onsdag 22 september 2010

Våra äppelträd en vacker höstmorgon

Efter morgonens underbara höstpromenad med hunden, var jag bara tvungen att gå in och hämta kameran. Det var när vi kom hem igen och solen lyste så här vackert på vår fruktträdgård, framför huset, som inspirationen grep tag i mig.

Här finns förutom äpplen också päron, plommon och körsbär. Men idag tänkte jag göra en genomgång av våra äppelträd.


Allra närmast vägen växer två träd av sorten Ingrid Marie. Dessa har bara några år på nacken och
i år är första gången vi skördar. Tack och lov ser denna sena sort ut att ha klarat sig bra från rönnbärsmalen!


Bredvid Ingrid Marie står ett Aroma, som är lika ungt. På detta träd fick några äpplen redan förra året. Tyvärr är nästan alla hårt angripna av rönnbärsmal, men ett och annat har vi kunnat äta!


Ytterligare ett av de sist planterade är Signe Tillisch. Hon har ingen vacker och sammanhållen krona som de båda andra, men gav frukt redan första året. I år är äpplena bedrövligt prickiga och angripna. Synd för det är ett riktigt fint matäpple. Bättre lycka nästa år!


Det vackraste trädet i fruktträdgåren och det enda som stod här redan när vi anlade fruktträdgården. Det är av sorten Husmoder och dessa gamla sorter har vi fått sortbestämda på en trädgårdsdag av kunniga odlare. Det blir ett fantastiskt äppelmos av detta hårda och sent mogna matäpple. Det brukar bara ge äpplen vart annat eller vart tredje år. Dessvärre hårt angripet i år...


Innanför häcken finns också ett äppelträd. Det är Silva som mognar redan i mitten på augusti. I år hann vi knappt äta ett enda, för alla föll till marken och blev uppätna av getingarna som invaderade oss då. Men vi brukar kunna skörda många goda äpplen från detta träd.


Mellan rosenpergolan och köksträdgården finns ytterligare två gamla knotiga träd. Längst bort står ett äppelträd av sorten Oranie. Underbart gott och lär vara en mycket gammal sort.Närmast i bild står ett krikonträd, som förvisso är gammalt och vackert, men det måste bort. Det skjuter skott i hela trädgården och driver oss nästan till vansinne! Till vänster i bild syns några dahlior. Där ska ett nyinköpt äppelträd, Amorosa (eller Röd aroma), planteras och om några år ska krikonet bort.


Nere mot skogen till, bakom stallet, står ytterligare tre gamla äppelträd. Det ena är av sorten Wealthy, som mognar ganska sent men som är jättegott. Vår gode äppelodlarvän beskär alla träden på våren och han gör ett jättejobb på de här gamla och försummade träden. Det är långt kvar tills de är riktigt fina, men vi är en god bit på väg!

Sist men inte minst har vi två fina träd av sorten Filippa. Det trädet som syns bäst, till vänster, har dessutom en inympad gren av Sävstaholm. Fast det är ytterst sällan vi har kunnat skörda några sådana. De är små och ramlar fort av. Annars är Filippa en riktig favorit. Äppelkräm på Filippa-äpplen är oslagbart:)

Lev väl,

17 kommentarer:

 1. Vi har 17 äppelträd, och lika många sorter. Det har varit mycket rönnbärsmal i år, vilka sorter om angrip beror till viss del på när de blommmar så det kan variera lite från år. Vi har satt limringar mot frostfjäril men mot rönnbärsmalen kan man inte göra så mycket. De har haft ett bra år verkar det som.

  Jag skulle dock säga att din gamle äppelodlarvän är fel ute när han beskär de gamla träden på våren (även kunniga människor gör ofta så av gammal vana då det är en sed som varit etablerad länge pga praktiska skäl, men helt olämpligt för träden). De ska beskäras nu (augusti-september) annars kommer du aldrig få någon ordning på dem. De unga och nyplanterade träden kan du beskära på vårvintern om du vill.

  SvaraRadera
 2. Woaw, jösses vad många äppelträd ni har. Vilka skatter, synd bara på rönnbärsmalen i år.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 3. Det blir mycket äpplen att ta vara på :)

  SvaraRadera
 4. Härligt att ha så många olika äppelsorter i trädgården som mognar olika perioder. Så man kan njuta under en lång tid.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 5. ohhh jag bara älskar detta inlägg!!! älskar!

  informativt
  intressant
  vackert

  Bravo!

  SvaraRadera
 6. Vad gör ni av alla äpplen? Fantastiska bilder!
  :)

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga skatter ni har i trädgården! Era yngsta träd måste ha vuxit supersnabbt!!

  Kram,
  S.

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar dag det har varit, jag förstår om du blev lyrisk och tog fram kameran och vilken tur för oss!
  Så många fina äppelsorter du har! Det enda jag har gemensamt med dej är ju oranierna! Så goda de är nu!
  Det är verkligen äppelår i år! Själv har jag så mycket så jag vet inte hur jag ska kunna göra av med allt!
  LIsa

  SvaraRadera
 9. Jätteroligt att läsa om de olika sorterna och vad du tycker om dem. Rönnbärsmalen har jag hört mycket om i år, verkar ha varit en riktig plåga. Tur att de lämnade något kvar åt er att njuta av.
  Kram

  SvaraRadera
 10. mmm, Filippa är så gott, men det är många år sen jag åt ett sånt, det finns ju aldrig ute i affärerna. Jösses va många äppelträd ni har, va gör ni med all frukt? Jag har ett äppelträd som jag tror är Gravensteiner, såå goda äpplen - kan rekommendera! Det bär mycket ungefär varannat eller vart tredje år, och i år är inget sånt år.

  SvaraRadera
 11. Jag blir grön av avund när jag läser om alla dina fina äppelträd! Ännu roligare att ha så många sorter. Själv fick jag hålla tillgodo med svenska köpeäpplen till gårdagens mos, men gott blev det!

  SvaraRadera
 12. OJ..... Imponernade!!!! Vad många äppelträd ni har...... Här går jag och stånkar lite över mina tre.... förvisso gamla, men hur hinner ni med alla era? Måste vara kul att ha så många sorter... Jätteroligt att läsa vad du skriver om alla..... Just det.... kräm kan man ju göra också... Gjorde plommonmarmelad häromdagen.... mums blev det....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 13. Vilken fantastisk äppelshow du sammanställt med namn och bilder, imponerad är jag!

  Tack för tipset om "fixadinblogg.com", skall titta in där, kanske man kan få svar på frågor där.

  Agneta kram

  SvaraRadera
 14. Vad fint att få ordning på de gamla träden....
  Jag har en äpplehäck hemma med nio träd, men bara tre ger frukt och i år är det inte speciellt många på något av dem ;(

  SvaraRadera
 15. Det var många sorter , Silva var den enda som jag aldrig hört talas om.
  Mariana

  SvaraRadera
 16. Oj, vad många sorter du har, kul!
  Ser goda ut, en skatt att ha många olika, du måste ha frukt länge!

  SvaraRadera
 17. vad många äppelträd ni har, vi har sju stycken, varav tre som vi själva satt och inte är så stora, de fyra andra är riktigt gamla
  kramar

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)