onsdag 1 september 2010

Vad vet ni om bokashi?


Själv visste jag ingenting tills för en månad sedan. Via en trädgårdsblogg (såklart!) stötte jag på ordet bokashi för första gången och nyfiken i en strut som jag är började jag förstås snoka. Det handlar om begreppet effektiva mikroorganismer (EM) och är en japansk uppfinning. Man kan använda dessa mikroorganismer på många sätt, bland annat för en effektivare typ av kompostering. Bokashi är vete- eller riskli som behandlats med EM och som används som strö till hushållskomposten. Enligt min livsfilosofi måste ALLT som verkar bra testas. Därför beställde jag förra veckan en provsats med bokashi, ströare och hinkar. Som på bilden ovan. Paketet kom idag och jag är SÅ nyfiken. Självklart ska jag berätta mer om hur det går:)


Det finns sådana här mer avancerade kit också, men jag är så där typiskt svensk och måste prova i liten skala först innan jag vågar satsa fullt ut:)

FOBO har publicerat en lång artikel om EM, på sin hemsida. Klicka här för att komma dit. Nedan ett litet utdrag ur artikeln, som verkligen fick mig att bli intresserad!

"Denna typ av kompost skiljer sig mycket från vanlig kompostering där avfall från hushållet och trädgården får ligga i år innan det blir jord. När en komposthög ligger ett tag utvecklar den värme som tar död på de flesta mikroorganismerna. Man får då en förruttnelse istället för en fermentering. Vid komposteringen kommer också en del av näringen i komposten att försvinna ut som gas. "

Är det någon som redan gjort erfarenheter av bokashi-kompostering eller användning av EM? För er som vill veta mer, finns det ytterligare intressanta länkar: www.bokashi.se (som också har bloggen www.bokashi.se/blogg) och www.greenfoot.se.

Ikväll ska jag på matlagningskurs: "Slow food för stressade föräldrar". Eftersom jag är förälder och ofta stressad och dessutom vill att mina barn ska få i sig vettig mat, tror jag det kan passa mig. Det är föreningen Slow Food Värend som anordnar det hela och om det är bra, lovar jag att rapportera:)

Ha en ovanligt bra onsdagskväll, alla!

14 kommentarer:

 1. Det här med EM verkar mycket intressant! Ska bli roligt att läsa dina rapporter om hur det funkar!
  Ha det riktigt bra!
  Christina

  SvaraRadera
 2. Hade jag mer ork så skulle jag vilja gå på språkkurs: ryska, italienska bl.a.
  :)

  SvaraRadera
 3. Det är kul att gå på kurs men om jag ser vad du lagar för jättegod och nyttig mat undrar jag om det inte skulle vara du som ger en kurs. Ha det bra och trevligt i alla fall. Man lär sig väl altid något nytt.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 4. Ska bli intressant att se hur det går med komposten och dom nya rabatterna,uppdelningen ser bra ut.
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Vet inte något om EM, men har länge misstänkt att vår kompostjord är tämligen näringsfattig - och i vår kompost brukar det blir varmt som böveln!
  Ha det gott - spännande att höra hur det går.
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Den där 'kompostgrejen' lät riktigt intressant.... Det är ju helt underbart Charlotta. Nu kommer du testa detta och berätta för oss så vi också får veta hur det fungerar... Kan inte bli bättre! Men du... behöver du verkligen gå på matlagningskurs....?! Du som i stort sett verkar vara proffskock.... Och hur hinner du med?!

  Ta hand om dig!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 7. Grattis! Du är vinnaren av min tävling om en pläd i lapptäcksteknik...

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 8. GRATTIS till vinsten hos Vita ros....!
  Har en trevlig torsdag!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 9. Det där låter riktigt spännande! Ska kolla upp länkarna och följa hur det utvecklar sig i din testomgång.
  Slowfood låter bra, slow i det hela taget är nog bar för de flesta av oss.
  ha det fint!

  SvaraRadera
 10. Vad spännande, jag ser fram emot att få höra hur det går. Ha det bra. // Kerstin

  SvaraRadera
 11. Tack för ditt besök och dina fina kommentarer. Att lägga till min blogg på din lista är naturligtvis helt OK!
  Måste kolla upp det här EM som du visar på ditt sista inlägg. Låter mycket intressant! Du får berätta mer.
  Ha det så bra.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 12. Spännande och stort grattis till din fina vinst!

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Har hållit på med bokashi ett tag nu och förra helgen samlade jag mängder med trädgårdsavfall, bl.a alla blad, stjälkar och dylikt från squash och gurkodlingen, blandade detta med gammal kompostjord och väl mogen bokashi. Fick en sån där plastkompost full. Igår (lördag) skulle jag slänga något i komposten och lyfte på locket...VAR ÄR ALLT! Allt hade sjunkit till hälften och till en stor del omvandlats till jord. Jag blev mycket förvånad,för så fort brukar det väl inte gå!?
  Jag aktiverar även EM-A och avänder detta bl.a till att spraya i hönshuset, över hönsmaten och på gödselbrädan. Kul att du också hittat in i mikroorganismernas värld och som jag ser det så har vi allt att vinna på att samarbeta med dessa små medhjälpare.
  Maggan i Småland

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Nu har jag läst om Bokashi och blivit frälst! Här måste skaffas hinkar!!
  Var beställde du din, och quanta costa de olika alternativen?? Skulle du gått på det större alternativet om du gjort om det idag?
  Kram H.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)