onsdag 13 oktober 2010

Finlands vita ros

Denna ros kan anses alltför enkel och anspråkslös för att förtjäna ett alldeles eget inlägg. Men faktum är att denna pimpinellros är fantastisk att ha om man bor i lite kallare zoner. Den verkar tåla precis vad som helst och bryr sig inte ens så mycket om näring!


Finlands vita ros blommar bland de allra tidigaste i början av juni. Blommorna är vita och ganska fyllda. Doften är stark och underbar.


Möjligen kan man då beklaga sig över att denna överdådiga blomning är över på cirka två veckor. Trist, men med andra blommande växter runt omkring så kan man stå ut med det.


Under sommaren står den tät och fin och utgör ett buskigt insynsskydd.


Senare under hösten blir bladen alldeles röda och vackra.


Eftersom rosen är rotäkta är det enkelt att föröka den, genom att gräva upp rotskott. I år har vi grävt upp och planterat flera meter kring de mest magra och torra kanterna av trädgårdens baksida. Vår moderplanta kommer från monisieur C:s föräldrahem och därmed har den också ett högt affektionsvärde för oss!


Det enda man bör se upp med, när det gäller denna ros, är att den verkligen GÄRNA sätter rotskott och långa utlöpare. Därför bör den kanske inte planteras på platser där den skulle kunna ta över och bli som ett ogräs! Här på framsidan av huset växer den i egen rabatt. Endast vårlökar kommer under den på våren. Moderplantan syns längst till vänster. Sedan har vi förmerat och utökat med rotskott. Rabatten till höger består av rotskott som sattes för två och ett halvt år sedan. På vardera sida om rosenbågen växer honungsrosen Rosa Helenae, som börjar blomma strax efter att Finlands vita ros gett upp. Det gör schersminen i hörnet till vänster också. På så sätt har hela framsidan vit och cremefärgad blomning från början av juni till mitten på juli.

Lev väl,

18 kommentarer:

 1. Jag vet, grannen har den, och den är verkligen fin, men som sagt, lite kort blomningstid. Men, man kan ju inte få allt!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Tack för en utmärkt presentation av - och mycket vackra bilder på - denna ros som har skymtat förbi när jag bläddrat i mina rosböcker. Nu har du fått mig att fundera på om det inte skulle vara ett utmärkt tillskott i de vildare partierna i vår trädgård. Vi har gott om södervända bergväggar av varierande höjd, i skrevorna framför dem skulle man kunna sätta rosor efter lite röjning av gräs och sly och med tillskott av åkerjord från depåerna utanför växthusen. Kanske kan man kombinera med några långblommande klematis som avlösare? Gillar att den är lätt att föröka och att den gärna breder ut sig, vår gigantiska tomt (20000 kvadrat varav 6000 är inhängnade) sväljer hur mycket som helst och man kan lätt ruinera sig på plantinköp...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Tycker visst att den förtjänar ett eget inlägg, den är ju jättefin - och du vet väl att underbart är kort!

  SvaraRadera
 4. Den rosen har jag sett hos många och förstått att alla njuter av den, både sommar och höst - trost kortvarig blomning. Funderar också på att föra in den här hos mig, jag vill gärna ha något som klättrar fort, snabbt på viltstaketet och med vacker höstfärg - dessutom så når inte rådjuren upp till knopparna!! Smart va :) Så får du ett rotskott över *visslar....* kan du ju tänka på mig till våren :)

  Förresten - jag skickade bud med maken förbi en annan Netto idag - och vet du vad han kom hem med till mig?!!! Nu är jag lycklig ägare av ett zinkbord :) Det var större än vad jag trodde, kanonfint! De får bo i växthuset i vinter, passar perfekt att ha övervintrare på bordet och till sommaren får det flytta ut i trägården :)

  Tack för din hälsning :) Återigen en stor hyllning till bloggandet och dess underbara personer :)

  Ha det bäst :)

  SvaraRadera
 5. What a beautiful rose, I don't think I've seen one like that, especially with the pretty fall color. It looks so nice growing on the fence.

  SvaraRadera
 6. Tack för titten här hos dej! Du verkar ha en alldeles underbar trädgård, verkligen fina bilder i detta inlägg. Den vita rosen verkar härlig, Själv har jag mestadels aprikos/gula ocg rosa buskrosor...När jag kommer hem ikväll ska jag fortsätta o se på dina gamla inlägg!
  Höstliga hälsn Lenas trädgård

  SvaraRadera
 7. En ros som verkar tåla vad som helst förtjänar verkligen ett inlägg.
  Jag tycker den är jättefin och den röda höstfärgen är ju ett extra plus...Har den vackra nypon också? Det är ju också något att räkna meb....

  SvaraRadera
 8. Absolut förtjänar den ett eget inlägg.... Har den också och uppskattar den mycket. Hos mig sprider den sig längst ner i trädgården i min vildare del vid muren.... Bilden jag har i headern nu är på just rosens höströda blad som är fantastiska... Det enda tråkiga egentligen är att den är så känslig för regn och fukt, att knopparna lätt 'möglar'.... Men kan också verkligen rekommendera den....

  Fint reportage.....
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 9. Det är en jättefin ros som helt klart är värd ett eget inlägg tycker jag. Bra skrivet. Skoj att du visar även de vackra höstfärgerna och inte bara rosens blomning.

  Ha det bra, Kerstin

  SvaraRadera
 10. Jag kommer nog att köpa denna härlighet nästa år!! Tack för presentationen!

  SvaraRadera
 11. Hej Charlotta.
  Den här rosen gillade jag jättemycket, ska försöka få tag i två såna till våren. Att den blommade tidigt är bra, för då är vi ju hemma. En honungsros har vi också, den växer så den håller på och välter rosentornet!
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 12. En underbar ros på sin rätta plats, vilket jag tycker du lyckats med!

  SvaraRadera
 13. Enkla ting kan vara ack så vackra!
  :)

  SvaraRadera
 14. Hi hi bra reklam...jag är redan såld på den här rosen. Jätte fin...Vill verkligen ha den. Fint du har ..Kram

  SvaraRadera
 15. Jättefin! Jag har två honungsrosor, man kan ju absolut inte åka på semester när de blommar! Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 16. Härlig, vacker och fin ros. Verkligen värd att odla i sin trädgård. Höstfärgen är underbar!
  Ha det så bra.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 17. Såå vacker! Jag gillar när rosorna är litet enklare, jag menar inte så fyllda...
  Men tyvärr är den nog inget för mig - jag har för liten tomt! Men fin var den och det såg så vackert ut på din bild!
  Ha en skön fredagskväll, kram, Monica

  SvaraRadera
 18. Ja, den är så toppenfin! Grannen har en som vi låter växa över på vår sida.. ;) Ska försöka mig på att "formklippa" den till våren.
  Ha en skön kväll!
  Kram!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)