söndag 10 oktober 2010

En härlig trädgårdshelg!

Ja, det var väl ändå den största lycka att få en sådan solig och varm trädgårdshelg! Vi har till och med kunnat sitta ute och dricka kaffe. Njuta!


Mycket har också blivit gjort, även om det är mycket kvar. Här har den nya rabatten till vänster fått kantsten längs hela ena sidan.


Snart är hela vår omgjorda grönyta omgärdad av rosor av olika slag. På en sida klängrosor, en annan rugosarosen 'Hansa'...


...och längst ut vid stora lönnen, där knappt gräs orkar växa har vi i helgen grävt upp bitar av 'Finlands vita ros'. Den är en så vacker pimpinellros och så kolossalt tålig - rena rama ogräset! Den kommer nog att passa bra där!


Mer skörd blev det också. Ur en av odlingslådorna i köksträdgården skördades det som var kvar av morötter och lök.


Nu har jag grävt stora hål i odlingslådan, som ska fyllas med bokashikompost. Det är otroligt vad matresterna sjunker ihop i de där tiolitershinkarna. Trots att det blir mycket köksavfall nu när vi skördar så mycket från egen trädgård, blir det aldrig mer än en hink i veckan. Och då lägger vi verkligen ALLT där i, både kött, fisk och hushållspapper. Det mest otroliga är att det inte ruttnar utan syras istället (mjölksyrebakterier). Därmed luktar det inte illa och ph-värdet blir så lågt att det inte lockar till sig skadedjur. I takt med att materialet omvandlas till jord höjs ph-värdet igen. Läs gärna mer om bokashikompostering - i listan till höger finns en bild att klicka på:)


En hink kompost i varje hål och sen jord och växtrester ovanpå. Säkert slänger jag på lite stallgödsel också och sedan får maskarna jobba hela vintern. Till våren vänder jag ner det sista av växtmaterialet i jorden och sedan är det bara att sätta igång och så!

Ha nu en härlig oktobervecka och låt oss hoppas på fortsatt vackert väder:)

Lev väl,

15 kommentarer:

 1. Vilken vacker trädgård ni har och vilket smart sätt att ta hand om allt trädgårdsavfall! Hittills har vi lagt vårt avfall i en särskild trädgårdstunna, som tömmes av kommunen och köpt kompostjord på tippen, men detta är kanske något att tänka på...
  Ha en fin ny vecka, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Hej! Bokashikompost verkar intressant! Ska kolla länkarna och hoppas få återkomma med eventuella frågor!
  Ha det gott1Laila

  SvaraRadera
 3. Vi fikade också ute i lördags, helt underbart höstväder. Såna här dagar är det skönt att få vara i trädgården.
  Ha´ det bra!
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 4. Den komposteringen ska undersökas, det måste ju bli helt otroig god jord i din köksträdgård.

  SvaraRadera
 5. Ja det har været en fantastisk oktober week-end.....er sikker på der er mange der har fået noget for hånden i haven.

  Den form for kompostering er ny for mig.Det må jeg kigge nærmere på :0)

  Hav en god dag
  Dorthe

  SvaraRadera
 6. Va´fint det blir vid er nya del. Så fint med grusgångar och stenar längst med . Gillar jag...Och vad fort det har gått. Fullt med rosor har ni satt redan. Komposteringen låter intressant. Kram

  SvaraRadera
 7. Jag gillar också grusgångar med lite större naturstenar längs med - det ser verkligen prydligt ut! /Vänligen Ulla Laiho

  SvaraRadera
 8. Oj vad du jobbat, jag förstår att det känns bra. Själv hann jag inte vara ute alls denna helgen (heller). Jag fattar inte när jag ska hinna fixa allt ute som jag borde....

  Ha en bra dag, Kerstin

  SvaraRadera
 9. Vad flitiga ni är och så fint det blir.
  Ha en bra vecka
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Vilka snygga kanter. Vad ni har jobbat!!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Så snyggt det blir. Och vad ni jobbar.vi har också väldigt vackert väder. Så underbar. Man glömmer nästan att det redan är en bit in på oktober.
  Sv: Väskorna är till Sv.Sjömans Kyrkan och även tygerna kommer därifrån. Kyrkan får handla till bra priser och sedan syr vi. Det blir en bra vinst på det sättet.
  Ha det gott
  Anje

  SvaraRadera
 12. Så fint det blev! Måste läsa mer om din komposteringsmetod, alltid intressant att lära sig mer om det viktiga ämnet. Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 13. beautiful garden and flowers!!!
  Thank you for commenting and following my blog.

  Big kisses from Croatia.
  Zondra Art

  SvaraRadera
 14. Vilken bra kompost! Er nya trädgårdsdel blir ju superfin!!

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)