bilder.
SvaraRaderaHoppas ni har det bra!
Kram, kram
Vilka präktiga jordärskockor! Det må jag säja och blommar gör de också!
SvaraRaderaDet är verkligen en delikatess, vill jag lova och så goda på många sätt! Det du visar här ser verkligen delikat ut! Åh, så gott!
Lisa
Jag är på mitt första år med jordärtskockor, dom är ju jättegoda. Ännu har det bara blivit soppa och gratäng, imorgon då blir det dina smörstekta, låter helmums!! Hoppas bara jag hittar några köttbullar i dessa norska frysdiskar..
SvaraRaderaLooks like a lovely harvest. I have not tried Jerusalem Artichokes yet.
SvaraRaderaMums!! Det ser verkligen jättegott ut. Och en duktig `matfotograf´ är du oxå!
SvaraRaderaSer verkligen smaskigt ut och vackra blommor dessutom. Jättefina bilder i dag igen. Ha en skön kväll i höstmörkret.// Peter
SvaraRaderaOoh, thanks for reminding me. It's my first year of growing these and I haven't checked to see if I've got any tubers yet. Will rush out right now and do so, before they get covered in snow!
SvaraRaderaMenar du att jordärtskockorna blommar så fint?
SvaraRaderaTrädgårdsfredag är ett bra och lärorikt program.
Kram Anne-Lie
Beautiful sunchokes! Your cooked dishes look yummy.
SvaraRaderaDet ser fantastisk gott ut Charlotte! Vilken skörd, jag måste testa med lite kockor nästa år :-)
SvaraRaderaTyra
Att det som är så gott är så fint också! Hade jag inte en aning om.
SvaraRaderaKram,
Stina
Fina skockor du har, de är tacksamma. Precis som du skriver kan man ju skörda hela vintern.
SvaraRaderaSer gott ut, får prova recepten, antar att de finns på Svt's hemsida.
Enda nackdelen med skockorna är att man kan ju bli lite pruttig av dem..jag har en gammal bok om grönsaker där det står att de inte är tjänliga eftersom de orsakar luft i magen..
kram
I have never seen those Jerusalem artichokes, but they look pretty tasty!
SvaraRaderaThose are such cheery plants and very productive too. It is fun to read the different ways you prepare them for eating.
SvaraRaderaVilken sinnlighets-smocka som levereras direkt från moder jord, så här i svinottan på Österlen! Lovely!
SvaraRaderaAgneta
Fantastisk att jordärtskocka kan vara så söt att se på.
SvaraRaderaFunderar på skockorna dock; de blir inte träiga eller så av att plantan blommar? De ser väldigt fina ut på dina bilder.
Ha en skön vecka! :-)
/IET
En gång hade jag jordärtsskockor, men jag kan inte minnas att jag någonsin såg dom blomma, men nu fick jag göra det och vilka vackra blommor det är! Det är gott med skockorna, men det sätter sprätt på tarmverksamheten.....men det är ju bra. Det receptet verkar jättegott.
SvaraRaderaKram
Älskar dessa knölar och detta vattnas i munnen på mig när jag ser dina bilder. Jag tål inte dem så värst bra bara.
SvaraRaderaJag har också röjt bort mina vilket jag inte brukar för det är så bra som tändvedspinnar också om de får torka.
Ha en bra dag
Annika
That is a lovely harvest. I grew them one year in pots as I was afraid they would take over my garden. I don't think they do as well in pots as in the ground.
SvaraRaderaBonjour.
SvaraRaderaVotre titre m'a intrigué. C comme ....
Dans une de vos photos est-ce de la gelée pour un dessert chinois ? J'aime !In one of your photos, is that gely to make chinese 's sweet ? I like !
Un petit coucou de Lausanne en Switzerland.
Mums, jag älskar jordärtskockor! Tillagade på alla sätt! Men visst sätter dom fart på magen...
SvaraRaderaÄr det inte också så, som någon annan också frågat, att dom sprider sig som ogräs?
Ha en fin dag, kram, Monica
Merci pour ta recette Charlotta
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaDet är första gången jag ser jordärtskockans blomma! Mm.. det låter gott med de goda anrättningarna!
Må gott!
Kram /Bea
Jag funderar över om jag någonsin smakat jordärskocka... Blandar ju ihop namnet med kronärtskocka som ser helt annorlunda ut. Det lät väldigt gott i alla fall.
SvaraRaderaVi har också smakat de första jordärtskockorna nu. Jag är helfrälst i jordärtskocka och har det gärna i allt (bla. potatismos). Väldigt lättodlade är de också men jag hade inte fattat att de skulle bli så höga, då hade jag valt en annan placering för mina.
SvaraRaderaHej Charlotta;
SvaraRaderaHar nu varit inne och njutit av dina vackra bilder och fina texter en bra stund... Vilken trädgård du har!
Letade upp dig på fb idag efter att ha träffat Cilla igår och pratat om dig...kanske fick du hicka nåon gång där på eftermiddagen när vi båda tänkte på dig. Cilla flyttade tillbaka till Skåne, Malmö, förra veckan så nu tänkte vi försöka hålla kontakten lite bättre. Kanske skulle vi tom kunna få till en träff tillsammans!
Jag förstår inte hur du orkar och hinner med en sådan trägård, men resultatet är verkligen fantastiskt och uppiggande...
Många kramar
//Karin i Skanör
(med en liten, ynklig, trädgård med bara sandjord där inget utom ogräs växer)
Det ser riktigt gott ut och jag får en känsla av mormor när jag hör om dessa//Britt
SvaraRaderaJag odlar ju skockor men har aldrig kommit så långt som till skörd och tillagning. Nästa år ska det bli ändring på detta. Dina bilder får det att vattnas i munnen. Tack!
SvaraRaderaHa det gott. Kramar